Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Még 90 milliárd

Fantasztikus módon most majdnem egy hónap telt el újabb csomag nélkül. Viszont ami késik, nem múlik. A Matolcsy-féle pöttyösfenekezés után ma este bejelentették a legújabbat. Ez a harmadik, 90 milliárd.

Természetesen nem megszorítás, hanem „államháztartási egyenleget javító lépés”.
Ezt jegyezzük meg, gyönyörű szókapcsolat!

A 90 milliárdos csomagocska elemei:

„A kormány döntött arról, hogy a 2013-as költségvetési évtől kezdve:

– A bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken.

– Az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50%-ra emeli, de a 19%-os általános társasági adókulcs és az 50% közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19%-ot meghaladó adótömeg 50%-ának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

– A közművezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

– Emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt.

– Emeli az on-line szerencsejáték adóbevételt további 10 milliárd forint értékben.”

Ahogy Orbán Viktor is megmondta 2 nappal ezelőtt:

Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezik, nem pedig az emberekre – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból. Orbán Viktor abban bízik, hogy 2013 a sikertörténetnek számító magyar gazdaság nemzetközi tekintélyének növekedéséről szól majd.”

Szép estét, jó hétvégét!

Megosztás