Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Utószezon helyett a főszezon indul

Kissé fájó szívvel ugyan, de lassan igyekszünk visszatérni a nyári pihenésből a szokott kerékvágásba, vagyis többet írni. Bár már jó ideje nehezíti ténykedésünket egyrészt az, hogy évekkel ezelőtt azért hoztuk létre a blogot, hogy a napi töménytelen hír között megbújó néhány igazi „csemegét” dolgozzuk fel, mostanában viszont szinte minden ide kívánkozik, vagyis tulajdonképpen csak tartalomjegyzéket kéne írnunk; másrészt meg az, hogy a keleti szél által röpített gyorsnaszád száguldását minden hírportál árgus szemekkel lesi, így igazából nincs olyan sztori, amit valaki, sőt inkább mindenki meg nem írna. De azért igyekezni fogunk.

Az elmúlt néhány nap is annyi csodálatos történést hozott, mint egy tündérmesebeli bőségszaru.

A négynapos hétvégén Áder szép csendben kinevezte az NMHH elnökévé 9 évre Karas Mónikát, aki a szocializmus kiadóvállalata, a Csurka-féle Magyar Fórum és a fél jobboldal mellett végzett védőügyvédi „munkássága” után a „csúcsra” ért.

karas.jpg

(illusztráció: Nagy Dezső)

Aztán augusztus huszadikán átadták az ünnepi kitüntetéseket, a korábbi évek és kormányok hagyományaihoz híven nagyrészt a kabinethez közelállóknak. Kitüntettek egy csomó veszprémit (itt született Navracsics Tibor), három golfedzőt, de a legszebb mégis a mostanában mindenkit remek „oknyomozó” írásaival szórakoztató Heti Válasz főszerkesztőjének Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, amit Borókai Gábor a rendszerváltozás utáni demokratikus és a minőségi magyar sajtó helyreállítása érdekében végzett tevékenysége, példaértékű újságírói, oktatói, szerkesztői munkája elismeréseként kapott.

Az elmúlt idők legviccesebb története volt Surján László, az Európai parlament alelnökének esete a szarvasi kacsapástétommal. Surján észlelte, hogy a magyar városról elnevezett terméken Csehország van feltüntetve származási helyként, ezért azonnal reklamált a forgalmazó CBA-nál, akik dagályosan seggnyalós levélben kértek tőle bocsánatot, és tájékoztatták, hogy az általa kifogásolt terméket haladéktalanul kilistázták választékukból, vagyis leveszik a boltok polcairól. Aztán az Index megírta, hogy a kacsamájpástétomot valóban egy cseh gyárban csomagolják, de ezen túl minden szempontból magyar termék. A Lúdland Kft. magyar kacsák magyar májából és magyar zsírjából, magyar, ezen belül is szarvasi recept alapján gyártatja, ráadásul szarvasi gyárára 403,8 millió forint állami támogatást kapott. Számunkra a sztori legnagyobb kérdése, hogy a nagyrészt E-betűkből álló terméket veszi-e valaki egyáltalán. Illetve hogy fér meg a dobozban a májpástétom és a pezsgő.

A Mátai és Végh Kreatív Műhely Kft. is elkészült – Matolcsy közreműködésével – a Magyar Nemzeti Bank arculatának megújulásával, a jegybankot az MNB 1924-es megalakulásakor használt, tölgyfa és olajfaággal keretezett magyar címer megújított változata jelképezi a jövőben. Az MNB honlapja is megújult: a betűk zöld helyett kékek lettek. Mindez összesen 11,9 millió forintba került, ami az 50 milliós pálcikákhoz képest kifejezetten olcsó.

A Tranzit Fesztiválon pedig Kósa Lajos elmondta, hogy a futball a kultúra része, ergo ugyanígy nem szabad piaci alapon számolgatni, hogy mi mennyibe kerül, mint az – egyébként sorra megszűnő – artmoziknál vagy az operánál. Fürjes Balázs, a Ludovika Campus építéséért, a Fradi-pálya újjágondolásáért és az Erzsébet téri Gödör befejezéséért is felelő kormánybiztos pedig hozzátette, hogy az ilyen építő munkához nem akadékoskodás, hanem hit, munka és összefogás kell. Felcsút esetében mindez megvalósul, biztos erre gondoltak ők is.

remény_rabjai.jpgAz ellenzék háza táján augusztus 20. után nem az utószezon, hanem egyenes a főszezon kezdődött meg. A második négyszemközti Bajnai-Mesterházy egyeztetésen Bajnai bedobta az előválasztás ötletét, ami egy szuper és minőségi szórakoztatást garantáló program, bár a végén a 2 közvélemény-kutató cég egy 10 ezer fős mintán mérné meg Mesterházy és Bajnai támogatottságát, és így dőlne el a miniszterelnök-jelölti pozi. Ez akár még nagy showműsor is lehetne, a lelki szemeim előtt látom, ahogy Hahn Endre lassan behozza a lezárt borítékot a nyertes nevével, a közönség őrjöng, a közjegyző mindent figyel …. és az ATV benyom egy reklámblokkot a boríték felbontása előtt. Mesterházy persze nem hagyta, hogy -már megint- a farok csóválja a kutyát, vissza-ultimátumozott, hogy akkor legyen előválasztás mind a 106 választókörzetben az MSZP-s és az Együtt-PM-es jelöltek között.
Döntsenek a Zembrek” – nyomja pofátlanul a kamerába annak a pártnak az elnöke, aki megpuccsolta saját miniszterelnökét és ahol a szivarszoba mélyén dőlt el, hogy ki legyen a miniszterelnök, az érintett éppen maga az ellenfél. Ha pedig Bajnai nemet mond, akkor jöhet az „Együtt v2.0”, a Mesterházy-Gyurcsány-Schmuck-Fodor baloldali dögkút.
8 hónappal a választás előtt közvéleménykutatók felméréseire pillantva jelenleg csak annyi a kérdés, hogy kétharmad vagy háromnegyed, 3 év ilyen kormányzás után ez mindent elmond az ellenzékről. Úgy néz ki, hogy a „budapesti gyorsvonatnak” kétszer kell gázolnia, hogy örökre (?) megszabaduljunk ezektől az alakoktól. Elméletileg az országnak ki kellene termelni egy normális ellenzéket, de ugye más az elmélet és más a gyakorlat …

együtt.jpg

Megosztás