Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Tesco és a MOL hellyel kínálja a trafikosokat

A Nemzeti Dohányboltok kapcsán épp a napokban nyilatkozta Giró-Szász András kormányszóvivő, hogy „a kormány 5 és félezer családi vállalkozást kívánt helyzetbe hozni a multikkal szemben (…) eddig mindössze 200 családi vállalkozás foglalkozott csak dohányárusítással, további 500 pedig dohány- és alkoholkereskedelemmel, a fennmaradó 39 ezer elárusítóhely pedig élelmiszeráruház, áruházlánc vagy üzemanyagtöltő-állomás volt. Ezt csoportosította át a kormány a családi vállalkozások irányába.”

Úgy tűnik azonban, hogy egy újabb Nagy Kormányzati Terv fog dugába dőlni, mert a dohánypiacról kigolyózott multik közül kettő villámgyorsan kapcsolt, és alkalmazkodott az új helyzethez. A korábbinál sokkal kevesebb dohánybolt lesz július 1-től, ezért nő a jelentőségük. Oda mennek az emberek, ahol van. És ha odamennek, jó eséllyel vesznek mást is. Vagyis potenciális vásárlók. Szemet is vetettek rájuk a multik a vadiúj trafiktulajdonosokon keresztül.

A koncessziót elnyertek közül több személyről is nyilvánosságra került, hogy rokon/haver ÉS soha nem foglalkozott eddig trafiküzemeltetéssel, még bele sem kezdett a frissen ölébe pottyant helyi egység kialakításának, sőt azt sem tudja, hogy fogjon hozzá. Két öreg róka ezért segítséget kínál nekik.

A Varga Mihály által tegnap megvédett Tesco bérlőket keres Nemzeti Dohánybolt létesítésére.
„Arra törekszünk, hogy a koncesszióval rendelkezőkkel való megállapodás mindkét fél számára előnyös legyen”– nyilatkozta a Tesco a Blikknek.

A MOL a honlapjára is kipakolta a felhívást:

mol.jpg

Nyilván lesznek majd jelentkezők, mert a nyertesek sem hülyék: miért nyitna egy új helyen trafikot, ha felkínálnak neki egy régi bejáratottat? A Tescokban ott a sok Inmedio, amik nagyjából bezárhatnak július 1-től, csak át kell őket alakítani, és máris kész a Nemzeti Dohánybolt. Az átlagvásárló csak a megváltozott dizájnt, és esetleg az új eladót fogja észrevenni, de ugyanúgy fog tudni cigit és újságot (meg még pár dolgot) venni, és neki csak ez számít; a kereskedőknek meg a haszon. Win-win, a multi és a trafikos is jól jár.

A kormány meg lenyeli a békát, hogy mégsem sikerül teljesen kigolyózni a multikat a dohánybizniszből. Giró-Szász csak ennyit tudott kinyögni a dologról a Blikknek: „Abba a kormány nem kíván beleszólni, hogy a koncessziót elnyert vállalkozások hogyan tudnak megfelelni az új előírásoknak.”

Persze simán lehet, hogy Lázár Jani már írja az új törvénymódosítást.

Megosztás