Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megvédték a magyar földet is

20130617_BGA2315_ov_496.jpgA kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte. (…)
A parlament előtt fekvő új földtörvény már nem változik érdemben. (…)
A magyar föld nyugatról nézve olcsó, zsíros, biztos jövőt jelentő föld. Márpedig ha onnan egyszer idenéznek, és valamit kinéznek maguknak, akkor azt általában igyekeznek meg is szerezni. Erről szólt az elmúlt húsz év”. Ezek alapján nem lepődökmeg azon, ha tiltakoznak az új földtörvény ellen olyan országok, amelyek gazdái, tőkebefektetői, spekulánsai kinézték maguknak Magyarországot mint befektetési lehetőséget vagy egyszerűen csak mint a saját nyugati gazdaságaik keleti meghosszabbítási birtoktestét. Mindez ugyanis az új földtörvény hatálybalépése után – hiába szűnik meg a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma – nem lesz lehetséges. Az új földtörvény a két világháború közötti Magyarország agrárpolitikájának logikájával gondolkodva az akkori kisgazdák javára dönti el a vitát, akik a kis- és középtermelői érdeket képviselték. A kisgazdapárt most viszi győzelemre a létezése óta legfontosabbnak tekintett politikai célkitűzését. 
A jövőben lesz tulajdoni korlát és birtokkorlát is, a fejlődés iránya pedig a kis- és középbirtokosok megerősítése felé mutat. Ez 1800 hektár lesz, de a tulajdon mellett a haszonbérelt földet is bele kell majd számolni.” – Orbán Viktor tegnapi nyilatkozata.

angyan-jozsef-fidesz-d00015A4Bfbdd9a26cf5b.jpg„De a földtörvényt is alapvetően át kell fogalmazni. Az az elképesztő elképzelés, ami az Alaptörvénybe a 3. módosítása során bekerült, hogy tudniillik nagy integrátorok alá begyűrjük a vidéket: ez katasztrófával fenyeget! Ezt a gondolatot el kell vetni! Még akkor is, hogy ha nagyon erős csoportok éppen azt akarják, hogy az európai régióknak megfelelően gyűrjük be az egész mezőgazdaságot nagy tőkés érdekeltségek alá. Ez a végét jelenti a vidéknek és a magyarságnak!
Abszolút fölső plafonokat kell meghatározni a birtokmaximumokra. Elfogadhatatlan az 1800 hektáros birtokméret! Persze Európában a szövetkezéssel érik el a családi gazdálkodások a megfelelő piacképes erőt – ezt ne felejtsük! És elfogadhatatlan az, hogy a jelenlegi földtörvényben nincs összeszámítás a családokat illetően, tehát 1800 hektárja lehet a mamának, papának, gyerekeknek, nagyszülőknek – így aztán teljesen kiszámíthatatlan, hogy mekkora gigabirtokok alakulnak ki egyes érdekeltségek kezében.” – Ángyán József szintén tegnapi nyilatkozata.

Magyar kézben maradnak a termőföldek, hiszen eddig is magyar kézben voltak. 
Az 1800 hektáros birtokkorlát is nyilván maga a kis és közepes birtok jellemzője, az, hogy Csányi Sándornak több tízezer hektárja van egyértelműen mutatja, hogy a magyar oligarcha jobb, mint az idegenszívű oligarcha. Szerencsére arra már rájöttek és élesben ki is próbálták, hogy lehet ezeket a korlátokat kijátszani. 

A lényeg, hogy abszolút igaza van Orbán Viktornak.
A magyar föld magyar kézben marad. 
Persze nem mindegy, hogy kiében …

Megosztás