Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Napi EU-s pályázat: Lombkoronasétány

Ismét bővült eggyel a listánk, amin eddig a  40 cm-s kilátó, a kutyafitnesz, a hülye kapu, a fatuskók, a minifalu teniszpályája, a biciklis akadálypálya, és az alföldi szánkódomb volt.

„A fák napján, május 10-én nyitotta meg Makó a látogatók előtt a lombkoronasétányt a Maros-parton. Az új létesítmény a folyópart élővilágát mutatja be egészen egyedi módon. A megnyitón elhangzott, Makóhoz legközelebb 800 kilométerre, Salzburg környékén van hasonló attrakció. A sétány végén álló, 18 méter magas toronyból induló negyvenméteres csúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. Dr. Buzás Péter, a város polgármestere úgy fogalmazott, a Maros-part komplex fejlesztése elsősorban az itt élők kikapcsolódását szolgálja, de a makói fürdőbe, a Hagymatikumba érkező turisták is eltölthetnek itt jó néhány kellemes órát.

A Maros-parti strand felé vivő út mentén megépült sétány 190 méter hosszúságú építmény, amely összesen 18, eltérő magasságú, pörgetett technológiával készült vasbeton oszlopon áll. A látogatók 8–10 méter magasan, a lombok között sétálhatnak, és madártávlatból szemlélhetik meg a folyópart látnivalóit. Az oszlopokon pihenőket alakítottak ki és több, a Maros környezetét és élővilágát bemutató információs tábla látható. A sétány mellé játszótér és parkoló is épült.

lombsetany1.jpg(fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

A városnapi rendezvények nyitányaként átadott beruházás összesen 223,8 millióba került; a város ebből 58,6 milliót vállalt, a többi egy magyar-román közös uniós pályázat támogatása volt. A lombkoronasétánnyal együtt a város eddig nagyjából fél milliárdot költött eddig a Maros-partra.

Az üzemeltető Makói Nonprofit Kft. igazgatója, Fekete Tibor elmondta: a lombkoronasétány hétköznapokon délután 2-től, hétvégenként pedig délelőtt 10-től este 7-ig látogatható – ingyenesen.” Képgaléria.

Ami furcsa a sztoriban, hogy Buzás Péter makói polgármester (1994 óta ő az!) MSZP-s létére ennyire rabja lett a Makovecz-vonalnak, a helyi fideszes ellenzék pedig a hagymakupola ellenére sem volt oda a lombsétány ötletéért: hülyeségnek, pénzkidobásnak, madárlesnek nevezték.

Illetve még az is furcsa, hogy a projekt közbeszerzésen kiválasztott kivitelezője a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft., ami már jó pár közbeszerzést nyert Makón.

Megosztás