Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ha a Pető Intézetnek lenne futballcsapata …

Dr. Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert (Pető módszer), amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először. Az intézet két helyen található, a Villányi úton (XI. ker) és a Kútvölgyi úton (XII.ker).

Augusztus végén írta meg az Index, hogy a nemzetközi hírű intézet anyagi problémákkal küzd, a bevételek az évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak.

Pár óra múlva az Emberei Erőforrás Minisztérium közleményt adott ki, mely szerint „tekintve az intézmény szerepének fontosságát, 2013. augusztus 24. napján Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és munkatársai a MPANNI képviselőit fogadták, és egyeztették a Minisztérium és a MPANNI között köthető új köznevelési szerződés részleteit. Ezen új köznevelési szerződés alapján 230 000 Ft/Fő/év támogatási összeggel, a jelenlegi létszámadatok alapján a minisztérium 100,5-110 millió Ft támogatásban tervezi részesíteni a MPANNI-t a következő egy éves időtartamban. Ezen túlmenően a minisztérium Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága is támogatja a Pető Intézetet összesen 317,615 millió forinttal.

Ezután robbant a múlt héten az erőforrás-bomba, amikor az EMMI közölte, hogy bocs srácok, de mégsem, mivel a minisztériumi közleményben egyszerűen a törvény által biztosított, 2013–2014-es tanévre szóló keretösszeget számolták össze, ami nem extra pénz, hanem valójában az összes állami forrás, amivel az intézmény gazdálkodhat a következő egy évben, ha minden jól alakul.

index.jpg

Puskás Akadémia támogatók vs. Pető Intézet támogatók
/kattintva bejön nagyban/

támoagtók.jpg

„És ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem. Ezért lógunk ki a sorból. Ezt két okból tartottam fontosnak. Az egyik, hogy így is támadnak bennünket eleget, ne adjunk felesleges támadási felületet. Minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk. A miniszterelnöknek helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. És nekem magánadományokból sikerült is annyi pénzt ide összegyűjteni, hogy meg tudjuk építeni az új centerpályát.” – nyilatkozta Orbán Viktor az épülő felcsúti stadionról. Arról még nem olvastunk-hallottunk, hogy Pető Intézet támogatásáról győzködi az üzleti élet szereplőit …

Ezután maga az MTI kereste meg az EMMI-t, ahol közölték, hogy „az alanyi jogon és a jogszerű igénylések alapján járó állami támogatás mellett az intézetnek volt egy, az oktatásért felelős miniszter mérlegelési jogkörébe tartozó, tehát nem alanyi jogon járó további támogatása is, amelyet közoktatási megállapodás keretében kapott a fenntartó. Ez a szerződés – illetve az az alapján folyósított többlettámogatás – szűnt meg szeptember 1-jével, és bár ennek a továbbfolyósítása nem lenne kötelező, a köznevelésért felelős államtitkárság jelezte, hogy további egy évre előkészíti a fenntartóval közösen az újabb szerződést.” 

Az Átlátszó tette közzé az EMMI első féléves támogatási listáját, amely szerint Balog Zoltán összesen 105 milliárd (!) forintot osztott ki a kasszából. A Puskás Akadémia 500 millió forintot kapott, a katolikus egyház 19,9 milliárd forintot, a debreceni stadionra 9,1 milliárdot, azt MLSZ 1,7 milliárdot, a Lezsák Sándor Népfőiskolai Alapítvány pedig 435 milliót …

Nekik biztos megvolt az az extra szerződés, ami a Pető Intézetnek lejárt …

De ez csak a kassza egyik oldala, ott van még a másik, a költségvetés tartaléka, az a 100 milliárd forint, aminek a kétharmadát már elköltötték, csak augusztusban 30 milliárd forintot szórtak ki:

tartalék.jpg  

A pletykák szerint szemet vetettek a Pető Intézet Kútvölgyi épületére, de a polgári kormányzás alatt elképzelhetetlennek tartom, hogy emiatt kivéreztessenek egy világhírű, beteg gyerekekkel foglalkozó intézetet … ja, várjunk csak …

Megosztás