Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Pedig olyan jól ment minden … államosították a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont, nem tüntettek. Lett új alkotmány, új munka törvénykönyve, új választójogi törvény, rengeteg kreatív új adók, adóemelések, egy minisztériumot lepasszoltak a szponzoroknak, bíróság, ügyészség, ÁSZ, MTI, MTVA, AB, minden fontos és kevésbé fontos pozícióban a saját emberek ülnek, a Közgép elégedett, Simicska elégedett, Nyerges Zsolt elégedett, az állami hirdetési piacról dől az osztalék, a földbérletek jó helyre kerülnek, tavasszal beveszik az MNB-t is … és erre egy ilyen piszlicsáré tételen, mint a felsőoktatási reform (150 milliárd) elcsúsznak. 

Amit a kormányzás művel az elmúlt hetekben, az a 2009-es lázas miniszterelnök-keresés legszebb napjait idézi fel bennem … az államtitkárság, a minisztérium, a miniszterelnök lázasan ötletel, a kommunikáció szétesik, emiatt következhetett be olyan vicces momentum, hogy a „karácsonyig meghúzzuk a ponthatárokat minden szakon” bejelentés pontosan 24 órát élt. A bejelentés után az apparátus valószínűleg finoman szólhatott, hogy 8000 különböző ponthatárt nem lehet 3 nap alatt meghúzni, arról már nem is beszélve, hogy nem is tudják mely egyetemek melyik szakjaira hányan jelentkeznek majd és milyen felvételit írnak … őrület.

A nyomorúságot, amit művelnek jól mutatja, hogy a felvételi tájékoztatóhoz (ami ilyenkor már rég megvásárolható volt minden évben) az van odaírva, hogy „megjelenés 2013 január”…. 

A tartalmát most hegesztik össze, de sok sikert a felelős jelentkezéshez …

felvi.jpg
A legszebb pillanatok persze még mindig azok, amikor maga a miniszterelnök is megszólal. Látszik, hogy szívügye a felsőoktatás, ezért nyomja az őrült next steppeket Balognak, aki meg kénytelen Hoffmann Rózsához fordulni. Két tűz között. Kellemes ünnepeket miniszter úr!

Három célt tűztünk ki, három dolgot akartunk: először is, hogy emelkedjen a felsőoktatási képzés minősége, a gyerekek ne jöjjenek ki olyan diplomákkal, amit nem tudnak használni. Másodszor 5 százalék alá akarjuk vinni a lemorzsolódás arányát, vagyis hogy aki elkezdi, az fejezze is be az egyetemet. Harmadszor nincs annyi pénzünk, hogy mi képezzük a szakembereket a külföldnek.”

1. A diplomások között alacsonyabb a munkanélküliség, és magasabb az átlagfizetés. Másrészt nem könnyű megmondani, hogy 2018-ben mire lesz szüksége a munkaerőpiacnak.
2. Most is fizetni kell, ha nem végez 10 félév alatt.
3. Itt például el lehetne gondolkozniuk azon, hogy miért nő 2010 óta az elvándorlás, nincs-e összefüggés a kormányzásukkal …Nem azért tanulnak a fiatalok, mert majd külföldön szeretnének dolgozni, viszont a diploma megszerezése után ha nem talál itthon munkát vagy külföldön jobb fizetést kínálnak akkor benne van a pakliban, hogy nem itthon fognak dolgozni. Nyilván egy esztéta vagy egy magyar tanár kevesebb eséllyel vándorol ki, mint egy orvos, és egy informatikus pedig Magyarországon is kaphat versenyképes fizetést. Döbbenet, hogy az emberek bérből és fizetésből élnek, ugye?

„A kormány nyílt lapokkal játszott, mindig elmondtuk, mik a szándékaink. A kormánynak volt egy elképzelése, hogy hogy jut el ezekhez a célokhoz. A diákok nem értettek egyet ezzel, féltek tőle. Lett volna mintegy tízezer teljes ösztöndíj, valamint részösztöndíj és diákkölcsön – de azt is részben az állam fizette volna. A kormány nem akarta eladósítani a diákokat.De mire ezt kibontottuk volna, addigra a diákok elvetették. De ha hibáztunk, az csak azért volt, mert nyíltan tájékoztattunk mindenkit.”

Az elmúltkétésfélév minden keserve benne van … az volt a a hiba (!) hogy a kormány őszinte (!) volt, de a diákok féltek, és nem sikerült kibontani …

Hiába érzi úgy az ember, hogy neki egy jó gondolata van, ha nincs, akivel közösen megvalósítsa, akkor azt a gondolatot félre kell tenni. A kormányzás nem arról szól, hogy ha tetszik, ha nem, átverem, lenyomom a torkán, így is-úgy is megcsinálom.”

Vajon melyik a félelmetesebb?
Ha valóban úgy gondolja, hogy ők nem nyomtak le semmit a szervezetek, cégcsoportok, társadalmi csoportok, az emberek torkán, vagy ha ilyen pofátlanul hazudik?
Nem tudok olyan törvényt, „reformot”, eseményt mondani, amit ne erőből nyomtak volna le, egy terület van, ahol zajlanak az egyeztetések, ez a párt és kampányfinanszírozás, itt viszont már 2,5 éve gyömöszölik egymást, eredmény nélkül …

Mondjuk mit várhatunk Orbántól, aki már kétszer törölte el a tandíjat?

orbán.jpg

Megosztás