Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az ingyenutazás marad


Az utazási kedvezmények felülvizsgálatára kényszerül a kormány. A rendszerről mindenki tudja, hogy igazságtalan, pazarló, drága, de hogy mennyire drága, arról már kevés adatunk van.

A regisztrációs jeggyel egy időben megpróbálták mérni, hogy hányan utaznak ingyen, jegy nélkül, de ezt a rendszert megszüntették arra hivatkozva, hogy a regisztrációs jegy önköltsége 10 forint, és ezt a (230 milliárd forint állami támogatásból is gazdálkodó) MÁV, valamint a Volán társaságok nem tudják finanszírozni. A BKV-n be sem vezették …

A legújabb tervek szerint a 38 utazási kedvezményből csak négy maradna meg: a diákok, a nyugdíjasok, a rokkantak kedvezménye, valamint 6 év alattiak és 65 éven felüliek ingyenes utazása. De még ennyire sem tökösek, ugyanis a többi kedvezményről a közlekedési cégek döntenének, hogy megtartják-e őket vagy sem. Vagyis úgy vesznek el, hogy nem is vesznek el, de ha el is vesznek, a közlekedési vállalat ilyen gonosz.

Pedig most bele lehetne nyúlni a rendszerbe, hiszen ahogy már hallottuk, lazán rá lehetne kenni az IMF-re. A Széll Kálmán terv szerint 2013-ben 60 milliárdot kellene megspórolni a tömegközlekedésen, a kedvezmények felülvizsgálatával együtt.

Ahogy már írtuk korábban, mi vagyunk az Európai Unió egyetlen országa, ahol alanyi jogon ingyen utazhat minden 65 éven felüli állampolgár. Sőt, nem csak a magyar szépkorúak, de az EU  valamennyi szépkorú állampolgára. Nyilván a tizenvalahanyadik megszorítócsomag bejelentése után csak felteszi a derék adófizető állampolgár magában ezt a kérdést: miért is? Ilyen gazdagok vagyunk?

Ingyenebéd persze nincsen, a MÁV, a Volánok állami támogatásában benne van valamennyiünk pénze, ahogy az adósságukban is.

A BKV ebben ez esetben egy külön történet, mert ott nem tudják, hogy hány ingyenes utazás történik, és most már az állam nem is fizeti ki ennek az árát, pedig ugye törvény írja elő az ingyenes utazást. Ez olyan, mintha törvény írná elő, hogy a bal kezes embereknek ingyen jár a zsemle, de a pékek nem írhatják fel, hogy hány ingyen zsemlét voltak kénytelen kiadni, és az állam nem is fizetné ki nekik a veszteséget.

Bár ahogy tegnap olvastuk a Véleményvezéren, ezen múlhat a Fidesz győzelme 2014-ben, márpedig sok nyugdíjas az sok szavazat … nem véletlen, hogy az ingyenes utazások legádázabb védelmezője éppen Mesterházy Attila.

Hatalmas populista cirkusz lesz ebből, nem véletlen, hogy az „egy nap alatt benyújtom a törvényt majd másnap már a Közlönyben van” törvényalkotási módszerrel operáló Fidesz be van fosva, hiszen egyrészt pénz az valóban nincs, másrészt meg a Nyugdíjasok és a Kisemberek Legjobb Barátja, az MSZP versengve a DK-vel ott köröznek a fejük felett és várják, mikor csaphatnak le egy-egy óvatlanul kicsúszott félmondatra. Nem is véletlen, hogy a legkevesebb nyugdíjas szavazóval rendelkező LMP állt csak ki a valódi reform mellett. Meg is kapták egyből a magukét a KDNP-től.

Megosztás