Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Narancssárga uzsonnásdoboz az elsősöknek

Jelentem, szerencsére nagyon tetszik a gyereknek az iskola. Nekem is, nem véletlenül ezt választottuk.
Az évnyitón az igazgató Apáczai Csere Jánostól idézett:
„Olyan időben születtünk, mikor a legnagyobb tudatlansággal szemben a bölcsesség és ennek tanítói egy batkára sem becsültetnek. De azon kétségbe kell-e esnünk? El kell-e hagynunk az iskolát? Számba sem kell venni a jövendőt? Nem! Gyalázaton és szégyenen keresztül az erényre kell törekedni.”

Bár kérelmet – és abba a törvénnyel ellentétesen indoklást – kellett írnunk, hogy mentesítsék a gyerkőcöt a tanórák utáni, délután 4-ig tartó foglalkozások alól, de nem kellett semmi hagyományőrző cuccot bekamuznunk a pozitív elbíráláshoz, elég volt a „családi programok” is a jóváhagyó pecséthez.

Az első szülői majdnem 2 órán át tartott, és megtudtuk rajta, hogy az iskolán belül semmilyen szakkörre nem járhatnak az elsősök, csak focira. Alig bírtam ki, hogy ne nevessek fel hangosan.
Iskolán kívül viszont beírathatom a gyereket bárhova jó pénzért, és egyébként is hatványozottan érezni a gyerekes szülők lehúzásának vágyát (ami igazából a terheseket célozza meg elsőként, aztán jön a bababiznisz a hajmosókarikával és más, annál sokkal drágább felesleges vackokkal) a kereskedők/szolgáltatók részéről, úgyhogy az elmúlt két hétben szinte nem volt olyan nap, hogy ne hozott volna haza valamilyen szórólapot, hogy rendeljünk neki pónis/cicás/kutyás/tündéres/micimackós/robotos újságot/könyvet/munkafüzetet, írassuk be néptáncra/kungfura/szolfézsra/dzsesszbalettre stb, nevezzük be levelező matek-/rajz-/magyarversenyre (csak 1.800 Ft!), mert csakis úgy lesz kellően sikeres/okos/ügyes/magabiztos stb.

Viszont egyvalamit nem kaptunk, és nem is fogunk, mivel nem budapestiek vagyunk.

Ugyanis a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködve a 2013/2014-es tanévkezdés alkalmából akciót indított, amelynek keretében Budapesten minden első osztályba lépő kisdiák egy narancsszínű uzsonnás dobozt kap ajándékba.

Az akció első állomása a III. kerületi Dr. Szent-Györgyi Albert Általános Iskola volt, ahol Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója ünnepélyes keretek között adta át a dobozokat az elsősöknek. Ebben a gyerekek Tarlós István főpolgármester köszöntőlevele mellett egy vidám, színes órarendet, valamint a társaság kabalafigurájának, Kuka Manónak a környezetvédelmi jó tanácsait találták.
A kezdeményezéssel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., valamint a városvezetés szeretné a gyermekek, valamint szüleik és nevelőik figyelmét felhívni a környezettudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
A dobozokat legkésőbb szeptember végéig valamennyi budapesti általános iskolába eljuttatják az FKF Zrt. munkatársai. – budapest.hu

fkf_uzsisdoboz1.jpg
fkf_uzsisdoboz2.jpg (képek: FKF/Facebook)

Az ilyen esetekben is remekül használható Kimittud-rendszersegítségével közadatigényléssel fordultam a fővárosi önkormányzathoz és az FKF-hez is, hogy megtudjam, mennyibe került ez a nagylelkű ajándék. Ugyan a választási törvény értelmében oktatási intézményekben tilos politikai kampányt folytatni, azért Budapestnek sikerült összehoznia. Mit gondolkodhattak rajta, hogy hogyan ajándékozzák meg a Fidesz nevében az ártatlan elsősöket…..aztán valakinek egyszercsak bevillant, hogy hoppá, ott az FKF, annak narancssárga a színe!….. jó, akkor kapnak környezetvédelmi tanácsokat a gyerekek a Tarlós-levél mellé a fideszszínű uzsisdobozba.

Közadatigénylésemre ezt a választ kaptam a fővárosi önkormányzat nevében is reagáló FKF-től:

„Köszönjük megkeresését.

Kérdésére az alábbi választ adjuk.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. elhivatott a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában, rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy a budapestiek partnereink legyenek. Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a társadalmi felelősségvállalásnak. Ezt a célt szolgálják CSR  projektjeink, többek között az említett uzsonnás doboz akciónk is. Az ötletet adoptáltuk, több európai országban is használják a különböző közszolgáltatók gyermekeknek szánt ajándékként. A CSR célra, ezen belül az uzsonnás dobozokra fordított költséget – amely Társaságunk milliárdos árbevételének egy töredéke – megtérülő befektetésnek tekintünk.

Meggyőződésünk, hogy a gyermekek a legfogékonyabbak, ezért a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását ennél a korosztálynál kell kezdenünk.
Budapesten 2013 szeptemberében 17.000 első osztályos kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait. Társaságunk valamennyiüknek egy narancssárga uzsonnás dobozt ajándékoz, amelyben egy vidám órarend, társaságunk kabala figurájának Kuka Manónak  környezetvédelmi és szelektív hulladékgyűjtési jó tanácsai, valamint Tarlós István főpolgármester levele található.

Kezdeményezésünk egy hosszú folyamat első lépcsője, amit – mint Magyarország legnagyobb hulladékgazdálkodással foglalkozó közszolgáltatója – meg kell lépnünk. Meggyőződésünk, hogy hasonló, tudatformálásra alkalmas akcióinkkal elérhető lesz, hogy a ma még gyermekek, miután felnőnek sokkal jobban figyelnek majd környezetükre, féltik és óvják majd és ebben a tudatban fogják már gyermekeiket is nevelni.

Társaságunk a projektet a hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően közbeszerzési eljárással bonyolította le.”

Az akció költségei az FKF által megadott nettó darabáras formában nem tűnnek soknak, de a világbajnok 27%-os áfával és a 17.000 darabbal felszorozva már elég szép összeget tesznek ki.

uzsidobozköltség.jpg

Az mondjuk rejtély, hogy olvassák el az elsősök Kuka Manó és Tarlós levelét, bár végül is épp azért lettek beíratva iskolába, hogy megtanuljanak olvasni is.

A főpolgármester úr ezt írta nekik:

tarlóslevél.jpg

Megosztás