Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Jó üzlet lesz a kasszák online bekötése a NAV-hoz

Ahogy azt már egy jó ideje tudni lehetett, a kasszák online bekötése a NAV-hoz mobilneten keresztül fog történni, viszont a a pénztárgéprendeletből és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából kiderült, hogy a pénztárgépek online bekötésére egyetlen magyar mobilszolgáltató sem felel meg, mivel a SIM-nek mind a 3 mobilszolgáltó rendszerén tudnia kell működnie, ha nincs az egyiknél térerő, akkor át kell tudni váltania egy másikra.

A rendelet készítésekor, tavaly decemberben még állt a zászló a negyedik, állami mobilszolgáltatónak, aki – micsoda meglepetés – saját hálózat híján a 3 magyar mobilszolgálató rendszerét használta volna …
Időközben a magyar állami mobilcég elhalálozott, de a rendelet ettől még nem változott, pedig a szakértők szerint a kb. 200 000 kassza közül kb. 100-at érint a probléma, hiszen a magyar mobilszolgáltók lefedettsége 99% felett van.

Viszont ha a magyar SIM nem jó, akkor csak a külföldi SIM marad. 
Csakhogy el tudjuk képzelni: Minden pénztárgépben lesz egy új adóügyi ellenőrző egység (AEE), amelyre integrálva lesz egy SIM-csip. A SIM-csipet nem lehet cserélni, csak a teljes AEE-el együtt, így amelyik cégnek sikerül eladni a SIM-csipet az előfizetéssel együtt, az egyúttal magához is köti az adott céget. Ugyanis minden SIM-hez kell egy előfizetés is, mivel kb. havi 50mb adatforgalommal lehet számolni.

Az első két új kasszatípust már be is mutatták, és a két gyártó cég ugyanazt a céget választotta SIM-szolgáltatónak, a Mobil Adat Kft.-t. A beépített SIM-csip el is dönti, hogy az adott cég kivel köthet szerződést: amelyik cég SIM-e be van építve az adóügyi ellenőrző egységbe.  

A Mobil Adat Kft.-t 2012. december 20-án alapították, amikor a pénztárrendelet elő verzióját nyilvánosságra hozták. Saját szolgáltatása nincs, más mobilcégek szolgáltatásit közvetíti. 
Mobil Adat Kft.-t 50%-ban az Euromacc Kft., 50%-ban két magánszemély, Hauser Gábor és Brasnyó Péter birtokolja. Hauser az Euromacc kft. ügyvezető igazgatója, Brasnyó pedig kereskedelmi igazgató. A Népszabadság szerint az „Euromacc meghatározó tulajdonosa (az áprilisi keltezésű, online elérhető adatok szerint) az amerikai Nebraska államban bejegyzett MACC International. A társaság Blair városában működik, s egy ingyenes nyilvános cégregiszter szerint egyetlen alkalmazottja van – Hauser Gábor.
Ezek szerint a Mobil Adat kft. pontos tulajdonosi szerkezete egyelőre nem ismert.

„A GSM technológia jelenti majd a mobil adatkommunikáció alapját és ipari SIM-chip kerül az online pénztárgépekbe. Az intelligens rendszer lényege, hogy a chip megkeresi azt a hálózatot, amely az adatterületen a legerősebb, és azon keresztül küldi el az adatot. Így senki sem mentegetőzhet azzal, hogy az ő szolgáltatójánál éppen nem volt térerő.
A Mobil Adat Kft. három hazai mobiltársaság mellett (Telekom, Vodafone, Telenor) virtuális szolgáltatóként vesz részt az onlinekassza projektben. A kormányrendelet meghatározta, milyen eszközökkel, hogyan valósuljon meg a mobil adatkommunikáció. Ipari SIM-chipet kell beépíteni a gépekbe, amelyek képesek csatlakozni mindhárom mai fizikai mobilszolgáltató hálózatára. A projektben egyébként negyedik, virtuális szolgáltatóként a Mobil Adat Kft. is részt vesz.
Az új rendszerben a pénztárgép bekapcsolása után azonosítják az ügyfelet, ellenőrzik többek között azt is, hogy van-e érvényes előfizetés. Ezt követően a SIM-chip csatlakozik annak a szolgáltatónak a hálózatára, amelynek legerősebb a térereje, és úgy küld adatokat a NAV-hoz. Külön jogosultsággal rendelkező műszerészgárda tudja cserélni, javítani majd a készülékeket, és 24 órás ügyfélszolgálat is segíti a kiskereskedőket.” – nyilatkozott Brasnyó Péter

Brasnyó úr úgy nyilatkozik, mintha a kormányrendeletben az szerepelne, hogy a SIM-eket és az előfizetéseket  kötelezően a Mobil Adat kft.-nek kell szállítani, pedig ilyenről sehol sincs szó.

A szakértők nem is értik, mi szükség van egy ilyen külső vállalkozás bevonására: „A külföldi cégek és a kereskedők közötti közvetítők lehetnének maguk a magyar mobilcégek is, amelyek kivétel nélkül nyújtanak informatikai szolgáltatásokat is. Felmerül az a kérdés is: a szabályozás miért nem a NAV-ra bízta a pénztárgépbekötés informatikai hátterének biztosítását, ahogy például a bevallások esetében ez gyakorlat. De ha már mindenképpen a kereskedőkkel szeretnék kifizettetni az átállás egyszeri technikai, s a szolgáltatás állandó költségeit, miért nem maga a NAV szerzi be a kommunikációs szolgáltatást, mondjuk, egy nyilvános közbeszerzés keretében?”

Az utolsó mondatból gondolom mindenki számára kiderül, hogy miért nem … nem kell a nyilvános közbeszerzés. Csak lassítja a projektet, a kasszák online bekötésével járó +95 milliárd már be van tervezve a költségvetésbe, sőt, már el is van költve. Ráadásul egy közbeszerzés során semmi sem garantálja, hogy a frissen alapított cég nyerjen.

A Mobil Adat kft. oldalán a következőket olvashatjuk:

„A Mobil Adat Kft. országos lefedettséggel rendelkező, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által bejegyzett és nyilvántartásba vett mobil adatkommunikációs szolgáltató vállalat, mely egységes, független mobil adatszolgáltatást biztosít ügyfeleinek.​

A Mobil Adat Kft. pénztárgép távfelügyeleti szolgáltatása lehetővé teszi az Ön vállalkozása számára, hogy megfeleljen az adóhatóság felé történő, törvényerejű rendeletben előírt  adatszolgáltatási kötelezettségének. Ehhez a Mobil Adat Kft. a mobil kommunikációs csatornát és a diagnosztikai szolgáltatást biztosítja havidíjas szerződés keretén belül, a pénztárgépek két fő kategóriájának megfelelő adatcsomaggal.

Bár az oldalukon az Általános szerződési feltételek​re, a Adatvédelmi nyilatkozatra és a Tájékoztatóra is a „hamarosanvan kiírva, illetve magáról az üzleti csomagjaikról sem írnak semmit, de már lehet velük szerződést kötni.

A konstrukció ismerős lehet mindenkinek: közbeiktatunk egy céget, aki csak közvetíti a szolgáltatást, de ezért cserébe leveszi a maga részét az előfizetési díjakból.

Bár nem tudjuk, hogy mennyibe fog a SIM-csipek havi előfizetési díja kerülni, ami tartalmazza a mobil adatforgalmat is, de ha mondjuk ezer forint, akkor 200 ezer „ügyféllel” számolva az máris 200 millió forint. Havonta.

Ügyes.

mobiladat_1.jpg

Megosztás