Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ez a harc lesz a végső

Ahogy arra számítani lehetett, a kormánypárt nyerte a februárban kezdődött rezsicsökkentő-versenyt. Méghozzá kiütéssel.

Orbán Viktor már Kötcsén megadta az alaphangot: „2014 a rezsiharc éve lesz”.
Remélhetőleg külön Facebook-oldallal, ha már az idei rezsicsökkentésnek van.

rezsiharc.gif
forrás: tumblr

Gyakorlatilag erre fűzték fel a kampányt. A rezsire, amit nehezen tudnak az emberek fizetni. Mondjuk nem azért, mert annyira magas, hanem inkább a magyar fizetések alacsonyak, ezt a portfolio.hu már tavasszal megmutatta, a 444.hu pedig most megint. De a kormánynak a rezsit csökkentenie könnyebb, pláne hogy még harcolni is lehet közben a nagy közös ellenség ellen. Döbbenetesen passzol erre az egészre az Internacionálé szövege, mintha csak erről írták volna….

A csúnya rezsidémon elleni aláírásgyűjtés résztvevőinek külön levélben köszönte meg Orbán a szignót, egy hete pedig elindítottak egy csuda találmányt, afféle elő-kampányeseményt, a rezsicsökkentést támogató fórumokat  „Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” címmel. Már 56 ilyen találka volt, amelyeken a Fidesz politikusai személyesen köszönik meg az állampolgároknak a rezsicsökkentés támogatását. Az aláírásgyűjtés körüli anomáliákra szépen rámutat a szigetvári választókörzet példája: 22 ezren írták alá a rezsicsökkentési íveket, az eseményen ebből kb. hetvenen jelentek meg.

rezsifórummeghívó.jpg

A miniszterelnök a múlt péntek reggeli rádióinterjújában még azt mondta a Kossuthon a közműszolgáltatások tervezett nonprofittá alakításával kapcsolatban, hogy „Van egy olyan reflex a képviselőtársaimban és bennem is, hogy úgy tudjuk megvédeni a szocialistáktól az embereket, hogy kétharmados törvényeket fogadunk el” – mondta Orbán, aki hozzátette, európai jogász szemlélete szerint azért nem egészséges, ha árszabási dolgokat is abban rögzítünk.”.

Viszont péntek délután Rogán Antal bejelentette, hogy a rezsicsökkentés alkotmányba foglalását javasolja a Fidesz-frakció. Rogán kiemelte, hogy a lépésre azért van szükség, mert a „szocialisták nem megbízhatóak”. Vagyis bár szerinte „egyáltalán nem biztos”, hogy az MSZP kormányzati lehetőséghez jut jövőre, garantálni kell, hogy a gyakran monopolhelyzetben lévő magánközmű-szolgáltatók később ne tehessenek szert ismét óriási haszonra.

Hát igen, az örökös extraprofit-mantra….. pedig a villamosenergia-ipari szolgáltató vállalatok mindegyikénél veszteséges a lakossági áramszolgáltatás, a nyereség  a nem lakossági áramszolgáltatásból származik. Az E-ON pedig már be is jelentette, hogy elbocsátások lesznek náluk a rezsicsökkentés miatt. A távhőszolgáltatók meg akkora „óriási haszonra” tesznek szert, hogy a januári 10 százalékos rezsicsökkentés miatt a zömében önkormányzati tulajdonban lévő távhőszektornak 52 milliárd forintos kompenzációt adott az állam, a most tervezett 11,1 %-os csökkentés miatti bevételkiesés pótlására szintén hasonló összegre lehet majd szükségük az államtól. – írta meg a Magyar Nemzet. Tehát így is úgy is a lakosság fizeti az árakat, mivel semmi sincs ingyen, de persze valakit boldoggá tesz a rengeteg adó és világbajnok áfa ellenére is, hogy a rezsiszámlákon párezer forintos megtakarítást lát.

A rezsicsökkentés hozhat választási győzelmet a Fidesznek, de ezt a parasztvakítást az Alaptörvénynek nevezett alkotmányba foglalni mégiscsak túlzás. Már ott van az egykulcsos adó, a földtörvény és a röghöz kötés is, holott az alkotmány egy normális demokráciában a hatalomgyakorlás kereteit, illetve az állam és a polgárok kapcsolatának alapelemeit rögzíti. Amit a Fidesz csinál, hogy a saját szájíze szerinti irányt belemerevíti, az azt eredményezheti, hogy ha jövőre (vagy bármikor) csak sima többségük lesz, nem kétharmados, akkor abban az esetben sem tudnak változtatni a most még jónak tartott gazdaságpolitikai döntéseken, ha közben belátják, hogy rossz ötlet volt. – ezt szépen megfogalmazta az Ígyírnánkmi-blog.

A HVG pedig megkérdezte a képviselőket, hogy mégis hogy írnák alkotmányba a rezsicsökkentést.

Szokásos példavideó, fogalmuk sincs az egészről, de a kedvencünk Wittner Mária:

„Énnekem megvan még a Kádár-rendszer-beli számláim is, és össze tudom vetni az akkori számlákat a jelenlegivel”

Megosztás