Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az új magyar gazdasági modell

Másfél hete érkezett meg a brüsszeli országjelentés, azóta rég látott fokozatba kapcsolt a sikerpropaganda, mintha azon versenyeznének, hogy ki tud nagyobbat mondani. Persze szokás szerint Orbánt senki nem meri vagy senki nem tudja túlszárnyalni …

Már van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár.  A magyar gazdaság megújítása, amely számos innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazott, egy sikeres gazdasági modellben fejeződik ki – Orbán Viktor, 11.08. 

A magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült, az új magyar gazdasági modell pedig – habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti – működőképes.” – Orbán Viktor, 11.10.

A mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból, a büdzsé iránya pedig továbbra is az lesz, hogy a terheket nem az emberekre hárítja. Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezik, nem pedig az emberekre. A mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból.” – Orbán Viktor, 11.14.
Vizuális változatban:

Ezek a mondatok már olyan távol állnak a realitások, hogy talán még a legelvakultabb szavazóik is csak kényszeredetten mosolyognak rajta. 
Vajon melyik a súlyosabb: ha ezt komolyan elhiszi, vagy ha csak cinikusan ekkorát hazudik?

Persze ugyanezek az emberek azt mondták, hogy mire a levelek lehullanak, megegyeznek az IMF-el. Vannak még levelek a fán?

Azért megpróbáltam összeszedni, hogy mi az új magyar gazdasági modell és hogy mi a helyzet a megszorítások terén, amik ugye nem voltak, nincsenek és nem is lesznek. A tisztelt és ajánlott Ténytár blog remek grafikái ehhez pont kapóra is jönnek, akkor álljon itt minden egyben, lehet elmenteni a 2014-es kampányidőszakra.
Bár attól félek, addig mindegyik lista bővülni fog….

Megszorítások:

két év csomagjai összesen.png
Új adók.
(Időközben megszavazták a biztosítási adót, tranzakciós illetéket, a telefonadót, az e-útdíj jövőre indul.)
 orbán_új_adók.png
Az MSZMP felső vezetés most biztos nagyon büszke lenne, remek teljesítmény ilyen rövid idő alatt. Államosítások:

államosítás tábla.png
És a folytatás

allamositas_1.png

Ez az ábra pedig remekül megmutatja a kormány szakértelmét, a 2012-es GDP-adatot megközelítőleg sem tudták megtervezni, még tavaly ősszel, amikor az idei költségvetést tervezték, még akkor is +1,5%-ot mondtak, és ezzel is terveztek. Csoda, hogy apróbb lyukak vannak a költségvetésben? 2013-ben ugyanez lesz , a legutolsó információ szerint Matolcsy +1%-os növekedést vár jövőre. Egy évvel ezelőtt még +3%-ot … 
gdp_tervezés.jpg

Megosztás