Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Fidesz és a gyed

A rezsicsökkentés mellett belebegtetett a kormány nemrég egy újabb választási kampányfogást, amivel széles tömegeket kíván elérni, ez pedig az extragyed. Amivel kapcsolatban Révész Máriusznak sikerült egy orbitális baromságot nyilatkoznia a köztévében.

„Ha valaki hamar ment vissza dolgozni, az egy bizonyos óraszám fölött már nem volt jogosult a gyedre. A Fidesz javaslata szerint a gyermek egy éves kora után teljes munkaidőben vissza lehet menni dolgozni”fejtette ki a képviselő.

Ugye ha valaki nem ért valamihez, az a legbölcsebb, ha kussolva lapít a témában.

Révész nem így tett, de szívesen segítek.


„A gyermekgondozási díj (GYED)
egy pénzbeli ellátás a gyermekvállalás támogatására. A gyermekgondozási díj nem szociális juttatás, hanem a kötelező egészségbiztosítás keretében, csak az alább részletezett jogosultnak járó, jövedelemarányos pénzbeli ellátás. Nem jár a szülőnek a gyermekgondozási díj, (…) ha bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében – kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazás – munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.”

 

Tehát gyed mellett nem lehet munkát vállalni, semennyi óraszámban.

Amire Révész Máriusz gondolt, az a gyes.

 
A gyermeket nevelő szülő, nevelőszülő, illetve gyám, valamint – a feltételek fennállása esetén – az örökbefogadó szülő és a nagyszülő a gyermek gondozására tekintettel havi rendszerességgel járó gyermekgondozási segélyre jogosult. (…)
A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat, a gyermek egyéves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban dolgozhat, illetve időkorlátozás nélkül vállalhat otthon végezhető munkát.”

Vagyis ennél, a gyerek 2 és 3 éves kora között (biztosított anya esetén, egyébként pedig születéstől 3 éves korig) járó gyesnél érvényes a heti 30 óra megkötés, amit ki vezetett be? Na ki? Igen, a nagy családbarát kormány, a Fidesz. 2011. január 1-től. Sokan elfelejtették ezt, a Magyar Közlöny 200/2010 (XII. 30.) számában megjelent törvénymódosítást, de én nem.

A vonatkozó jogszabály, a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 21.§-a így változott az évek során:

– 2005.01.01. előtt a gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyerek másfél éves koráig nem dolgozhatott, és utána is csak max. napi 4 órában

– 2005.01.01. – 2005.12.31. között a gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyerek egy éves koráig nem dolgozhatott, és utána is csak max. napi 4 órában

– 2006.01.01. – 2010.12.31. között a gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyerek egy éves koráig nem dolgozhatott, utána viszont időkorlátozás nélkül

– 2011.01.01.-től a gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyerek egy éves koráig nem dolgozhat, utána pedig csak max. heti 30 órában

————

Tehát az első Gyurcsány-kormány vezette be a gyermek egyéves kora utáni időkorlátozás nélküli munkavégzés lehetőségét, majd ezt a második Fidesz-kormány megszüntette.

Most pedig újra bevezetnék, és ezt megpróbálják hőstettként eladni. Sok sikert hozzá!

Megosztás