Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hány „Zuschlag” a „Marslakók”?

Zsigó Róbert és Kocsis Máté tegnap az MSZP-székház előtt tartott sajtótájékoztatót Zuschlag Jánosról, de Török Zsolt és pár aktivista betrollkodta magát a kamerák elé. Volt itt minden, transzparens-lobogtatás, pénzdobálás, mutogatás, kiabálás.
Remélem tudják tartani ezt a színvonalat 2014 májusáig, esetleg még a tojásdobálás meg a bunyó is beleférne. 

A videó nézése közben végig az járt a fejemben, hogy „uramisten, ők a politikai elit…”.
Vagy az egyik csapat kormányozza az országot, vagy rosszabb esetben a másik …

Nyilván ahhoz is kell egy bizonyos arcbőrvastagság, hogy 2013. szeptember 19-én a Fidesz szóvivője és kommunikációs igazgatója kiálljon zuschlagozni az MSZP-székház elé.
Igen, Zuschlag fiktív szervezetek nevére ellopott 70 milliót, visszafizetett 50 milliót, a bíróság ezt is figyelembe véve 6 év letöltendőt büntetést ítélt meg. Leülte, nem köpött, kiszabadult.

Mit ad isten, éppen tegnapi hír, hogy Böröcz „MTVA atyaúristen” István a vesztes perek és a rendőrségi feljelentés után kénytelen volt kiadni az Átlátszónak a Marslakó című roppant sikeres sorozat szerződéseit és számláit:

„A műsor előkészítéséért hat részletben, 2011 novemberétől 2012. február végéig a Marslakók kiszámlázta a költségvetésben erre a célra megállapított 141 millió forintot (ennek része volt többek között a nyolcmillió forintért épített honlap és a kétmilliós főcím). Majd a gyártásra június végéig 54 részletben összesen nettó 588 millió forintot fizetett ki az MTVA, amihez még nettó 82 millió forint barterben elszámolt követelés járult. Így a Marslakók Kft. összesen nettó 900 millió forintért (bruttó 1,14 milliárd forintért) gyártotta le a 77 epizódos első (és egyetlen) évadot. Nehezen érthető, hogy hogyan, milyen tételek befogadásával kúszott ennyivel a szerződés szerinti epizódonkénti limit fölé a költségvetés: a nettó 4,2 millió forintos kerethez képest a gyártás során kiszámlázott összeg egy epizódra eső része nettó 7,6 millió forintra rúg.”

Részenként 4,2 millió forintot terveztek végül 7,6 millióba került, lehet szorozni a 77 résszel. Így összesen bruttó 1100 millió forintba került az adófizetőknek Jáksó nagy ötlete. Az MTVA-nál mindig akad egy nagy ötlet.
Fiktív szervezetek fiktív támogatási pénze, vagy dupla áron kiszámlázott sorozatgyártás? Van különbség?

A bruttó 1,1 milliárdról kézzel állították ki a számlákat az MTVA-nak, akik készséggel kifizették az összegeket, összesen 77 számlát. Itt meg lehet nézni őket.

számla.jpg

A lúzer Zuschlagtól a profi Marslakókig, avagy lopni is tudni kell.

marslakók.gif

Megosztás