Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Átnevezik az orvosok nyugdíját

A bírák nyugdíjazásával kezdődött minden. Ezt valamiért nagyon akarták, és amikor az EU kötelezettségszegési eljárást indított miatta, kitalálták, hogy kiterjesztik minden közszférában dolgozóra. Igaz, hogy úgy kiöntik a fürdővízzel együtt a gyereket is, de legalább már nem lesz diszkriminatív.

A bírákra vonatkozó törvényt példátlanul szoros, 7:7 szavazati arányban, Paczolay Péter elnök döntő voksával júliusban alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság novemberi ítélete pedig megállapította róla, hogy a a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik. De az idő már túlhaladt ezen, már nem foglalkozik vele a kormány, az alternatív megoldásként kieszelt egységes szabályozáson dolgoznak gőzerővel. Az év végén megjelent kormányhatározat szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-ével.

biró.jpg

A mentőötletet a megszületése után próbálták spórolásként eladni, Matolcsy júniusban a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 62 év felettiek kötelező nyugdíjbavonulása és az így kiürült helyek üresen hagyása 20 millárd megtakarítást jelent. Októberi első csomagjában ehhez hozzávették, hogy a 62 év alatti, nyugdíjban vagy nyugdíjjellegű, korhatár előtti ellátásban részesülő közszférában dolgozóknak választaniuk kell, hogy nyugdíjat kapjanak vagy bért, ettől plusz 10 milliárdot várnak.

Szerencsére hallgattak a józan hangokra, miszerint nem lesz ki tanítson, nem lesz ki gyógyítson, ha bevezetik a kényszernyugdíjazást. Így a tervek finomodtak, az oktatásban és egészségügyben dolgozók mentességet kaphatnak a kötelező nyugdíjba vonulás alól.

„Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért”mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert „így fair”.

Szakmai szervezetek 70  éves korhatárt szerettek volna, de ilyen nem lesz. A megoldás sokkal egyszerűbb, és már többször is bevált. Átnevezés.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a tervek szerint az idős orvosok nyugellátását július elsejétől ugyan nem folyósítanák tovább, de a nyugdíjuknak megfelelő összeget ösztöndíj címén hozzácsapnák a bérükhöz. A már formálódó kormányzati koncepció szerint az, aki a mentességet kéri, automatikusan lemond a nyugdíjáról, és ezzel egyidejűleg jogosult lenne a Senior ösztöndíjra, amelynek összege azonos lenne az öregségi ellátással. A lap információi szerint a Senior ösztöndíjra külön állami alap létesülne oly módon, hogy az érintettek öregségi ellátásának összegét egyszerűen ide irányítanák át.

Pofonegyszerű. Nyugdíj helyett Senior ösztöndíj (!) egy állami alapból, amibe a nyugdíjfolyósító utal.

Mondjuk én óvatos lennék ezzel a „mondj le a nyugdíjadról, majd kapsz helyette ösztöndíjat” ígérettel azok (és még sok más) után, hogy a MANYUP-tagokat azzal fenyegették, hogy ha nem lépnek vissza az állami rendszerbe, nem kapnak teljes állami nyugdíjat (pedig de), és a bankoknak is írásba adták, hogy 2013-tól megfelezik a bankadót (pedig nem).

Viszont óriási vargabetűkkel ugyan, de legalább sikerül elérni az eredeti célt, a bírák nyugdíjazását.
Gratulálunk a kitartáshoz és ötletességhez.

A kényszernyugdíjazás természetesen nem vonatkozik a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterelnökre, a miniszterekre és – a közigazgatási és helyettes államtitkárok kivételével – az államtitkárokra. A kettős finanszírozás tilalma viszont igen, vagyis ők is csak a munkabérüket kapják meg, nyugdíjukat nem. (Izgatottan várjuk az ezt kiküszöbölő kreatív ötleteket! Új értelmet nyer majd esetleg az „állami ösztöndíj” kifejezés?) Érintett lehet Martonyi János, Pintér Sándor, Fónagy János, Hoffmann Rózsa. Más a jogi helyzetük a közigazgatási és a helyettes államtitkároknak, akik szakmai vezetőként kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, vagyis rájuk vonatkozik a kötelező nyugdíjazás szabálya, amely alól természetesen ők is kaphatnak felmentést egyedi kormányengedéllyel – ismertette a Kormányszóvivői Iroda.

Megosztás