Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Vámosszabadi nem akarja a menekülttábort

Vámosszabadi egy község Győrtől 6 km távolságra, határátkelő Szlovákia felé.

vamosszabaditerkep.JPG

A település képviselő-testülete Kukorelli Norbert alpolgármester tájékoztatása szerint a sajtóból értesült arról, hogy a vámosszabadi határátkelőnél található volt katonai szállás nyílt befogadóállomás lesz július 1-jétől, ahová akár 216 menekült is érkezhet. A hírt egyébként Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója jelentette be a megyei közgyűlés múlt pénteki ülésén. „Ezzel összefüggésben hamarosan kormánydöntés fog születni.”

Vámosszabadi a debreceni példa nyomán érthető módon nem kér a táborból, ahova főként koszovói, pakisztáni és észak-afrikai menekültek érkeznének, és szabadon ki-be járkálhatnának. A helyiek féltik az életüket, a nyugalmukat, hivatalosan a közbiztonságot. Az angol Innopharma cég levélben jelezte, hogy a tulajdonunkat képező, 4,2 hektáros ipari fejlesztési terület közvetlen szomszédságába tervezett nyílt menekülttábor megvalósulása esetén – bár a projekt már tervezési fázisban van – elállnak az előzetesen már egyeztetett és az önkormányzat által jóváhagyott pezsgőtabletta-gyár és annak kutató/fejlesztő bázisát létrehozó több millió eurós projekttől, mert a beruházás „egyik alap kritériuma és a döntés egyik legfontosabb érve a régió fejlettsége (Győr/Egyetem/Audi…stb) és a kimagasló közbiztonság volt”.

innopharma.jpg

A vámosszabadi önkormányzat tegnap közmeghallgatást tartott (ami tulajdonképpen egy tiltakozó akció volt a lakosság részéről), ezt követően pedig megfogalmazta állásfoglalását a kormány irányába a községbe tervezett menekülttáborral kapcsolatban. A dokumentumban kérik a kormányt, hogy máshol létesítse a befogadó állomást. Hivatkoznak a lakossági tiltakozásra, az eddig összegyűlt 1000 aláírásra, az ingatlanok értékvesztésére, az országhatártól lévő 200 (kettőszáz) méteres távolságra, az elmaradó beruházásra, a környékbeli települések aggodalmára, valamint a szóbanforgó katonai ingatlan hasznosítására vonatkozó háromféle (szociális otthon, ápolási központ, szállás a térségben munkát vállaló kelet-magyarországi dolgozók számára) saját tervükre.

A tiltakozásnak természetesen már Facebook-csoportja is van, ahol azt írják, hogy bár az aláírásgyűjtő íveket az országgyűlési képviselőjükkel elküldették a mai kihelyezett kormányülésre Fertődre, ott Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy már eldőlt a kérdés, Vámosszabadin lesz a tábor. A tiltakozó aláírásokra pedig állítólag csak annyit reagált Pintér, hogy ő meg hoz 10 milliót, hogy el kell helyezni a menekülteket.

Igazi nemzeti konzultáció az egész ügy a javából….. Bár annak fényében semmi meglepő nincs a dologban, hogy Vámosszabadi polgármestere Réti Csaba, akit 2006-ban az MSZP jelöltjeként, 2010-ben függetlenként, tavaly szeptemberi lemondását követően pedig a novemberi időközi választáson a DK jelöltjeként választottak meg.

Frissítés: Tényleg azt mondta Pintér, amit a FB-csoportban említettek.

„Én pedig küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat” – ez volt a válasza Pintér Sándornak arra a kérdésünkre, hogy a Vámosszabadiról elküldött, csaknem ezer tiltakozó aláírás hatással lesz-e arra a döntésre, hogy a határmenti településen menekülttábort nyisson Magyarország.

A tiltakozó helyieknek itt a lesújtó hír: belügyminiszteri döntés alapján már egyértelmű, hogy Vámosszabdin lesz a kilencedik menekülttábor. Indoklásként Pintér Sándor arra hivatkozott, amit a néhány napja a megyei közgyűlésen elhangzott beszámoló is tartalmazott: annyi menekült érkezett az elmúlt hónapokban Magyarországra, hogy a migránsok elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő táborokban. „Idén eddig 10.096 menedékkérőt regisztráltunk, jelenleg pedig 2527 személy tartózkodik valamilyen befogadó-állomáson. Vámosszabadira szükség van, márpedig itt nagyobb anyagi ráfordítás nélkül lehet megnyitni a tábort.”” (kisalfold.hu)

Megosztás