Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ha nincs hely, papíron csinálnak

Egyik kedvenc témánk már évek óta az óvoda. Illetve egészen pontosan a magyarországi bölcsi- és óvodahelyzet, amiben most ismét „helyzet van”.

A 2013/2014-es tanévtől lép életbe az új közoktatási törvény, melynek értelmében az eddigi 5 helyett 3 éves kortól óvodakötelesek a gyerekek, és az iskolába íratás sz abályai is változtak: ha a gyermek hatévesen még nem iskolaérett,akkor a szülő és az óvodavezető megállapodása alapján maradhat óvodában, de a végső döntést már nem a szülő, hanem az óvodavezető hozza meg, bár a szülő ez ellen a döntés ellen fellebbezhet egy szakértői bizottságnál, ha nem ért egyet vele.

Viszont az óvodai férőhelyek száma nem nőtt jelentősen, az új törvényi kívánalmaknak megfelelően. Szakmai szervezetek attól félnek, hogy az óvodavezetők több iskolaéretlen gyermeket fel fognak küldeni iskolába azért, hogy fel tudják venni a megnövekedett létszámú kiscsoportosokat. Hisz mindkettőt nem tudja elhelyezni, viszont utóbbiakat köteles. A túl korán, arra fizikailag de még inkább pszichikailag nem éretten iskolába kerülő gyermek pedig óriási hátrányban lesz társaival szemben, sorozatos kudarcélmények érik, melyek kihatnak későbbi tanulmányaira is = megutálja a tanulást egész életére = rossz tanuló lesz –> rossz állása/ élete lesz, és a pedagógus valamint a jól teljesítő társak munkáját is lassítják, nehezítik.

Azért mi nagyon-nagyon reméljük, hogy az óvodavezetők objektív döntéseket fognak hozni, és nem küldenek iskolaéretlen gyerekeket első osztályba egy átgondolatlan törvény miatt. Bár biztos lesz ahol nem tehetnek majd mást, hisz a 3 éveseket fel kell venni. Itt az élet majd felülírja sajnos a 6 éves gyerek törvényadta lehetőségeit…..

Az EMMI hozzáállása a témához nem túl biztató. A Népszabadságnak azt írta a közoktatásért felelős államtitkárság, hogy szerintük a kiscsoportosok nem fogják kiszorítani a nagyobbakat, mert „az egyébként erősen fogyatkozó létszámú érintett évfolyam közel 95 százaléka ma is óvodás”. Ezt én úgy értelmezem, hogy szerintük az áprilisban beíratandó 3 év körüliek már most is óvodások; ha valaki tud jobb megfejtést, szóljon.

A téma másik oldala, hogy az iskolákban sincs elég hely. Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Mivel ugye most mennek majd az idén augusztus 31-ig 6 évet betöltő gyerekek, meg a tavaly egy évet visszatartott 7 évesek is általános iskolába.

Csodálatos, hogy a problémát az április 8-9-i iskolai beiratás előtt 11 nappal észlelte a KLIK, csak gratulálni tudunk az állami mamutnak. A megoldáshoz is, ami papíron valóban az lehet: Marekné elmondta, hogy a köznevelési törvény módosítását kezdeményezik, annak a korábban a szabályozásban már szereplő passzusnak a beemelését, amely lehetővé teszi, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetén a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek. „Ez azt jelenti, hogy 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok.” – magyarázta Marekné Pintér Aranka, hozzátéve: ez már segítséget jelenthetne az elhelyezésben.

El lehet képzelni szegény tanítónénit egy 32 fős, vegyesen 6-7 évesekből álló osztályban, ahol esetleg még iskolaéretlen 6 éves is van…..biztos jól halad majd a tananyaggal…

De legalább papíron minden rendben lesz, az nagyon fontos.

Az MNO-n  így, ilyen tökéletesen jelent meg ez a csúfos történet. Remek illusztráció.

mno.jpg

Megosztás