Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A jegybankelnök úr

Nem történt meglepetés, ahogy vártuk számítottunk rá, Orbán Matolcsyt nevezte ki a jegybank élére. Persze nézhetjük a dolog pozitív oldalát is: a miniszterelnök leváltotta többszörösen megbukott nemzetgazdasági miniszterét….

Gyuri nagyon készült már a koncepciós pereket eszünkbe juttatóan citált Simor helyére: még az NGM élén, február 28-án módosította az MNB alapító okiratát, amely március 4-én lépett hatályba. A módosítás lényege, hogy „a Részvényes nevében” Matolcsy György miniszter az új főigazgatói pozíció létrehozása mellett az eddiginél nagyobb hatalmat adott a leendő új elnök, Matolcsy György kezébe. A korábbi hierarchikus rendszerrel ellentétben ő dönt a jegybank minden munkavállalójának felvételéről, felmentéséről, javadalmazásáról, illetve ezt a jogkört átadhatja az újonnan létrehozott főigazgatói posztot betöltő személynek. Egyértelmű, hogy a cél a két 2007-ben kinevezett alelnök, Karvalits Ferenc és Király Júlia, a „Simor-gárda” hatalmának gyengítése volt, ezt az is alátámasztja, hogy az alelnökök csak a friss főigazgatóval együtt gyakorolhatnak képviseleti jogot. Nem mellékes, hogy lett egy harmadik alelnök is: Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

jegybankelnökúr.jpg
(fotó: Huszti István, Index)

Március 8-án az MNB közzétette másnaptól hatályos Szervezeti Működési Szabályzatát, amely olyképpen módosítja az alelnökök feladatköreit, hogy a frissen kinevezett Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is a korábbi alelnököktől. Karvalits Ferenc eddig a monetáris stratégiáért, kutatási területért, pénzpiacokért és elemzésekért felelt, ezután csak a statisztikáért fog. Király Júlia pedig a készpénzlogisztikáért, míg korábban a pénzügyi stabilitási és kockázatkezelési terület tartozott hozzá.

Régi és új szervezeti ábra: (kattintva nagyobbak)

regiszervezetiabra.jpgújszervzetiábra.jpg

Az újonnan kinevezett főigazgató pedig nem más lett, mint Nagy Róza, Matolcsy régi munkatársa. Nagy 2010-től közigazgatási államtitkárként az NGM-et irányította és a külföldön létrehozott kereskedőházak ügyében szorgoskodott, 2007 közepétől a sikkasztás kapcsán a hírekbe bekerült Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. stratégiai igazgatója volt, az első Fidesz-kormányban pedig szintén Matolcsy államtitkára a GM-ben. Ezentúl a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működésért felel.
Az Origo szerint már le is foglalta a jegybank egyik legnagyobb termét saját dolgozószobájának. „A Széchenyi-teremben tartották éveken át a jegybanki szakértői stáb által készített minden fontos elemzésnek, tanulmánynak a belső vitáját – akkora, hogy több tucat ember is elfér benne.”

Ha ezek után valakinek még kétségei lennének afelől, hogy az unortodox tündérmese totálisan beköltözik a Magyar Nemzeti Bankba, az most figyeljen nagyon.

csizmadia.jpgCsizmadia Norbert lett a jegybank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója. Csizmadia a Szegedi Tudományegyetem – település és területfejlesztő geográfus szakán szerzett diplomát 1999-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem turizmusfejlesztő geográfus szakán 2001-ben. 2010 júniusától az NGM Stratégiai Műhelyét vezette, 2011 szeptemberben nevezték ki a tervezéskoordinációért felelős államtitkárság helyettes államtitkárává, 2012 januárjában gazdaságtervezésért felelős államtitkárrá. Államtitkárként a turizmus területe tartozott hozzá, és lelkesen érvelt a tranzakciós illeték mellett.

Gyurival régi ismerősök. Csizmadia a 2005-ben indult, Matolcsy által vezetett Gazdasági Kozultáció titkára volt. 2007-ben pedig Matolcsyval és Csordás Lászlóval közösen megírták a A magyar gazdaság térszerkezeti változásai című, „Térbeli dimenziók, fejlődési tengelyek, övezetek” alcímű kutatást, amit Szily Laci már jól kielemzett a minap. Olyanok vannak benne, hogy „Déli Duna csáp„, „Dél-keleti sárkány fejlődési zóna„, „Dél-magyarországi bumeráng„, szóval rendkívül erős anyag. Lehetett, amit betoltak előtte-közben.

Azt nehéz megjósolni, hogy a jegybankelnök úr, és az általa vezette csodacsapat miket fog alkotni, a devizahitelek átváltása a jegybanki tartalék segítségével vélhetően csak az első terv.

Páran azért örülnek nekik itthon, de a csúnyagonosz külföld nem: a forint péntek óta zuhan, tegnapi kilenchavi mélypontján volt. 307 egy euró.

szimpatizánsok.jpg

(fotó: wmhuba.tumblr.com)

Megosztás