Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Végre egy tökéletesen lebonyolított kormányzati projekt: a Nemzeti Dohányboltok

„Zuschlag János civilszervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működött közben és 8,5 év letöltendő fogházbüntetést kapott.”

A Fidesz-KDNP kormányzás szerencsére megszüntette az állami korrupciót, nincsenek már többé béna pénzmozgások, fiktív pályázatok, magányos balekok. Senki sem viszi a pénzt dobozban a pártpénztárnoknak, nincs rá szükség. A rendszer a harmadik évre szinte tökéletesre csiszolódott, minden korábbi módszert nélkülözve működik. Több százan-ezren-tízezren, mint apró fogaskerekek a gépezetben teszik a maguk dolgát, mely után a jutalom nem marad el. Mint egy szép nagy család … 

dohánybolt.jpg

Bár a magyar állam számtalan tanújelét adta az elmúlt években, hogy a legegyszerűbb dolgokat is képtelen megvalósítani (Ócsai lakóparktól az e-útdíjig), hogy nem tud projektben gondolkozni. Viszont ha egy bizonyos csoport állami megjutalmazásáról van szó, szinte tökéletesen megvalósul minden amit akarnak. Megtervezik, lebontják a feladatokat személyekre, hozzárendelik a határidőket, felelősöket, ellenőrző személyeket, felállítják a mérföldköveket, keresnek egy projektmenedzsert, egy nagyhatalmú támogatót, és beindítják a projektet. 

A dohánykoncesszió a Fidesz „legprofibb projektje”, és a legszomorúbb, hogy pontosan tudták, hogy ha megcsinálják, semmiféle következménye nem lesz. Pont, mint a földbérleti pályázatoknak.

Össze is lehet hasonlítani a dohánykoncessziós rendszert a földbérleti pályázatokkal:

összehasonlítás.jpg

Az évi 500 milliárd forgalmat generáló dohánykereskedelmet kiszúrta magának egy bizonyos csoport. 40.000 helyet azonban még nekik is nehéz lett volna bekebelezni, így először el kellett érni az árusítóhelyek számának drasztikus csökkentését, ami segít megszerezni piacot, és csökkenteni a konkurenciát. Ehhez megnyertek maguknak egy pártot (Fidesz), annak kulcsszemélyeit (Rogán, Lázár), és kidolgozták hozzá az ideológiát, amire a számtalan apró fogaskerék hivatkozhat („fiatalok védelme„, „biztos jövedelem biztosítása a helyben lakó családoknak„).
Az ötlet megszületett („Nemzeti Dohánybolt„), a törvényjavaslatok segítséggel megíródtak (Sánta János), a Parlament megszavazta, az új cég megalakult, a koncessziós pályázatot kiírták. Egy kis szokásos kavarás még bele is fért, mivel annyi eszük sem volt, hogy kiszámolják, hogy pusztán a dohányárusításból egy bolt nem tud megélni, mivel hiába 800 forint egy doboz cigeretta, abból csak 3-4%, vagyis kb. 25-30 forint a kiskereskedőé. Szerencsére Lázár képviselő kéznél volt, és máris zöld utat kapott az alkohol, a kávé, az üdítő, az újság és a szerencsejáték is. Elkezdett alakulni egy új ABC, amit csak másként hívnak…

A koncessziós pályázatok eredményeit hétfőn kihirdették, azóta megy az össznépi nyomozás, hogy a listán ki kinek a kicsodája, rokona/haverja = strómanja. Az eredmény lesújtó és döbbenetes. A települések felén senki sem pályázott, nyilván tudták, hogy a szegény kistelepüléseken, ahol maguknak sodorják vagy a kocsmában szálanként veszik a cigit, esetleg feketekereskedelem van, esély sincs forgalmat generálni. 

Külön blogokon, oldalakon ömlenek az adatok a nyertesekről a CBA vezérkartól a helyi fideszes polgármesterekig, és pereputtyukig, akik úgy nyerték a pályázatokat meg, hogy életükben még egy doboz cigarettát nem adtak el. Kiderült az is, hogy a pályázati anyagba azt írhattak be, amit csak akartak. (Itt vannak  például Csongrád megye érdekesebb nyertesei).

A felháborodás miatt az NFM közleményben védte meg az ügyet: „A bíráló bizottság a beérkezett koncessziós pályázatok elbírálását a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló koncessziós pályázati kiírás szempontrendszerének megfelelően végezte.

Maga a pályázat is okosan lett kitalálva, a Nemzeti Dohánybolt már a kiírásban meg is jegyezte, hogy „a sorba rendezés alapján azonos helyezést elért pályázatok esetén Kiíró fenntartja a jogát, hogy az üzleti tervre magasabb pontszámot elért pályázato(ka)t rangsorolja előrébb.

A pályázati kiírás 4.sz. melléklete rögzíti az értékelési szempontokat. A lényeg, hogy a maximális 120 pontból 60-at érhet(ett) az üzleti terv, amibe mindenki kedveszerinti tündérmesét írhat(ott), és amelyet szubjektív módon lehet értékelni. A kapuvári nyertes Nyerges Kornél például elmondta a HVG-nek, hogy ő beírta a pályázatába a jelenlegi ismeretei szerint egy üzletre jutó évi 10-15 milliós forgalom másfél-kétszeresét, és azt, hogy minden trafikjában korlátozott munkaképességűeket és kismamákat fog foglalkoztatni, ezért plusz pont járt.

01.jpg

A HVG egy, a döntéshozatali folyamatban részt vevő forrása szerint „a bírálóbizottságnak jóformán semmilyen mozgástere nem volt. Pénteken megkapták a pályázók névsorát a kódokkal, és a listán a nevek mellett egy, kettő és három kereszttel jelölték, hogy mennyire támogatható a jogosultság odaítélése.

Ebben a helyzetben nyilván mindenki a pályamunkákra kíváncsi, és biztosan meg is nézhetnénk őket, ha minden rendben lenne velük. A nyilvánosságra hozatalukkal a kormány tisztázhatná magát a vádak alól, bizonyíthatná, hogy nem pofára ment a kiválasztás, tényleg a legjobbak nyertek. Láthatóan azonban nem áll szándékukban elhessegetni a gyanú árnyékát sem. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt a HVG-nek az nyilatkozta, hogy a nyertes és nem nyertes pályázati anyagokra vonatkozóan elmondható, hogy mivel nem minősülnek közérdekű adatnak, a betekintés nem lehetséges.

Ezt az egész, megfoghatatlan, undorító valamit tökéletesen foglalta össze KA_Steve a tumblr-en:

„Ha van olyan pont, amikor még Magyarországról is el tudnám képzelni, hogy emberek kimennek a Kossuth térre és betolják a Dunába, az az elkúrtuk után a mostani dohányügy lenne (persze nagyon nem lepődök meg, ha nem).

Ennél keményebb korrupciós sztorit még nem pipáltam, mondom miért.

– Egyrészt az összeg miatt. Simicska is megérdemelni a maga életfogytigját a napi kétmilliárdos tételei miatt (pláne mert az közpénzből megy), de most egy évi 500 milliárdos piacot osztottak ki, 20 évre. Az akárhogy is számolom, 10.000 milliárd forintos forgalom, egy döntéssel.

– Ami döntéssel a jelenlegi kb 40.000 boltot üzemeltető vállalkozásokat gyakorlatilag egy csapással megszüntették. Még nem is csak az a fő gond, hogy szerintem pont nem dübörög annyira a gazdaság, hogy működő vállalkozásokat kelljen állami erővel megszüntetni, de ezzel tízezres nagyságrendben tettek tönkre kisvállalkozásokat, és százezres nagyságrendben válnak munkanélkülivé emberek. Az előbbit sehogy nem fogja kárpótolni, hogy a rokonok jól jártak, az utóbbit pedig az 5000 új bolt csak minimális mértékben fogja csökkenteni.

– De ami a legfontosabb: még nem volt olyan korrupciós botrány, amiben egy egész párt és holdudvara érintett volt. Voltak nagyszabású balhék, ahol egy-egy párt erősemberei kerültek bajba (vagy akár többé, többen, lásd Tocsik), és voltak a helyi mutyik (Rogán által haveroknak eladott önkormányzati lakásoktól a közmunkásokat saját telken dolgoztató döbrögikig). Ezeknél mindig azt tudták és azt tudtuk mondani, hogy ugyan egyre több konkrét eset van, de ezek azért önálló ügyek, kevés résztvevővel.

Most viszont nem ez történt. Mint azt a gyűlő esetekből (pl blog, hvghu) látjuk, itt az egész országra kiterjedően polgármesterek, képviselők, fideszközeli cégek vezetői, valamint az ő gyermekeik, testvéreik, házastársaik és alkalmazottaik nyertek. Most nem csak az 5. kerület és a CBA van benne a bizniszben, de a nagyvárosokon (pl. Pécs, ahol 10-15, egy társaságba tartozó ember nyerte meg az összes üzletet) a legkisebb településekig (Vásárosnamény, Kisvárda, Szabadszállás, Felsődobsza, Pétervására, Torony, végtelen a sor) minden szinten ugyanez a modell köszön vissza.
Megvalósult a megvesztegető nélküli korrupció: a Fidesz a döntéshozó – és a Fidesz a kedvezményezett is. Nem egy-egy (akár sok) rohadt alma van a kosárban, hanem az egész kosár szisztematikusan rohadt (és csak bízhatunk benne, hogy pár kivétel még van). A dohánybizniszben szépen látszik (és még hány eset lehet, amikor csak nem ennyire látható), hogy a Fidesz megvalósította a hagyományos bűnözői csoportok nélküli maffiát: saját hatáskörben képes volt egy olyan struktúrát kiépíteni, amiben a központi döntéshozatal (itt: a trafikok kiosztásában) sikeresen működik együtt egy országos szinten mindenhol jelenlévő, mindenhova beépülő, családi, üzleti és baráti alapon szerveződő hálózattal a tagok és a szervezet gazdasági előnyhöz juttatása érdekében – ami egyébként a szervezett bűnözés definíciója.

És annál keményebbet, minthogy ez az egész országot behálózó polip teljesen részletességével, nyálkás csápjainak tengerével név szerint kirajzolódik, még nem láttam.
(Azt már csak mellékvágányként mondom, hogy balosként az egyik érvem egyes dolgok privatizálása ellen az szokott lenni, hogy az az állam állítólag “rossz gazda” az üzemeltetésben, akkor mennyire lesz ugyanaz a privatizációs folyamatban még lobbiérdekek és korrupció által is betámadva. Olyat viszont még nem pipáltam, hogy egy kormány egyszerre államosít, majd abban a pillanatban reprivatizál [és az értékesítési joggal most pontosan ez történt], egyszerre kimaxolva a privatizálási folyamat lehetséges veszélyeit és a tervgazdálkodás működőképtelenségét, minthogy a boltok véletlenszerű szórásának hála a fél országban nem lehet majd cigit kapni a környéken.)”

Hogy mennyi magabiztosak, mennyire éreztetik hogy mindent megtehetnek, mert úgysem lesz semmiféle következménye:

3 nappal a koncessziók kihirdetése után Lázár János már be is nyújtotta a legfrissebb törvényjavaslatot, amely 250%-kal, 3-4%-ról 10%-ra (!) növelné a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését.
És azt ugye sejthetjük, hogy nem most írta meg ezt a 11 oldalt, hanem már elő volt készítve. Bár várhattak volna ezzel nyárig is, vagy emelhették volna az árrést apránként, de nem így tettek …. miért is kellene finomkodni?

lázár1.jpglázár2.jpg

Az indoklás szerint „A javaslat egyik célja, hogy egy megfelelő – tíz százalékos mértékű – kereskedelmi árrés biztosításával azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt szerény jövedelmezőségét, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani .”

Szerény jövedelmezőség, muhahaha…….

Bónusz:

Dezső András, az Index újságírója próbál vesztes trafikosként bizniszt ajánlani nyerteseknek. Akikről hamar kiderül, hogy csak strómanok, saját állításuk szerint döntési joguk nincs.

Friss:
A hvg.hu információi szerint „a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. A listát a választókerületi elnökök véleményezték, de volt olyan város is, ahol a kormánypárti frakcióval szavaztatták meg, ki nyithat trafikot.

Megosztás