Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Természetesen ingyenes marad a nyugdíjasok vonatjegye

Zero már az első, kormányt dicsérő post megírását fontolgatta pénteken, amikor olvastuk a csütörtöki hírt, hogy a MÁV bújtatott áremelést hajt végre, vagyis május 15-től bevezeti a gyorsvonati felárat 258 gyors- és sebesvonaton. A pótjegy ára kilométer-tartományonként nő, 100 km alatt 150 Ft, 500 km felett 735 Ft lesz. Plusz szolgáltatás persze nem jár hozzá, és sokan mentesülnek a megfizetése alól, például az országgyűlési képviselők is, DE a 65 éven felüliek nem. Így, ha minimális összeget is, de végre fizetnének a nyugdíjasok is a vasúti utazásokért.

Ezek voltak az első hírek. Aztán normalizálódtak a dolgok.

Rogán Antal fideszes frakcióvezetői minőségében arra kérte csütörtökön Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, intézkedjen, hogy az országgyűlési képviselőknek is fizetniük kelljen a pótjegyekért. Orbán Viktor egyenesen utasította Lászlónét, hogy szüntesse meg a képviselőknek járó kedvezményt.

No de ennél a vakításnál volt egy sokkal nagyobb gond: a nyugdíjasok veszélybekerült ingyenutazása. Az MSZP azonnal védelmébe vette a Gyula-bérleteseket, de válaszul Selmeczi Gabika kijelentette, hogy „minden olyan közlekedési jegy, amely eddig ingyen járt a nyugdíjasoknak, ezután is ingyenes lesz.” Az NFM ugyanakkor cáfolta ezt.

Nyilvánvaló, hogy a Fidesz-szóvivő jobban tudja az illetékes minisztériumnál.

Az Index értesülései szerint a kormánypárti politikusoknak nem tetszik a gyorsvonati felár, a frakcióülésen felvetették a diákok és nyugdíjasok mentességét. A képviselők ezt azzal indokolták, hogy a gyorsvonati felár ugyan jelentős költségvetési bevétellel járna, de bizonyos társadalmi csoportokkal méltányosabban kell eljárni.

A nemtetszés tényét az Indexnek a párt sajtóosztálya is megerősítette, és hozzátette, hogy a képviselők felkérték Rogán Antalt, hogy kezdeményezzen tárgyalást a minisztériummal.

Prognózisunk szerint természetesen ingyenes marad a nyugdíjasok vonatjegye. Hisz bár jelentős költségvetési kiadást okoz, de legalább méltányos lesz, ami választás előtt nem sokkal nagyon-nagyon fontos. Egy ekkora szavazóbázist nem mernek nyíltan megsarcolni.

Ti minek örülnétek?

 

Megosztás