Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A törvény ingatag

Aprócska történet, de benne van az egész kormányzás.

A kormány 2011. december végén fogadta el a leginkább a Barroso-levél miatt ismert, ún. stabilitási törvényt, ami többek között kimondja (47.§ (6) bekezdés), hogy 2013-2015 között a költségvetési hiány nem lehet nagyobb a 2011. áprilisi konvergenciaprogramban (29.oldal) meghatározottnál.

hiány.jpg

„A stabilitási törvény a gazdaságpolitika egyik legfontosabb kerettörvénye a következő évtizedekre.”jelezte Matolcsy György a stabilitási törvény záróvitájában, és a kormányoldalon is büszke cikk dicsekedett vele.

Aztán jött a 2013-as költségvetés, amely viszont 2,7 százalékos hiányt állapít meg, vagyis a kormány a saját korábbi törvényét szegné meg egy másikkal. De természetesen no problem, miután az Origo hírt adott erről, és megkérdezte az NGM véleményét is az ügyről, megszületett a megoldás. Banai Péter Benő, a minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára  pénteken az MTI-nek elmondta, a salátatörvény fogja tartalmazni a stabilitási törvény azon részének módosítását, amely a 2013 és a 2015 közötti deficitcélok meghatározásáról szól.

Így is történt, 7-én pénteken benyújtották, és kivételes sürgős tárgyalásban hétfőn elfogadták a salátát, amelyben a költségvetési hiányt 3%-ban maximalizálták. Az indoklásban a megváltozott makrogazdasági környezetre hivatkoznak, ám ez a „módosítják a stabilitási törvényt” abszurditásán mit sem enyhít. Elvégre nem túl jó üzenet az, ha már a stabilitási törvény is ingatag.

matolcsy.jpg

Megosztás