Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Választási csalás már pedig nem történt

Érdekes helyzet állt elő az időközi helyhatósági választás után Tiszavasváriban a múlt héten. A helyi választási választási bizottság a szavazás másnapján, október 29-én megsemmisítette az 1. és 8. választókerületi eredményeket a szavazás napján felmerülő visszaélések és törvénysértések miatt.

Idézetek a helyi választási bizottság jegyzőkönyveiből:

Lakossági bejelentés:
„a 8. számú választókerületben, kampánycsend sértést nyilvánvalóan megsértő tevékenységet dokumentáltunk. Roma származású választópolgárokat szervezetten szállítottak a szavazókör helyiségéhez, (fekete A4-es Audi frsz: IAH-745) minek előtt a beszállás helyszínén alkoholos italt fogyasztottak számukra. (…) Ugyan csak választó személyek szállítását tapasztaltuk az 1. sz. választókerületben –szürke BMW-frsz: EOT-072, fekete Opel HIU-127. A beszélgetésből és az eseménysor résztvevőitől szerzett információk szerint egyértelműen Ráduly Zsolt polgármesterjelölt akciójáról volt szó, melyet személyesen és támogató romák közreműködésével valósított meg.”


A Helyi Választási Bizottság helyszínre kiszálló két tagjának megállapításai a HVB jegyzőkönyvben foglaltak alapján:

Csizmár Mária MSZP HVB delegált tag:
„A Madách u. végén látták, hogy valaki pálinkát oszt, utána beszállítják azokat a kocsiba és viszik a szavazókörbe. Szervezetten vitték a kisebbséget szavazni. Tündik András mutatta, hogy mit vett fel a telefonján. Ráduly Zsolt is ott volt fehér autójával.”
dr. 
Diószegi Gábor a SZEMpont HVB delegálta tag:
„Elmondja, hogy Ő is elkísérte Csizmár Máriát a helyszínre, ahol egy fekete színű audit látott. Időközben a fekete „audi” vissza érkezett a helyszínre, melyben 4 fő ült. Odament hozzájuk és tájékoztatta őket, hogy ez a szervezett szállítás, amelyet végeznek a választási eljárásról szóló törvénybe ütközik és hagyjanak fel ezzel.”

Indoklás: „A 2012. október 28. napján a Helyi Választási Bizottsághoz érkezett kifogások mind a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltjével kapcsolatban érkeztek, azonban egyik bizonyíték sem támasztja alá minden kétséget kizáróan azt, hogy a jogsértést a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltje valósította meg. Fentiekre tekintettel a bizottság bizonyítottnak látja a jogszabálysértés tényét, azonban személyi felelősséget a kérdésben a rendelkezésre álló bizonyítékok közvetettsége okán nem tud megállapítani, így a „jogszabálysértéstől eltiltás” döntési elemtől eltekint.”

Tiszavasváriért Közéleti Egyesület azonban fellebbezett a megyei terület választási bizottsághoz, és a testület ami október 31-én szerdán arra döntésre jutott, hogy „nem állapítható meg kampánycsendsértés a vasárnapi tiszavasvári időközi választáson, ezért a két kifogásolt választókerületben a vasárnapi eredmények a véglegesek„:

Fazekas János megyei főjegyző szerint „a hatályos jogszabályok szerint kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, a számukra a jelölt, vagy a jelölőszervezetek által ingyenesen juttatott szolgáltatás, így például a voksolásra történő szervezett szállítás, vagy étel és ital adása. Ezzel kapcsolatban maga a helyi választási bizottság sem állapította meg azt, hogy az általa szervezett szállításnak nevezett cselekményt pontosan ki valósította meg.
A szervezett szállítást bejelentő jelölőszervezet által készített, becsatolt videofelvételeken nem volt látható olyan körülmény, amely alátámasztotta volna a hvb által meghozott, a választókerületek eredményeinek megsemmisítéséről szóló döntést.

Nos, tényleg nem látható semmilyen zavaró körülmény:

Idáig minden szavazáson részt vettem, de értem még sosem jött fekete Audi 🙁

Mi is derült ki ebből a történetből?

Választási csalás történt, amelyet a helyi választási bizottság a lakossági bejelentésekre, a videófelvételekre, a választási bizottsági tagok helyszíni szemléjére, és részvételi adatokra alapozva megállapított.

Azonban ezt a megyei választási bizottság felülbírálta, mivel a törvény szerint kampánycsend sértésnek csak a „jelölőszervezetek által ingyenesen juttatott szolgáltatás, így például a voksolásra történő szervezett szállítás, vagy étel és ital adása” minősül.
Azt azonban a helyi választási bizottság nem tudta megállapítani, hogy valóban az adott jelölőszervezet követte el ezeket a cselekményeket …

Ezek szerint nyugodtan lehet csalni, csak ne a jelölőszervezet (=párt) bukjon le vele (ha lebukik), hanem valamelyik lelkes önkéntes/aktivista, és minden rendben, teljes siker, a leadott szavazatok érvényesek.

Az elmúlt 20 évben nagyon kevés alkalommal semmisítettek meg szavazóköri vagy kerületi eredményeket, így nyugodtan be lehet vetni bármit, láthatjuk, ha esetleg a helyi választási bizottság el is meszel egy-egy eredményt, egy szinten feljebb, a megyei bizottság ezt bármikor megváltoztathatja.

Az új választójogi törvény csak annyiban változtat ezen, hogy nem egyszer kell előszedni a pálinkásüveget, hanem kétszer: egyszer a regisztrációnál, egyszer a választás napján.

A regisztrációs eljárás még mindig képlékeny, de a legújabb fideszes ötlet szerint nem a választópolgároknak kellene elmenni a jegyzőhöz regisztrálni, hanem a jegyző vagy valamelyik munkatársának kellene felkeresni a választópolgárokat …

Mivel a jegyzők nagy részét a fideszes polgármester nevezték ki, én a következőkre számítok:
– a nem fideszes szavazókhoz egyszerűen be sem csöngetnek, ha reklamálnak, simán lehet azt mondani, hogy voltak kint, de nem voltak otthon
– a jegyző pontosan tudja, hogy melyik szavazó vesz részt a közmunkaprogramban, melyik kap segélyt az önkormányzattól, ha vonakodik az illető a regisztrációtól, akkor nyugodtan lehet arra célozni, hogy lehet mást találni a közmunkára … 

Tiszavasvári remek főpróba volt, jövőre jöhet a regisztráció, fél éves regisztrációs kampánnyal (na, vajon kinek lesz pénze fél évig kampányolni?), majd a választás 2014-ben ..

Megosztás