Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

8 milliárd víztisztításra

Gyurcsány Ferenc 2005-ben 8 napos délkelet-ázsiai körútján Indonézia mellett Srí Lankára is ellátogatott, és miközben itthon kórházakat zárt be, ott kint 170 millió euró értékben anyagi garanciát vállalt három új kórház és egy őserdei víztisztító építésére.


„A magyar kormány a Hambantota-i kórház építésére 70 millió euró, (17,5 milliárd ft) a Beliatta-i kórház építésére 15 millió euró, (3,8 milliárd ft) és a Nuwara Eliya-i kórház építésére pedig 50 millió eurós (12,5 milliárd ft) kormánygaranciát vállalt. A Labugama melletti őserdőben található természetvédelmi területen fekvő Labugama Kalatuwawa víztároló tisztító berendezésére a magyar kormány további 35 millió euró (8,7 milliárd ft) értékben szintén anyagi fedezetet nyújt. A tervek szerint a víztisztító építése már két hónap múlva megkezdődik. „

Sokakkal együtt ezen a Fidesz is nagyon felháborodott akkor.

Most pedig teljesítik Gyurcsány vállalását.

Egyedüli ajánlattevőként a BA Konzorcium nyerte meg a Fővárosi Vízművek Zrt. által kiírt, hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzést, amelynek keretében Srí Lankán víztisztítót kell felújítani. A beruházás értékét négy évre előzetesen nettó 23,25 millió euróra becsülte a Vízművek, ennél a nyertes konzorcium ajánlata közel 5 millióval magasabb volt, 28 millió euró (mintegy 8,1 milliárd forint).

A projekt a Magyarország és Srí Lanka közti pénzügyi együttműködési keretprogram részeként valósul meg. Vagyis segélyhitelként, amihez a Magyar Állam forrást nem, csak kamat- és biztosítási díjtámogatást nyújt az Eximbank tájékoztatása szerint. Ugyancsak ők közölték, hogy ezzel a fejlesztéssel mintegy kétszázezer ember ivóvízellátásának helyzete javulhat Colombóban, Srí Lanka fővárosában.

Miközben itthon, Magyarországon az arzénes víz és az emiatt szükséges beruházások elmaradása (8 év alatt sem voltak képesek megcsinálni!) miatt Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 151 településen 20 db víztisztító konténerrel a Magyar Honvédség biztosítja a tiszta ivóvizet. Hende egy másik válaszából kiderül, hogy a konténeres vízszűrő berendezések gyártása, telepítésének előkészítése, engedélyeztetése, szállítása, telepítése, beüzemelése és a tisztított ivóvíz kiadása, mint szolgáltatási egységfeladat bruttó 28.575.000 forintba került, amiből 2012-ben 51 darab valósult meg (~1,45 milliárd Ft), 2013-ban pedig további 149 szolgáltatsi egységfeladatot terveznek (~4,2 milliárd).

A   Srí Lanka-i beruházás egyébként 2008-ban még döglődött, a külföldiek szerint azért, mert a magyar fél új partnereket akart benyomni a bizniszbe, a magyarok viszont a Srí Lanka-i bürokráciát hibáztatták.

dunaigyörgy.jpgA Fővárosi Vízművek aztán 2010 júniusában szerződést kötött – szintén közbeszerzési eljárás eredményeként – két céggel: a Srí Lanka-i AS Ltd. mellett a vízi létesítmények építésével és vízkezeléssel foglalkozó a 2008 júliusában, 500 ezer forint jegyzett tőkével bejegyzett Degrémont Water Kft.-vel (DW). Csakhogy ennek tulajdonosa a francia Dégremont SA, amely a francia Suez Environnement SA technológiai szolgáltató cége. Ami ugye pfujj-pfujj, egy kormányrendelettel („Nem magyar származású árucikkekre, illetve szolgáltatásokra akkor nyújtható finanszírozás a kötött segélyhitelkeret terhére, ha a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok Srí Lanka területére irányuló exportjának legalább 50 százaléka magyar eredetűnek minősül”) ki is paterolták az ügyből. Ezért aztán új közbeszerzést kellett kiírni, amit a BA Konzorcium nyert meg. Ennek tagjai a Srí Lanka-i AS Ltd. és a a Betonútépítő Zrt., melynek tulajdonosa a Kulcsár-ügyben vádlott és károsult, végül 8,7 milliárddal kárpótolt Dunai György.

Megosztás