Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újabb hét, újabb Matolcsy-csomag

A 10 nappal ezelőtt bejelentett 397 milliárdos megszorító kiigazító csomag szavatossági ideje hamar lejárt, mert ma délelőtt Matolcsy egy újabb, 370 milliárdos megszorító kiigazító csomagot jelentett be. A nyáron megtárgyalt, kiszámított, átnyomott hiperszuperstabil 2013-as költségvetéshez egy kicsike, 763 milliárdos mankót faragtak.

Matolcsy szerint persze most sem a Zemberek fizetik meg a csomagot:
vállalkozásokat és nagy multinacionális cégeket érint elsősorban. Az áthárításra az vonatkozik, hogy nem fogják jobban áthárítani a terhet, hiszen még nagyobb lesz a verseny. Volt módom ma reggel tárgyalni egy nagy bankvezérrel és ő egyenesen azt mondta, hogy még nagyobb verseny lesz és sok példát tud, hogy a bankok egyáltalán nem hárítják át a terheket.

Nem nagyon ismerek olyan kormányt, amely ilyen határozottan képes válaszolni az EU hibás helyzetértékelésére. Pénteken egy népes delegáció a részleteket is megválaszolva fog küzdeni azért, hogy az EU elfogadja a mi számainkat.

Ha az EU az újabb intézkedéssorozattal sem lenne elégedett, az már olyan abszurditás lenne, amire már a piacok is rosszul reagálnának.” – tette hozzá Gíró-Szász.

Ez már a perverz, politikai stand-up comedy terepe …

A csomag:
1
. a bankadó marad, azaz 2013 után mégsem feleződik meg, a kormány nem tudja tartani a bankokkal kötött megállapodást – ezt 72 milliárddal több bankadót jelent a korábbi tervhez képest 2013-ban.

2. a pénzügyi tranzakciós adó 2 ezrelék lesz 1 ezrelék helyett, ebből 90 milliárd forint lehet a többletbevétel.

3. az államkincstár is több tranzakciós adót fizet, 2 ezreléket, ebből 40 milliárd a terv.

4. a helyi iparűzési adó esetén az árbevétel 80 százalékáig vonható csak le az eladott áruk beszerzési értéke – ez elsősorban a nagykercégekre ró terhet, összesen 35 milliárd forint értékben.

5. közműadó minden városban terheli a közműszolgáltatókat a vezetékek után, ebből mintegy 30 milliárdot várnak.

6. a cafeteria egészségügyi hozzájárulási adóját 10 százalékról 27 százalékra emelik, amivel csökken a cafeteria adóelőnye a normál bérelemekhez képest.

7. a NAV a korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságjavító programja keretében 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtási ellenőrzés lesz, amitől az áfabevételek növekedését remélik, a fehérítő hatás mellett.

Vajon a Békemeneten kívül ki hisz még Matolcsy tündérmeséjében, hogy nem az emberek fizetik a megszorításokat?

Bankokat sokadjára kúrják át, a 2013-as pénzügyi terveiket dobhatják ki a kukába, persze így nem lesz hitelezés sem. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Ráadásul a bankadó kivezetését írásba foglalta a kormány:

paktum.jpg

A tranzakciós illetéket mindenki megfizeti, aki átutal, pénzt vesz le, csekket fizet be. Nem az emberek fizetik meg,
természetesen.
Matolcsy:Nem fogják áthárítani, gondoljunk csak a pénzügyi tranzakciós illetékre. Két ezreléknél például nagy verseny lesz: hogy ki hárítja át és ki nem, a bankok versenyeznek majd” 
1 ezrelék= kis verseny
2 ezrelék= nagyobb verseny
Miért nem mindjárt 5 ezrelék, Gyuri? Az lenne az öldöklő verseny!

Ipa megváltoztatása, egy kis profitcsökkentés, legfeljebb árat emelnek vagy elküldik a dolgozókat. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Közműadó? Remek ötlet, a közműcégeket nullszaldóssá akarják tenni, ehhez előbb nyilván meg kell őket adóztatni. Mennyit fizet egy átlagos háztartás a közműcégeknek? Semmi baj, hiszen a rezsi be van fagyasztva, majd legfeljebb nem lesz karbantartás, korszerűsítés, adózzanak a közműcégek. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Cafeteria? Hát ezt valóban nem az emberek fizetik, hanem a munkáltatók. Akik majd ennyivel kevesebb cafeteriát adnak a dolgozóknak.Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Vajon ha egy gazdasági miniszter csak olyan költségvetést tud kiszámolni és azt asztalra lerakni, amihez már októberben egy 763 milliárdos csomagot (ráadásul két részletben) kell készíteni, az milyen teljesítmény? Unortodox?

Matolcsy György meddig kívánja még ezt folytatni? Mivel ez a mankó is iszonyú gyenge lábakon áll, a fele sem fog bejönni, annak, amit elterveztek. 

Megosztás