Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A vadonatúj pénzügyi biztos első vizsgálata

Az októberi második Matolcsy-csomag első két pontja volt a bankokkal kapcsolatos:

1, a bankadó marad, azaz 2013 után mégsem feleződik meg, a kormány nem tudja tartani a bankokkal kötött megállapodást – ezt 72 milliárddal több bankadót jelent a korábbi tervhez képest 2013-ban
2, a pénzügyi tranzakciós adó 2 ezrelék lesz 1 ezrelék helyett, ebből 90 milliárd forint lehet a többletbevétel

Gyuri persze szent meggyőződéssel mondta, hogy „Nem fogják áthárítani, gondoljunk csak a pénzügyi tranzakciós illetékre. Két ezreléknél például nagy verseny lesz: hogy ki hárítja át és ki nem, a bankok versenyeznek majd”

Nos, tényleg hatalmas verseny lett……az a neve, hogy „Ki mennyivel drágít?”. Ugyanis szinte minden bank emelte a díjait, ráadásul mivel a bankoknak a jogszabályok szerint 60 nappal a hatályba lépés előtt kell közölniük a tranzakciós listáikat, és az Országgyűlés végül a tavalyi év végén az eredetileg tervezettnél magasabb közterheket szavazott meg, februártól a piaci szereplők egy része még tovább emeli a díjakat. Van, ahol a kártyás fizetés nem lesz többé ingyenes, máshol a számlavezetési vagy bankkártyadíj nőttírja a Világgazdaság.

Mi történik most? Természetesen nem kérnek bocsánatot, hogy már megint elkúrták és/vagy hazudtak egy ordasat, hanem jól kivizsgálják a rohadék bankokat, akik nem nyelik le az elvonásokat, hanem továbbterhelik az ügyfelekre.

Matolcsy december 22-i hatállyal nevezte ki a pénzügyi jogok biztosát, Doubravszky Györgyöt.

„A pénzügyi jogok biztosának a klasszikus biztosi feladatokon – mint például a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson – túl, fontos küldetése lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében.

A pénzügyi jogok biztosának a konkrét ügyekkel kapcsolatos vizsgálati, jogszabályalkotási és jelentési feladatain túl fontos szerepe lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében; abban, hogy közérthetően ismertesse a fogyasztók által gyakran tapasztalt problémákat és azok lehetséges kezelését. Ennek érdekében együttműködik majd pl. az oktatási intézményekkel, hogy a felnövő generációk jobban ismerjék és értsék a pénzügyi rendszer és pénzügyi termékek működését. Feladata lesz az is, hogy együttműködjön a pénzügyi kultúra fejlesztésében szerepet vállaló intézményekkel, szervezetekkel és a pénzügyi szolgáltatókkal a pénzügyi ismereteket megalapozó ismeretek terjesztésében.

A sikeres együttműködés érdekében Doubravszky György pénzügyi jogok biztosa folyamatosan várja a javaslatokat a www.penzbiztos.hu oldalon.”

A honlapon pörög is az Ötletkosár, már most 337 üzenet van benne.

Doubravszky György neve egyébként sokaknak ismerős lehet, ő volt az elnöke a devizahiteleseken segíteni kívánó Hiteltársulásnak, amely szervezet Webbankot akart létrehozni az NGM-mel közösen.

Mindez letölthető életrajzában is szerepel:

„- 1964-ben született Budapesten, 1989-ben szerzett diplomát a BME Gépészmérnöki Karán

– 1990 óta vezeti családi vállalkozását, amely üzleti könyvek kiadásával foglalkozik, emellett kiadta a világ legismertebb pénzügyi oktatójátékának magyar változatát is

– 2011-ben egyik alapítója volt a Hiteltársulás elnevezésű civil kezdeményezésnek, ötletgazdája a Webbank.hu civil-állami bank létrehozásának.

– Kinevezésével egy időben lemond minden tisztségével összeférhetetlen üzletrészéről és megbízatásáról.

– 25 éve él házasságban, három felnőtt gyermeke van.”

Az említett családi vállalkozás nem más, mint az üzleti könyvek kiadásával foglalkozó Bagolyvár Kiadó, amely az Index szerint sikeres, tavaly 14 millió forintos adózott eredményt mutatott ki. Bestseller-listáján olyan könyveket találhatók, mint a Gondolkozz és gazdagodj!, a Gazdag papa-Üzleti iskola, és A milliomos elme titkai. Ez utóbbihoz 3 dokumentumot is le lehet tölteni a kiadó oldaláról, olyan népbutító önszuggesztív típusúakat, hogy például „ezennel elkötelezem magam, hogy milliomos leszek, vagy annál is gazdagabb a következő időpontra:….” A Bagolyvár sikeres, mert veszik a könyveket, mert sokan (még mindig!) elhiszik, hogy könyvek és mantrák segítségével meggazdagodhatnak. Pedig pénz és kapcsolatok nélkül senki sem képes erre, kivéve Pintér Sándort, de erről majd egy másik írásban.

Érdekesség, hogy Doubravszky két honlapja mondhatni egyforma, így biztos könnyebb megjegyeznie neki és az ügyfeleknek is, és talán olcsóbb. Csak furcsa.

dgy.jpg

Van a Bagolyvár oldalán még egy érdekes dokumentum, ami véleményem szerint nagyon fontos Doubravszky György megismeréséhez:

dgym.jpg

 

„RÍTUSOK
Pénz: céges pénz (Kút) / magán pénz (Hógolyó) / kontroll”

Azt hiszem, méltó párja lesz Matolcsynak….., a fentiek mellett ezt a tegnapi hírek is megerősítik.

A pénzügyi jogok biztosa szerint valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő plusz költségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg. Doubravszky György vizsgálatot indít a bankolási költségek ügyében.

A biztos arra az újságírói kérdésre reagált, hogy tervezi-e vizsgálni a tranzakciós illeték alkalmazásának, továbbhárításának gyakorlatát. Válaszában jelezte: „üdvözli a Magyar Bankszövetség főtitkárának őszinteségét”, aki egy hétfő reggeli rádióműsorban kimondta, a bankok teljes egészében az ügyfelekre hárítják a tranzakciós illetéket. Doubravszky György egyúttal közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a magyarországi bankolási költségek hogyan viszonyulnak az európai országokban az ügyfelek által fizetendő költségekhez.”

A kormánypárt, akinek a minisztere kinevezte őt, persze örül ennek:

„a Fidesz üdvözli a pénzügyi ombudsman bejelentését, miszerint vizsgálatot indít a bankok által közzétett díjszabások miatt. Minden magyar ember kölcsönös tehervállalást és etikus magatartást vár el a bankoktól, akik extra bevétellel rendelkezve a Gyurcsány-Bajnai-kormányzás éveinek legnagyobb haszonélvezői között voltak. A rájuk kivetett tranzakciós adót nekik kell megfizetniük, nem háríthatják át az emberekre, ahogy a bankadó esetében sem tehették meg azt.

A Fidesz továbbra is elkötelezett amellett, hogy az ország pénzügyi stabilitása érdekében azoknak a szektoroknak a hozzájárulását kérje a közös teherviseléshez, amelyek azt a legkisebb áldozat árán megtehetik tetemes profitjuknak köszönhetően. Ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek folyamatosan az embereket fejték meg terheiket növelve – zárul a közlemény.

Mit is mondhatnék….csodálatos! Az egész. Úgy, ahogy van.

Megosztás