Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

2011-ben túl jók voltunk, emiatt lett 2012 ilyen rossz

Megjöttek a számok:
„A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta. A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent.

A költségvetés tervezésekor létfontosságú, hogy a lehető legpontosabban számolják ki a GDP-változást, mert a bevételt és a kiadást ez alapján tervezik meg.

A Mandiner múlt héten remekül összeszedte, hogy a magyar gazdaság unortodox pápája az elmúlt években milyen GDP-növekedést jósolt, minden bizonnyal a turulmadarak röptéből.

2011. novemberében a 2012-es költségvetés elfogadása előtt például még 1,5%.os GDP-növekedéssel számoltak.

A +1,5 és a -1,7% között bizony 3,2% van, ami ugye alsó hangon is legalább 400 800 milliárd forint.

Számszerűsítve a Portfolio.hu ábráján ez így néz ki:
portfolio.hu.jpg

A régióban így szerepelünk:
portfolio.hu2.jpg
Nézzük, hogy kommentálta a siker eme újabb állomását a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Először jön a sikerpropagnda:

„A magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, s emellett a munkanélküliség is csökkenni tudott az év elejéhez képest. Az iparban fontos beruházások történtek, emellett a járműipar kapacitása folyamatosan bővül, amelynek hatása idén már érezhető lesz. A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a Kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét – a tavalyi többlet után – 3% alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker.”

Valószínűleg szentül meg vannak győződve, hogy tényleg nőttek a reálbérek, és nem értik, hogy miért nem nő a fogyasztás ..

A fejvakarós rész:
A GDP alakulásának pontos okát még nem ismerjük, a részletes adatokat csak március 8-án publikálja a KSH. A visszaesés azonban minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet.

Túl jók voltak a 2011-es számok, ez itt a baj … sajnos az időjárás „egyelőre” még kívül esik a NER fennhatóságán, így a kurva aszály kavart be a Kárpát-medence Meg Nem Értett Gazdasági Géniuszának a számaiba.

A végén pedig vissza a sikerhez és a nagy ígéretekhez:
„Az idei évben Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti.”

Idén növekedni fog és kész!
A stratégai megállapodások színjátékok, a „véglegesített adóstruktúra” magyarul 12 új adó bevezetését jelenti, a fogyasztás még decemberben is csökkent, éppen tegnap derült ki, hogy az államadósság nem csökkent, hanem nőtt

Egy Malinál fejlettebb demokratikus országban nem lemond a miniszter, ha 3,2%-kal lövi mellé az éves GDP-t?

batman_robin_gdp.jpg

Az elrugaszkodás éve 2012!

kutya.gif

Megosztás