Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Tizenharmadik? Jöhet a tizennegyedik is!

A nyugdíjasok mindig az aktuális kormány legkedvesebb barátja: a nyugdíjat az állam adja, és 3 millió szavazó az 3 millió szavazó, a másik 5 millióval pedig csak a gondok-problémák voltak.

Tegnap az Index közölte, hogy a kormány tervezi a 13. havi nyugdíj visszaállítását, már dolgoznak a számításokon. A fedezetül a magasabb jövedelműekre kivetendő szolidaritási adó szolgálna, ami nevezhetünk kétkulcsos adónak is, a „magasabb jövedelmű” meg tudjuk hogy mit szokott jelenteni, kb. aki nem minimálbért keres, az már „magasabb jövedelem”. Az Index szerint az extra pénzt nem készpénzben, hanem Erzsébet utalványban kapnák meg, nehogy kivigyék euróban külföldre a hálátlanabb nyugdíjasok.
A Magyar Nemzet szerencsére ma mindezt cáfolta: csak egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok.
Halleluja!

Így persze még jobban kilóg a lóláb, a 2014 tavaszi választások előtt a 3 millió nyugdíjasnak kifizetnek 230-240 milliárdot, ugye ilyen böszmeséget már csináltak ebben az országban, csak akkor 19 ezer forint volt az összeg.
Idén amúgy infláció feletti (+5,2%-os) nyugdíjemelést kapnak, ez már alapból több (+150 milliárd), mint amit a teljes magyar felsőoktatásra költ az állam (125 milliárd), sőt még a teljes bankadónál is nagyobb összeg.

Így viszont mát összeáll a kép:
„Nem lesz választási költségvetés” – mondták, pedig nagyon is lesz.
Ezért nincs semmiféle megegyezés az IMF-el, mert egy IMF-hitelkeret mellett szó sem lehetne semmiféle 13. havi nyugdíjról vagy kompenzációról.
Ezért akar mindenáron kikerülni Orbán a túlzottdeficites eljárás alól, hogy az EU ne ugasson bele, hogy beindul a pénzszórás. Ezért találta ki Matolcsy az új adókat, az adóemeléseket, az aktívak sunyi és alattomos megsarcoltatását.

A történet több aspektusból is végtelenül szomorú:
1. A 2010-es kétharmados győzelem után úgy gondolták, hogy 20 évre övék az ország, tönkrevert MSZP, csontvázhalmok a szekrényben betárazva, bármit megvalósíthatnak, amit csak elképzelnek, Pannon Kánaán, Aranyturul Országa. Ehelyett most ott tartanak, hogy legátlátszóbb, legszánalmasabb kampányfogást kénytelen bevetni a 2014-es győzelem érdekében.
2. Semmi sem változott az elmúlt 20 évben, ugyanazokat a hibákat, rossz döntéseket futjuk meg újra és újra, egyre retardáltabb vezető réteggel. 
3. Úgy szakítottak az elmúltnyolcévvel, hogy az elmúltnyolcév legemblematikusabb osztogatását hoznák vissza.
4. A gazdasági növekedés beindítása helyett eltapsolnának erre 230-240 milliárd forintot.

London a harmadik legnépesebb magyar város Budapest és Debrecen után, mindent megtesznek, hogy a második legnépesebb legyen.
Az egészséges, felnőtt adó és járulékfizető fiatalok elmennek külföldre a „normális életért”, akik itthon fizették az átlagnál magasabb adót és járulékokat, TB-t, nyugdíjat, költöttek, fogyasztottak, egészségügyi ellátást meg alig vettek igénybe. Helyette maradnak az inaktívak, akik ugye nem fizetnek be, hanem inkább költeni kell rájuk. 

A 3 890 000 dolgozó már most sem képes 3 millió nyugdíjas nyugdíját kitermelni …

Az ötlettel amúgy a Fidesz csőbe húzná az MSZP-t és az Együtt 2014-et is, nem csodálkozom, hogy kussolnak:
Ha az MSZP, a Nyugdíjasok Legjobb barátja ellenezné az osztogatást, azzal maga alatt vágná a fát, mivel a nyugdíjasok körében vezetnek. Ha támogatja, akkor az kevés lesz, hiszen nem az MSZP adja a pénzt, hanem a Fidesz, nekik már csak a 14. havi nyugdíj ígérete maradt. Bajnai szintén szarban van, mivel ő függesztette fel (a Fidesz szerint vette el a Zemberektől) a 13. havi nyugdíjat.

Sajnos ebből megint generációs vita lesz, ezért jó lenne, ha megértenék a nyugdíjasok, hogy nem sajnálja tőlük senki a pénzt, én is örülnék +1 havi bérnek, vagy 5,2%os béremelésnek, csakhogy egyik sincs, és örülhetünk (sok millióan), hogy van egyáltalán munkánk.
Egy recesszióba lévő ország nem engedheti meg magának, hogy ilyen mértékű osztogatásba fogjon, amiről egyszer már feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy csak az államcsőd felé visz. A nyugdíjasoknak meg kell érteniük, hogy az ő adott havi nyugdíjukat a dolgozó emberek nyugdíjjárulékából fizetik, és ha recesszió van, gazdasági válsághelyzet, akkor bizony nem lesz elég dolgozó, aki befizetné azt az évi 2800 milliárdot, amit egy évben nyugdíjakra kifizetnek.

Újra 2006 van, nem gondoltam volna, hogy ide jutunk.

Választási plakátok 2006:

plakát_2006_575.jpg
Választási plakátok 2014-ben:

plakát_2014_575.jpg

(Köszönjük a képet a Kétfarkúkutya Párnak!) 

Megosztás