Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szelektív jutalom-visszafizetés

A Blikk 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert talált a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen 50 millió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. A botrány szépen egybefutott a másik hírrel, miszerint a kormány sorba vállalja át éppen az érintett városok milliárd-tízmilliárdos adósságait, ami így együtt minimum a „k.anyátok” kategória.
Orbán Viktor ezért kérést intézett a fideszes polgármesterek felé, amit Kocsis Máté és Kubatov Gábor továbbított:
2_o_szoveg.jpg

A legjobbak persze a magyarázatok, „a munkámat végeztem„, „pályázatokkal járó többletmunkáért„, „megszavazta a képviselő-testület„, viszont azzal még egyik polgármester sem állt elő, hogy kérem szépen, én itt csak áldozat vagyok, nem tudtam lebeszélni a képviselő-testületet hogy megszavazzák …

Az excel-táblázatok „százasával érkeznek vissza” Kubatov Gábornak, leterhelve ezzel a már amúgy is egyéb  táblázatokkal dugig lévő gépét …

Természetes örülünk, hogy a polgármesterek és az alpolgármesterek jótékony célra fizetik be a jutalmukat.

Csakhogy ez csak a jéghegy csúcsa, bár kétségkívül el lehet rajta csámcsogni.

A fővárosi Városházán a 985 fős igazgatási apparátus munkáját fejenként átlagosan 314 ezer forint év végi jutalommal díjazták, összesen 309 millió forinttal. Nyilván komoly teljesítményértékelések után, ahogy a multiknál, és csak a legjobban teljesítők kaptak … oh. wait, ez nem a magánszektor.

Szegeden 37 millió forintot szavazott meg a Fidesz-KDNP-Jobbik többség az önkormányzati cégek vezetőinek. Az egyik cégvezető, aki korábban fideszes városi képviselő volt, azért kapott többmilliós prémiumot, mert az üzleti tervhez képest 55 ezer forinttal növelte a társaság eredményét – írja a Blikk.

Nyíregyházán 39 millió osztattak ki, a sajtószóvivő szerint „a prémium kifizetések a munkáltatói szerződéseknek megfelelően történtek”, itt is mennyi áldozat van, szegény tehetetlen önkormányzat. A Nyírség víz Zrt. 3 fejese például összesen 22 millió jutalmat kapott.

Debrecenben most csak 16,5 millió jutalmat kaptak a cégvezetők, Kósa Lajost és a helyi Fideszt azonban az elmúlt években nem zavarta Debrecen 27 milliárdos adóssága akkor, amikor az önkormányzati cégek vezetőinek jutalmáról volt szó (szép nagy táblázat).

Miskolcon 34 milliót, Kaposváron 12 milliót, Kecskeméten 10 millió prémiumot kaptak a cégvezetők.

Csak ebben a 6 városban 147 millió forint jutalmat fizettek ki az önkormányzati cégek vezetőinek, ám nekik nem ment a levél Kocsi Mátétól, az állami cégek vezetőinek prémiumáról pedig még csak szó sem esett, pedig a nagy jutalmak, prémiumok ott vannak (éves alapbér 80%-a).

Így, bár az irány dicséretes, a megtett lépések korántsem elegendőek.

Megosztás