Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sopron díszoklevelet adományoz Matolcsyéknak

Február 28-án számoltak be róla a soproni országgyűlési képviselők (dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc), és a város polgármestere,  dr. Fodor Tamás, hogy „történelmi döntést hozott a kormány Sopron érdekében”. Ez azt jelenti, hogy a város adósságállományának 70%-át vállalja át az állam, konkrétan „11,5 milliárd forintnyi adósságszolgálattól és annak kamataitól mentesül a város”A polgármester azt is részletezte, az előző szocialista városvezetés milyen súlyos szerepet játszottak abban, hogy a város adósságlejtőre csúszott. A polgármester azt nem részletezte, hogy 2006 óta Sopron polgármestere.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a szocialista kormányok kergették bele az önkormányzatokat az eladósodásba  többletfeladatokkal, ezzel ellentétben a Fidesz-kormány a többletfeladatokat és az adósságot is átvállalja a településektől. Elmondása szerint „A soproni polgárok felhatalmazása szerint, a Fidesz-KDNP-s képviselők országgyűlési képviseleti munkájának, a városvezetés munkájának, az összefogásnak köszönhető, hogy a kormány Soprontól a maximális mértékben vállalta át az adósságot.”.

Ivanics Ferenc mondókájából furcsa kép bontakozik ki, ő ugyanis annak örült, hogy az átvállalás világos helyzetet teremt, „világosan látszik mennyi is valójában a város adósságállománya”. Szóval eddig nem tudták, hát ez igazán szép. Most viszont már – a kormánynak hála – tudják, így dr. Fodor Tamás polgármester be tudta jelenteni ünnepélyesen, hogy Sopron adóssága tizenhat milliárd forint volt. (2011-ben a fővárosi kerületek és megyei jogú városok Progresszív Intézet által készített adósságlistáján kilencedik helyen álltak. Érdekes módon a Progresszív a számokat az önkormányzattól kapta….ennyit arról, hogy nem tudták.)

Sopron elöljárói úgy érezték, hogy történelmi tettre történelmi választ kell adniuk, ezért március 5.-re rendkívüli közgyűlést hívtak össze, melyen egyetlen napirendi pontot kívántak megtárgyalni.
Ennek címe: „Előterjesztés az adósságátvállalással kapcsolatos köszönetnyilvánításról”.

A csodálatos előterjesztés:

sopron1.jpg

sopron2.jpg

Az önkormányzat már este ki is rakta honlapjára a képgalériával felturbózott hírt, miszerint „Megyei jogú városhoz méltóan köszönte meg Sopron az adósságátvállalást”, vagyis a rendkívüli ünnepi közgyűlésen – melyen „számos soproni polgár is megjelent és tetszését nyilvánította ki” – az előterjesztést természetesen megszavazták, még a jobbikos képviselő is. Az LMP-s tartózkodott, az MSZP-sek viszont nem mentek el a közgyűlésre, és az ő „Ironikus, Sopron városához méltatlan hangvételű módosító indítványukat a képviselők egyhangúlag ítélték el felszólalásaikban.” 

Megosztás