Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Trafikügyi mondatok

Pénteken még a földbérleti pályázatokhoz hasonlítottuk a trafikbotrányt, mára (tegnapra) viszont kiderült, hogy annál sokkal durvább. A 2/3 eddigi legmocskosabb biznisze, amit persze foggal-körömmel védenek.

Az érdekes pályázók tömkelege miatt feltámadt össznépi érdeklődés által kiváltott önvédelmi reflex legsunyibb húzásával az Átlátszó oknyomozó portált „tisztelte meg” a kormány:

Múlt héten az Átlátszó a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től elektronikus úton szerette volna kérni a nyertes pályázók és a bírálók azonosító adatait, valamint a részletes – minden pályázónál az értékelési pontszámra és annak részpontszámaira is kiterjedő – eredményt.

Azonban az NDN-nek a törvényi szabályozás ellenére nincs e-mailcíme.

Ezért az Átlátszó a dohánycég honlapján található, nosztalgikus emlékeket idéző kapcsolatfelvételi űrlapon érdeklődött az NDN e-mailcíme felől. Meglepő módon azt a választ kapták Légrádi Petra marketing és kommunikációs vezetőtől, hogy „A dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt nyilvános koncessziós pályázat nyertes és nem nyertes pályázati anyagaira vonatkozóan elmondható, hogy mivel nem minősülnek közérdekű adatnak, a betekintés nem lehetséges.”

Beadás előtt elutasított adatigénylés, igazán szép! De még nem a vége.

Hétfőn (tegnap) az atlatszo.hu, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu, a Társaság a Szabadságjogokért egyesület és a Transparency International Magyarország közérdekű adatigénylésben kérte a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.
Csakhogy Cser-Palkovics András és Vas Imre már vasárnap benyújtott egy Infotv.-módosítást, amelynek az Országgyűlés hétfőn elfogadta a kivételes sürgős eljárásban történő tárgyalását is, így kedden (ma) már el is fogadhatják. A javaslat korlátozná az adatigényléseket, és mivel rafkósan a folyamatban lévőkre is vonatkozna, simán megtagadhatóvá teszi a héttagú csapat trafikos közadatigénylését.

dohanyaruda_1950-1.JPG

Persze azért nyilatkozatok is voltak. Szebbnél-szebbek.

1, Lázár János pénteken
„A leghatározottabban visszautasítom azokat az alaptalan vádakat, amelyeket Karácsony Gergely személyemmel kapcsolatban megfogalmazott, bár nem ért váratlanul.” Lázár János szerint kettős mércét alkalmaznak azok, akik hosszú éveken keresztül nem emelték fel szavukat a multinacionális cégek nyolcszázalékos haszna ellen, de sajnálják a magyar kis- és középvállalkozásoktól a tíz százalékot. „Ezzel a magyar vállalkozók érdekei helyett ismételten a nemzetközi cégek érdekeit védik, ezért pedig nem maradhat számukra más morálisan vállalható megoldás, mint a közéletből való távozás”zárta közleményét a politikus.

2, Lázár János hétfőn
„Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit.”jelentette ki Lázár János az eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva. Elmondta, hogy állnak minden vizsgálat elé. Ez, a fent említett módosító ismeretében valami kegyetlen mértékű cinizmus. Hisz ha nem ismerhetőek meg az adatok, mit és mi alapján is lehetne vizsgálni? Ráadásul maguk a pályázatok lennének a bizonyítékok a korrektségre vagy mutyizásra, azonban semmiképp sem akarják őket nyilvánosságra hozni. Ez pedig fel is ér egy beismerő vallomással, beszélhet Lázár bármit.

3, Gyulay Zsolt, az NDN Zrt. vezérigazgatója
Az olimpiai bajnok kajakozó (aki 2010. augusztusa óta a Hungaroring Sport Zrt.-nek is elnöke) elmondta, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő a beérkezett anyagokat bírálatra, a döntést a bíráló bizottságok hozták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül. A bizottságokat a minisztérium hozta létre szakértőkből, a testület összetételéről pedig azért nem adnak információt, hogy megóvják őket az esetleges rosszindulatú zaklatástól. A döntést hatvan nap alatt hozták meg, ami komoly feladatot jelentett, és a nyertes 5400 névben „sok mindenkit fel lehet fedezni, főleg ha kifejezetten az a szándék, hogy hergeljék a veszteseket”.
„Senki sem ígérte, hogy minden régi trafikos nyertes lesz, a pályázati kiírás tiszta volt, mindenki számára elérhető, a tenderen pedig bárki indulhatott.” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Lehet szavazni.

Fenti mondatok különösen a ma korán reggel megjelent HVG-interjút olvasva csodálatosak: Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő elmondja benne, hogy a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. Az állatorvosként dolgozó helyi képviselő azt mondja, hosszú távon a Fidesz érdekét szolgálja, hogy beszél a történtekről, különben úgy járnának, mint a szocialisták.

„(…)

hvg.hu: Mégis ezt kérdezném először. Hogy zajlott le ez a frakcióülés?

H. Á.: Nem formális frakcióülés volt, hanem egy politikai egyeztetés, amely eredendően az aláírásgyűjtésekkel foglalkozott. A frakciótagok voltak jelen, és a végén a polgármester, a választókerületi elnök szólt, hogy itt van a jelöltek listája. Kérte: nézzük meg, ki az, akit ismerünk és ki az, aki megfelelő jelölt lehet. Jómagam ezen meglepődtem. Azt lehetett tudni, hogy vannak lobbik, de hogy ennyire nyíltan történjen, azon meglepődtem. Jómagam is kénytelen voltam egy ismerős, idős, régóta kiskereskedő házaspár mellett megszólalni, nehogy véletlenül hátrányt szenvedjenek, mert nincsenek összeköttetéseik. Gyakorlatilag végigmentünk ezen a listán, megnéztük, ki ismeri a neveket, arról pedig, akit ismertünk, elmondtuk a véleményünket. Hogy ezután mi történt ezzel a listával, arról én már nem tudok, de hallva és olvasva a többi helyen megjelent eredményt, látva a helyieket is, úgy gondolom, hogy ez nem volt helyes eljárás.

hvg.hu: Miért döntött végül úgy, hogy a nyilvánossághoz fordul?

H. Á.:(…) Ugyanakkor úgy látom – mint a legutolsó végvár legutolsó katonája –, hogy amilyen lehetőség volt, annyira káros is a pártnak az ilyen nagyarányú győzelem. (…) Mivel nincs külső ellenzéke a párnak, ez elvezetett oda, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek nem helyesek, és sajnos akár odáig is elvezethet, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek egyéni érdekeket szolgálnak.

hvg.hu: Ha az ellenzék nem is, a párton belül azért még szólhat valaki, hogy rossz irányba mennek a dolgok, nem?

H. Á.: A másik, szerintem nagyon nagy gond épp az, hogy a pártban belső ellenzék sincsen. Azért nincs, mert – egyébként az emberek jogos igénye alapján – le fog csökkenni a parlamenti képviselők száma. Ezt tudják a jelenlegi képviselők is, ezért nyilvánvaló, hogy aki bármit szeretne tenni a jövőben is, döntéshozatali pozícióba szeretne kerülni, annak mindent el kell fogadnia. Igazi negatív véleményt nem várhatunk el tőlük. Ez szintén oda vezet, hogy olyan döntéseket hozhat meg a kormányzat, ami nem jó.

(…)

hvg.hu: Ha megjelenik ez az interjú, azzal ön megtöri azt az állapotot, hogy nincs belső ellenzék. Mi történik ezután?

H. Á.: Nyilván két dolog lehet: vagy lesznek komoly politikai retorziók ellenem, vagy nem lesznek, mert az életutam, a családi elkötelezettségem alapján elfogadható, hogy én ezt a kormánypárt érdekében mondom el. Ha egy ilyen véleménynyilvánítást politikai retorzió követ, abban az esetben nem fogom sajnálni politikai karrierem végét, mert úgy nem is szeretném még ezt a legalacsonyabb szintű politizálást sem tovább folytatni. Kicsit sajnálnám, mert azért volt pár szép dolog, amit a városért tudtam tenni. Ha egy ilyen dolog miatt mégis úgy gondolja a pártvezetés, hogy én nem vagyok ide való, akkor azt el tudom fogadni, nem fogok ez ellen ágálni, nem fogok átmenni máshová. Ha nem lesznek retorziók, akkor nagyon fogok örülni, mert az alátámasztaná azt, hogy a Fidesz demokratákkal van tele, még akkor is, ha a jelenlegi döntéshozatali mechanizmusokban nem mindig ez látszik.”

Ma is izgalmas nap lesz, várjuk a kormányzati és fideszes reakciókat az interjúban elhangzottakra!
Vajon Hadházy Ákos is a ballib-multik-dohánygyárak szekértolója?
Leesik vajon a vetőgépről?

Megosztás