Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Napi államosítás: a meteorológiai szolgálat

2010 óta tartó sunyi vagy teljesen nyílt államosítás egyik legszebb nyilatkozata látott napvilágot tegnap. Minden benne van, amitől legszívesebb falnak rohannak az ember, és ami miatt a Fidesz valóban az MSZMP, csak a XXI. században.

Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, amely az időjárási adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték.

Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Nem véletlen, hogy a világ meteorológiai szolgálatai nemzetközi szervezetekbe tömörülnek. Magyarország is egymilliárd forint körüli összeget fizet éves tagdíjként egyetlen ilyen szervezetben való részvételért, azért, hogy megkapja a globális és európai szintű adatokat, amelyekből a Magyarországra vonatkozó előrejelzések elkészíthetők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie. A törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, s az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett.

A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza.” – nyilatkozta Illés Zoltán államtitkár.

Nem monopólium az időjárás-előrejelzés, miért lenne az? Itthon is több cég foglalkozik ezzel, az EU-ról már nem is beszélve. 
A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei.” Ez szintén nem igaz. Az Időképnek saját telepítésű radarhálózata van.
1 milliárd forint tagdíjat fizetnek be az adófizetők pénzén az európai adatokért, de akkor ehhez az adatokhoz ne férjenek hozzá –  az adófizetők? Milyen logika ez?

Az OMSZ gazdálkodását átnézve (a 2010-es év a legutolsó feltöltött adat) a 2 milliárdos költségvetésükben 1,2 milliárd forint a piaci bevétel és 860 millió az állami támogatás.

Társadalmi és gazdasági igények kielégítésére osztályunk az alapfeladatok ellátásán túl különböző cél-szolgáltatásokat is nyújt, szerződéses tevékenység keretében előrejelzéseket készít média, ipari, közlekedési, sport- és szabadidős, mezőgazdasági és egyéb területen működő felhasználók számára.Közel 200 partner kap rendszeresen adatokat, illetve prognózist tőlünk.” – írja az OMSZ.
Partnerei a különböző televízió csatornák, rádióállomások,újságok, a hőszolgáltató, villamos- és olajipari vállalatok, építőipari vállalatok, közlekedési társaságok, mezőgazdasági vállalatok, közlekedés fenntartó vállalatok, akik az OMSZ díjszabása szerinti árat fizetnek.

Mi ezzel a problémája a minisztériumnak? Hogy egy állami szervezetnek bevételei vannak? Hogy a szolgáltatásaiért vállalatok százai fizetnek, de ezzel szerintük „ki van szolgáltatva a piaci viszonyoknak„?

Ezek szerint sokkal jobb lesz, ha teljes egészében az állam finanszírozza az OMSZ-t, a többi magáncég tevékenységét meg a törvény által betiltják? Időkép, Köpönyeg mehetnek a levesbe … miért is? 
Mert „a magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza”

noemi_2.png

Az OMSZ – magáncégek harca messzire nyúlik vissza, már 2004-ben is volt ezzel kapcsoltban csörte. 

2009-ben az OMSZ díjfizetéshez kötötte a meteorológiai radarképek üzleti célú felhasználását, „óriási felzúdulást keltve az időjárás-jelentéseket, előrejelzéseket készítő magáncégek között, mivel tőlük tőlük még a kereskedelmi televízióknál is magasabb előfizetési díjat követelt az OMSZ.” Erről mi is írtunk anno.

2011-ben az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerintközérdekű adatnak minősülnek a csapadékra és az időjárási riasztásokra vonatkozó OMSZ által rögzített információk.”
Fazekas Sándor akkor közölte, hogy „a kormány jogszabályalkotásra, -módosításra készül, amely tartalmazná többek közt, hogy a meteorológiai tevékenységet végzők közül kinek mi a joga és a kötelezettsége, ki és hogyan foglalkozhat meteorológiai előrejelzéssel, riasztással. Az időjárás-előrejelzési piacon, amelynek harminc-harmincöt százaléka nem az OMSZ kezében van, ez a törvény teremthet rendet. A miniszter szerint felül kell vizsgálni a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt is annak érdekében, hogy kereskedelmi célra ne lehessen felhasználni az internetről ingyen letölthető adatokat.

Ebből született meg a nagy ötlet, az államosítás.

Sajnos az EU-ban éppen ellentétes elveket vallanak
A közszféra információin alapuló közösségi szintű termékek és szolgáltatások fejlesztése és a verseny torzulásának elkerülése végett az irányelv harmonizálja a közszféra információinak a további felhasználók számára történő elérhetővé tételét. A nyilvános dokumentumok közötti keresés és azok további felhasználásának megkönnyítése érdekében szabályozza a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, az alkalmazandó díjakat, a kizárólagos megállapodásokat, az átláthatóságot, a licencszerződéseket és a gyakorlati eszközöket.

Szokás szerint rohanunk Brüsszelbe az újabb pofonért.

ui:
Az OMSZ nevéből fájóan hiányzik a „nemzeti” szó. Remélem bővül ez a lista, ha már az állami szervezet mellől kigolyózzák a versenytársakat.

pickard.png

Megosztás