Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ön szerint is el kell tüntetni a hajléktalanokat szem elől?

Mi lehetne a karácsonyi készülődés hangulatához jobban illőbb, mint egy újabb miniszterelnöki konzultáció? Pláne hajléktalanügyben? Naugye.

Szabó Máté ombudsman indítványára az Alkotmánybíróság november 12-i határozatában alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az új szabálysértési törvény 186.§-át, amely szabálysértéssé minősítette a közterületen életvitelszerűen való lakhatást, mondhatni a hajléktalanságot.

186. § (1) Aki a közterület belterületét rendeltetésétől eltérő módon, életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságokat közterületen tárol, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés nem állapítható meg, ha a feladat ellátására kötelezett önkormányzat a hajléktalan-ellátás feltételeit nem biztosítja.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.

Emellett megsemmisítették azon törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

A Fidesz-frakció november 15-én kiadott közleménye szerint tavaly minimálisra csökkent a közterületeken történt fagyhalálok száma, de az AB-döntés miatt ez a jövőben nem garantálható. A Bár egyesek szerint megengedhető, hogy a nehéz sorsú emberek az utcán éljenek, mi kudarcnak tekintjük ezt a politikát, hiszen ezáltal a hajléktalanok még inkább kiszolgáltatottabbakká válnak és a közbiztonság is romlik. mondat mellett a végszó is csodálatos: Nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg közterületeinken!

És azokkal mi lesz, akik a saját fűtetlen házukban fagynak meg? Róluk nincs közlemény, elvégre nincsenek szem előtt….

Budapest ura, Tarlós István a Magyar Nemzetnek nyilatkozott szintén november 15-én: „Az Alkotmánybíróság (AB) hajléktalanokat érintő döntésével visszatérhetnek a 2010 előtti idők, amikor a fedélnélkülieknek az akkori liberális felfogás szerint elidegeníthetetlen joga volt szabadon megfagyni.”

Alaposan kicsavart gondolkodás kell a hajléktalan létforma büntethetőségének megtiltása és a megfagyáshoz való jog közé egyenlőségjelet tenni. Még jó, hogy nem azt mondták, hogy az AB meg akarja ölni a hajléktalanokat.

De ha a csata el is veszett, a háborúnak még korántsincs vége. Orbántábornok előhúzta a kalapból az ultimate fegyvert, a NER JollyJokerét, a konzultációt.

Igaz, hogy szokásos pénteki rádióinterjújában legutóbb megmondta, hogy kb leszarja az AB-t meg a döntését, akkor is úgy lesz, ahogy ő akarja, mert az úgy jó.

„Orbán Viktor beszélt arról is, hogy szerinte a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozat „életszerűtlen” és igenis meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak ahhoz, hogy úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok. Közölte, az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után a kormány egyeztet az önkormányzati vezetőkkel és „valószínűleg az emberekkel is fog”. A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az Ab határozatának megfelelően, vagy „ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban”, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek, hogy közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok. Hangsúlyozta: az állam az elmúlt időszakban képessé vált annyi menedékhely fenntartására, mint amennyi ember fedél nélkül él ma Magyarországon.”

 

Viszont van különbség aközött, hogy a miniszterelnök eldönt valamit egyedül, vagy nagyszámú állampolgári igény van valamire, úgyhogy egy alibikonzultáció alibikérdésekkel mindig jókor jön, ha át kell tolni a felelősséget, és diktatórikusan dirigáló zsarnok helyett a nép kedves vezetőjének szerepében lehet tetszelegni.

orbánszállón.jpg

A kormányfő hétfőn a parlamentben megerősítette: nemzeti konzultációba kezd Budapesten és a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. „Ha e vélemények eltérnek az Ab-állásfoglalástól – folytatta -, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön ebben az ügyben.” Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden jelentette be, hogy már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció akciótervének kidolgozása. A kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor kormányfő konzultál az érintett polgármesterekkel, és a miniszterelnök dolgozik azon, hogy mielőbb elindulhasson a nemzeti konzultáció a hajléktalanság kérdéséről.

Egy mintakérdőívet mi is készítettünk:

hajlektalanos.jpg

A miniszterelnöki levelek kapcsán gyakran szóba kerülő „haveri nyomda” feltevést egyébként cáfolja a KiMitTud-on keresztül október végén elküldött, és az AB-határozat napján Mikecz Péter helyettes államtitkár által megválaszolt közadatigénylésem, melyből kiderül, hogy a nyomdai munkálatait kevés kivétellel minden levélnek a 100%-os állami tulajdonban lévő, a KIM vagyonkezelése alá tartozó Magyar Közlöny- és Lapkiadó Kft. végezte.

(kép: Kovács Gergő, fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Megosztás