Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem használták a lakosság tájékoztatására kiépített rendszert

2011. május 18-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az országos katasztrófavédelmi próbariasztás lebonyolításában. A gyakorlat során a katasztrófavédelem közleményeit („Középföldén óriási árvíz van”) a közreműködő médiumok kétóránként két perc műsoridejük terhére vagy adásukat megszakítva tették közzé. A gyakorlat célja az volt, hogy a lakosság megismerhesse a katasztrófák esetén alkalmazható riasztás és tájékoztatás új formáit. Az országos katasztrófariasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adta ki.

Szalai Annamária és Bakondi György aztán jól megdícsérték egymást Az Estében:

Bakondi György:
A gyakorlat célja, hogy megelőzzük a katasztrófahelyzetekben gyakori pánikot és tájékozatlanságot.
„Ezért aztán a hiteles, gyors, minél szélesebb körbe eljutó reális tényeket közlő állami kommunikációnak óriási jelentősége van.
Bármilyen katasztrófa esetén használható, mindegyiknél a hitelesség, a gyorsaság és az informatív jelleg a legfontosabb.

És a Mokkában is:

Bakondi György:Nagyon fontos hogy egy adott válsághelyzetben kellő időben és minél hitelesebb tájákoztatást kapjon a lakosság, azért hogy öngondoskodóan léphessen fel, tisztában legyen a veszéllyel, tisztában legyen a hatóság által javasolt tevékenységekkel.
Szalai Annamária: „Legyen felelőse a tájékoztatásnak, hogy eljut az emberekhez. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a katasztrófavédelem közvetlenül el tudja juttatni az üzeneteit, elsősorban a közmédiumokon keresztül, ehhez még a közösségi médiaszolgáltatók és a helyi médiumok is kötelezően csatlakoznak. A törvény lehetővé teszi és meg is tudjuk oldani azt, hogy azonnal tudjunk frekvenciát kijelölni azon a területen és helyi tájékoztatást ott megoldani.

2011. november 21-én újabb országos próbariasztást tartottak. Ez volt a Star Wars-os Coruscant bolygón bekövetkezett katasztrófa.
A gyakorlat egyik fő eleme volt a lakosság médiaszolgáltatókon keresztüli hatékony és széleskörű tájékoztatása. A gyakorlat során a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt felügyelte, hogy a katasztrófavédelmi szerv közleményeit a megfelelő időben és módon továbbították-e a gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók. 
Az ország egész területére kiterjedő riasztási, értesítési és törzsvezetési, valamint országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlata a polgári védelem és a katasztrófavédelem teljes állományának részvételével zajlott. 
A gyakorlat egyik célja annak ellenőrzése volt, hogy a lakosság időben értesül-e a történésekről, gyorsan és pontosan megkapja-e a katasztrófavédelem közleményeit.
A médiatörvény rendelkezései szerint Médiatanács az idén meghatározta, hogy melyek a jelentős befolyásoló erejű szolgáltatók, így a mostani riasztásban a közszolgálati televíziók, az m1, m2, Duna Tv, Duna Autonómia mellett a JBE-k, vagyis az RTL Klub, TV2, Neo FM és a Class FM is részt vettek.
Önkéntesen bekapcsolódott az akcióba a Katolikus Rádió, a Lánchíd Rádió, a Klubrádió, az Inforádió és a Hír Tv is. A nap folyamán a tévék és a rádiók öt különböző közleményt 12-12 alkalommal tettek közzé.”

2013. márciusa …

Március 14-én este, amikor több ezer autós akadt el Nyugat-Magyarországon, és fogalmuk sem volt, hogy tovább tudnak-e haladni, kimentik őket, vagy az autóban kell éjszakázniuk, akkor teljes (!) katasztrófavédelmi vezérkar azt ünnepelte a Belügyminisztériumban, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 tisztjét előléptették
Vonósokkal, néptáncosokkal,.

ünnepeltek.jpg
bm_ünnepség2.jpg
Ez az ünnepség azonban nem volt elég Bakondiéknak, mert ezután még egy saját ünnepséget is tartottak a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, operaénekessel, szintissel:

katasztrófa_ig.jpg

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a katasztrófahelyzettel foglalkozó első hír március 15-én reggel 06:56-kor került ki:

okf.jpg

A riadót Pintér Sándor rendelte el március 15-én 11 órakor:

RÖVIDHÍR – Havazás – Pintér Sándor a katasztrófahelyzet miatt riadót rendelt el 03.15 11:48
Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) – Az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset.

Eközben a M1-en a Ma Reggelben Oberszovky szerkesztő úr átszellemülten beszélgetett a Civil Összefogás Fórum elnökével és a megérkezett lengyelek vezetőjével.

printscreen_2013.03.16_00073.jpgprintscreen_2013.03.16_00074.jpg

Összefoglalva: Van egy többszörösön letesztelt rendszer, egy kipróbált, működő folyamat a lakosság tájékoztatására, de nem volt senki, aki az első igazi vészhelyzetben a fejére csapott volna, hogy akkor kezdjük meg a lakosság tájékoztatását az összes csatornán. Minden, az érintett országrészen sugárzó helyi rádió frekvenciáján az adott területre vonatkozó üzeneteket juttathattak volna el a hallgatóknak, ami sokkal hatékonyabb mód, mint egy kör-sms kiküldése.

Mert végül mi jutott eszükbe március 15-én délben, miután több ezer ember töltötte az éjszakát ilyen körülmények között? 

Kiküldtek egy sms-t az összes (kivéve Telenor) magyarországi telefonszámra, amit New York-tól Tokióig megkapott mindenki, akinek magyar telefonszáma volt. A sms-küldésre szóban kérték meg a mobilcégeket, bár „a rendszerek alkalmasak arra, hogy csak az adott vészhelyzeti körzetben tartózkodó előfizetőknek küldjenek SMS-t, a jelek szerint a tárca és a szolgáltatók együttműködésében ennek előkészítése nem történt meg” – nyilatkozták a nol.hu-nak.

sms.jpg

Tegnap megkérdezték Pintér Sándort, hogy miért nem a médián keresztül, a gyakorlatban kipróbált módon tájákoztatták az embereket? A válasz „pintérsándoros” volt:
A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést – mondta, hozzátéve –, a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül.

Ennyi.
Bemondták, hogy havazik.
Oszt’ csókolom.

Olvasom a cikkeket, posztokat, hogy „miért indultak el az emberek, amikor bemondták, hogy havazés és orkán erejű szél várható”. 
Az M1-es autópálya az egyik legforgalmasabb autópálya, óránként több mint 10 ezer (!) járművel, a Balkánt és Kelet-Európát köti összes Nyugat-Európával. Bécs, Pozsony, Prága, Berlin felé mindenki az M1-esen utazik. Végignézve a légifotókat, látható, hogy két sorban állnak a kamionok kilométereken keresztül, mert későn (szerdán) rendelték el a kamionstopot, ráadásul csütörtök 22:00-tól, ezért az összes kamionos a fék helyett a gázra lépett, hogy ha lehet, még a kamionstop előtt elhagyja az országot.
Nem várható el az állampolgároktól, hogy a minimális információk birtokában el tudja dönteni, hogy végig tud-e autózni egy autópályán. Amiért ráadásul fizet, így joggal várhatja el, hogy ha havazik is, akkor a legutolsó hely, ahol ebből probléma lehet éppen az autópálya, hiszen az autópályakezelő külön eszközparkkal felel az autópálya tisztításáért. 

Úgyhogy ne mondják nekem, hogy minden a lehető legjobban csináltak, mert ez így nem igaz. Főleg amikor utólag olvashatunk olyan finom apróságokat, hogy éppen a nagy havazás előtt pár nappal „közterületfenntartók csapatokba szerveződve bontják le éppen a kilométereken át az út mellett végighúzódó, narancssárga hófogó hálókat.”

Persze úgysem fog kiderülni hogy ki, hol és mennyit hibázott, vagy csak az átszervezett rendszerből most csak ennyi jött ki.

Reméljük a közeljövőben nem lesz semmilyen katasztrófahelyzet …

kamion.jpg

Megosztás