Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Üresen indulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Ismét megszívatja a kormány azokat, akik a zsarolásnak engedve visszaléptek az állami rendszerbe a magánnyugdíjpénztárakból. A jó hír, hogy rengeteg késéssel ugyan, de mégis lesz egyéni számla. A rossz hír, hogy a korábbi manyup-os megtakarítások nem fognak szerepelni rajta.

nyugfolyig.jpg

Ma kerül sor ugyanis a március 1-én benyújtott egészségügyi salátatörvény zárószavazására, és ehhez az Egészségügyi bizottság március 20-án benyújtott egy olyan módosítót, amely fontos nyugdíjszabályozásokra vonatkozik. Ebből (is) lett aztán a törvényszöveg március 29-én benyújtott egységes javaslata, amelyben ez szerepel:

nysz1.jpg

nysz2_1.jpg

Tehát úgy tűnik, végre-valahára mégiscsak megszüli az állam az egyéni nyugdíjszámlákat, de csak amolyan béta-verzióban. Az állampolgárok adatain kívül csak az állami rendszerbe való visszalépés utáni, sőt 2 évvel utáni nyugdíjjárulékok kerülnének rávezetésre, a korábbi manyupos megtakarítások nem. Ennek érdekében a magán-nyugdíjpénztári törvényt is módosítják: „az egyéni számláján kell jóváírni [a megtakarítást]” szövegrész helyébe a „kell nyilvántartani” kifejezés lép.

nysz3.jpg

Természetesen nem kizárt, hogy majd egyszer valamikor rávezetik az egyéni számlákra a korábbi összegeket is, de ez akkor sem az, amit ígértek. A miniszterelnök úrral és a nyugdíjfolyósítóval az élen.

Orbán Viktor Facebook-os videója, 2010.december 12. (01:43-tól):
„Aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami rendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája. Az egyéni számlavezetés csak a nyugdíjrendszerben jelent garanciát, a magánnyugdíjrendszerben nem. Az állami nyugdíjrendszerben azonban az egyéni számlavezetés biztonságot, garanciát jelent, és egyúttal a befizetések nyomonkövetését is lehetővé teszi.”

Szeretnénk tudni, hogy a Nyugdíjvédelmi Asszony, Selmeczi Gabriella vajon hogyan kommentálja a történet eme kétségkívül „váratlan fordulatát„? Elég nehéz lenne most „elmúltnyolcévezni„, meg „bajnaizni„, a Fidesz ígérte meg, a Fidesz nem teljesíti. 
Vajon már 2010-ben is hazudtak, vagy akkor még komolyan gondolták, csak egyéb, eddig még nem közölt indokok miatt nem sikerült teljesíteni? Ilyenkor miért nem jön össze Orbán Viktor a trendi, sikeres fidelitasos fiatalokkal egy romkocsmában, és meséli el nekik, hogy mely gonosz európai-ballib körök ármánykodás végett volt képtelen a magyar kormány 3 020 778 számot átvezetni 3 020 778 névhez? 

image.jpg
„- Mi történik azzal a pénzzel, amit a béremből eddig kötelező magánnyugdíj-tagsági befizetésként levontak és a magánnyugdíj-pénztárnál van? Mi történik a magánnyugdíj-pénztárban felhalmozott megtakarításommal?
A magánnyugdíj-pénztárak kötelesek ezeket a befizetéseket visszaadni az államnak. Ez azt jelenti, hogy az eddig magánnyugdíj-pénztári tag a számláján szereplő összeget „hozza magával” az állami rendszerbe, vagyis egyéni, névre szóló számlán helyezik el a befizetését.

Ha Ön a visszalépést választja, akkor az egyéni számláján lévő pénz egy része – a kiegészítő tagdíjból származó összeg, és az infláció feletti hozam – Önt illeti meg. Ezek felhasználása tehát nem majdani nyugdíjazásakor történik meg, hanem arról már most rendelkezhet. Számlaegyenlegének nagyobb részét, vissza fogják utalni az államnak, egyúttal jóvá fogják írni az Ön létrehozandó társadalombiztosítási egyéni számláján. Így az Ön magánnyugdíjpénztárban megszerzett jogait továbbra is nyilvántartják.” – Kormany.hu GYIK – „Egyszerűen, érthetően a nyugdíjrendszer változásairól

ONYF-levél 2010.december 20.:
„Az Ön egyéni magánnyugdíjpénztári számláján felhalmozott megtakarítását a visszalépését követően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben is nyilvántartják. A számlán az Ön egyéni járulékbefizetései folyamatosan jóváírásra kerülnek.”

(kattintva megnyílik nagyobb méretben)

onyf1.jpg

onyf2.jpgonyf3.jpgonyf4.jpg

Megosztás