Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A VEKE-elnök a BKK-nál szeretett volna dolgozni?

A közösségi közlekedés jobbításáért tenni igyekvő civilek 2000-ben megalapították a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületet (VEKE), amely paraméterkönyvet, előkészítő tanulmányt, javaslatokat készített elsősorban a budapesti tömegközlekedés javítása érdekében. A VEKE egyik alapító tagja, 2002-től elnökségi tagja, 2006-tól szóvivője Vitézy Dávid, aki 2010.november 16. óta a BKK Zrt. vezérigazgatója. Szembetűnő, hogy Vitézyt azóta mennyire támadja korábbi egyesülete, és személy szerint annak elnöke, Dorner Lajos. Szinte nincs olyan intézkedése a BKK-nak, amit ne kritizálnának, az idő múlásával egyre vadabb hangnemben. No nem mintha nem lenne ok kifogásolni a BKK némely döntését, de a VEKE részéről érkező bírálatokból a szakmai kifogások mellett fokozatosan növekvő düh olvasható ki.

Az egyesület tegnapi Facebook-kommentjében a buszok légkondicionálója kapcsán épp a BKK-s szolgálati autókban utazókat csírázta le.

veke.jpg

Ehhez képest birtokunkba került egy levél, miszerint Dorner Lajos VEKE-elnök (aki az egyesület honlapján többek között azt írja magáról, hogy „Büszke vagyok arra, hogy egy teljesen demokratikusan működő, az igazságot bátran felvállaló, cselekvő, az igazi civil kontrollt megvalósító szervezetnek lehetek részese és építője.”) maga is nagyon szeretett volna egy ilyen BKK-s szolgálati autót.

A levelet György István főpolgármester-helyettes írta Dorner Lajosnak 2012.augusztus 07-én. Hivatalosan ugyan az egyesület buszok színével kapcsolatos észrevételeire reagál, a közel 4 oldalból bő 2 mégis arról szól, hogy Dorner  hagyjon fel a BKK és Vitézy elleni „romboló munkájával”. György István leírja, hogy őt meglepte, hogy Vitézy Dávid nem választotta be Dornert a BKK vezetésébe, de tiszteletben tartotta Vitézy döntését. Ugyanakkor szeretett volna méltányos megoldást találni, Dorner szaktudását hasznosítani, ezért felajánlotta neki, hogy menjen hozzá a városüzemeltetési főpolgármester-helyettesi kabinetbe dolgozni. Dorner azonban nemet mondott, sőt a BKK-n belül is csak egy bizonyos poszt lett volna számára megfelelő: vezérigazgató-helyettesként szeretett volna a közlekedésfejlesztési projektekkel foglalkozni, illetve ha ez nem megy, akkor külső tanácsadóként ezeket a projekteket menedzselni. A főpolgármester-helyettes ezután leírja, hogy valamilyen okból egyik megoldás sem jött össze, és kéri Dornert, hogy hagyjon fel a BKK és Vitézy elleni ámokfutásával, személyes elfogultság helyett koncentráljon az építő kritikára, amire nagy szükség van.

Így már picit érthetőbb minden….

Megosztás