Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az NFÜ harca az offshore ellen

2011. húsvét óta új Alaptörvényünk van, aminek az egyik (értelmesebb) pontja a következő:

„A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

A törvény eddigi legnagyobb trófeája maga Simicska Lajos volt, mert bár az Alaptörvény átmeneti rendelkezése értelmében csak a 2012. január 1. után megkötött szerződésekre vonatkozik, az első nyertes közbeszerzés után a Közgép kénytelen volt nyilatkozni a tulajdonosáról.

A  Varánusz blog és a Privát kopó cikke alapján: a a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, hogy a GOP 3.1.2-12 Szélessávú körzethálózati fejlesztések elnevezésű támogatási konstrukciójában összességében mintegy 20 milliárd forint összeget nyertek el a pályázók. Azonban öt cég vitte el a pályázati pénzek több mint felét, 12 milliárd forintot.
Nem az „Alföld legnagyobb szánkódombja 30 millió forint” kategória.
Az NFÜ-nek nem tűnt fel vagy nem érdekelte, hogy ezt az öt céget ugyanazon a napon alapították (2012.06.27.), és ugyanaz a székhelyük (Budapest, Váci út 19).

Ahogy azt sem tűnt fel az NFÜ-nek, hogy a cégek tulajdonosi körében jelentős átfedések vannak, mégpedig erős offshore jelenléttel.

Mivel az Alaptörvény fent idézett cikke elég egyértelmű, csak két eset lehetséges
– A nyertes cégek nem nyilatkoztak a tulajdonosaikról, így alaptörvény-ellenesen nyertek.
– Az NFÜ tisztában van a tulajdonosi körökkel és az offshore cégek jelenlétével, de nem zavarta őket.

Azokkal az apróságokkal már nem is kell foglalkozni, hogy az egyik tulajdonosi céggel szemben a NAV végrehajtást rendelt el, valamint a  a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kezdeményezésére 2011. december 16-án büntetőjogi intézkedést jegyeztek be a társaság cégnyilvántartásába.

A másik tulajdonosi cég felügyelőbizottságának tagja pedig dr. Seszták Miklós kisvárdai ügyvéd, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak, valamint tagja az Informatikai és távközlési albizottságnak.

Nyilván véletlen egybeesés, hogy éppen informatikai területen taroltak a cégek …

Íme a recept: Alapíts pár céget a minimum 500 ezer forintos tőkével, szerezz bennfentes politikai kapcsolatot, legjobb ha az illető cégét is valahogy beszervezed, keress milliárdos projektekben gazdag területet, pályázz és kaszálj. A legjobb persze, ha te magad vagy a bennfentes politikus, és magadnak kaparod ki a gesztenyét.

Izgatottan várjuk az NFÜ, dr, Seszták és az ügyészség reakcióját. Bár lehet, ilyen „gyerekcsínnyel” nem is foglalkoznak.

Frissítés:
„Az NFÜ közölte, hogy a kiválasztáskor az NFÜ elsősorban a pályázó vállalkozást vizsgálja, másodsorban a közvetlen tulajdonosi kört. Ugyanakkor a projektek megvalósíthatóságának biztosítása és az állami támogatások védelme érdekében e projektek esetében csak 100 százalék biztosíték (pl. bankgarancia, ingatlanjelzálog) nyújtása mellett történik tényleges kifizetés.

A pályázati kiírás érdekessége volt, hogy az induláshoz gyakorlatilag elég volt az, hogy létezzen a cég – a hivatalos kiírás szerint ugyanis nem kellett referenciákat felmutatni, lezárt év sem kellett, csupán annyi feltétel állt az indulók előtt, hogy legalább egy főt foglalkoztassanak. Ennek a feltételnek minimálisan eleget is tesznek, mind az öt, frissen alapított vállalat létszáma 1 fős a cégnyilvántartás szerint.”

Seszták képviselő úr szerint meg Bajnai a hibás.

A nyertes cégek:

micronet.jpg

pannon.jpg

pátrai.jpg

Kattintva nagyobb:ponet.jpg

regio.jpg

Megosztás