Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Tananyag lesz a relaxáció

Nem az erkölcstan/hit-és erkölcstan lesz az egyetlen új tantárgy, amit az 1., 5.,  és 9. évfolyamon bevezetnek szeptembertől.

„A Nemzeti Alaptanterv (NAT) Testnevelés és sport műveltségterület szakmai anyagában szerepel a relaxáció – erősítette meg az FN24-nek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója. Kaposi József felhívta a figyelmet, hogy mivel a NAT-ban meghatározott tartalmak kötelezőek, így a relaxáció is kötelező lesz minden iskolában szeptembertől 1., 5., 9., és később, felmenő rendszerben az összes évfolyamon.

A NAT-ban és a kerettantervben azt írták elő, hogy a gyerekeknek el kell sajátítani különböző relaxációs gyakorlatokat, meg kell tanulniuk a stresszkezelést, a feszültségek feloldását, később az érzelemszabályozást, az agresszió megelőzését segítő relaxációs eljárásokat.

Bagdy_Emoke.jpgA terület Bagdy Emőke pszichológus szívügye, ő lobbizta be a NAT-ba. Azt szeretné elérni, hogy hetente legalább harminc percet kelljen relaxációra fordítani, és szerinte elég lenne, ha mindennap öt-tíz percet szánnának erre a tanárok. Mindez a diákok érdeke lenne, mert a szakember szerint így jobban fognak tudnak koncentrálni, tanulni, és megismerik a saját képességeiket.”

A relaxáció-órákat a testnevelőtanárok fogják tartani, akik egy 60 órás tanfolyamon sajátíthatják el az ehhez szükséges ismereteket. „Harminc óra alatt saját élményeket szereznek a témában, a további harmincban pedig megismerkednek azzal, hogyan kell továbbadni” – mondta dr. Bagdy Emőke, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke a beol.hu-nak. Egyelőre azonban nem nagyon tolonganak a pedagógusok, a továbbképzést eddig mindössze közel 200-an végezték el az országból….
„Minden órám végén van öt perc, amikor csukott szemmel csendben ülünk, ezzel ugye le lesz tudva a relaxáció?” – kérdezett vissza egy budapesti testnevelő tanár, aki az Origo-tól hallotta először, hogy szeptembertől be kell építenie a tananyagba a meditációt. A megkérdezett testnevelők nem értették, mit kellene másképp csinálniuk szeptembertől, egyikük szerint biztosan nem lesz népszerű, ha „a kamasz srácoknak bejelentem, hogy foci helyett most meditálunk”. Egy testnevelő azt mondta, hogy nem fog nagy problémát csinálni a kötelező relaxációból, „kimegyünk az udvarra, csendben nézzük az eget pár percig, aztán beírom a naplóba, hogy meditáltunk”.

Bagdy azt is elmondta a relaxáció iskolai oktatásával kapcsolatban, hogy „Nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik keresztény meditáció, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal”, és hozzátette, hogy „a tanárok is elnyűttek, kiégettek, nekik is hasznára válhat mindez”.

Bagdy Emőke egyébként egyik alapítója volt a tavaly februárban alakult Magyar Családtudományi Társaságnak, amely korábbi, elfogadott nyilatkozata szerint káros jelenségnek tartotta a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, az élettársi és homoszexuális kapcsolatokat, aztán mikor ez kiszivárgott, akkor visszakoztak. Bagdy múlt hónapban, a nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) állami kitüntetést kapott.

Az új tantárgynak pedig már propaganda videót is csinált.

Nem gondolom, hogy káros a relaxáció, de azt sem, hogy az iskolákban van a helye. Csak tünetet kezel, az okokat nem szünteti meg. Ha stresszesek a diákok, akkor a tananyagon kéne könnyíteni, és „esetleg” a megélhetési problémákon…… persze az már nehéz dolog, inkább megy a patyomkin, fedjük el a bajokat, alkalmazkodjunk a nehézségekhez, vegyünk egy nagy levegőt…… bár ennyi erővel urambocsá’ füvezhetnének is a gyerekek, az is segít elviselni a gondokat…..

A lányom szeptemberben megy elsőbe, úgyhogy első kézből származó infóim lesznek mindenről. Majd mesélek. Ti meg szurkoljatok neki.

Megosztás