Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A sikeres szabadságharc újabb (397 milliárdos) állomása

matolcsy.jpgMatolcsy bejelentette ma reggel, hogy tervezik betömni a 400 milliárdos hiányt a 2013-as költségvetésben.

Persze betöm 3 lyukat, de 5 új lyuk keletkezik, amire majd újabb csomagot kell készíteni, ami betöm pár lyukat, de néhány újabbat is okoz és így tovább, és így tovább …
(fotó: Stiller Ákos)

Íme, a portfolio.hu alapján:

„1. EU-s társfinanszírozás mértékét 15%-ra 5%-ra csökkentjük, költségvetési kiadás helyett uniós forrásból finanszírozzuk a projekteket: ez 55 milliárd forintos megtakarítást jelent

2. bürokráciacsökkentő program: egyszerre kapnak nyugdíjat és bért is a közszférában dolgozók. Jövőre vagy nyugdíjat vagy bért kaphatnak.

3. a kimenő létszámot nem töltjük fel a következő három évben, nem mindenhol lesz ez érvényes (pl orvosok és ápolók). Ez 30 milliárdos lefaragást jelent.

4. Hatékonyabb közszféra bér: megemelt tanári béreket elhalasztjuk. Ez 73 milliárdos javulást okoz. A kormány odatett egy lábjegyzetet: ha a jövő év közepén a magyar költségvetés és növekedés jobb lesz (a felülvizsgált 1%-os növekedésnél), akkor visszahozzuk szeptember elsejétől a tanári béremelést.

5. önkormányzatoknál bevezetünk egy felső korlátot a segélyeknél. Még nincs döntés arról, hogy mely támogatásokra fog ez vonatkozni, d családtámogatásokra biztosan nem. De az biztos, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél nem lesz nagyobb az önkormányzati segélyek összege havonta. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

6. tranzakciós illetéknél: lemond a kormány a jegybank megadóztatásáról, de ezért cserébe az államkincstártól 30 milliárd forinttal többet vár el és 3 ezrelékes illetéket ír elő a készpénzfelvételre.

7. Hatékonyabb adóbeszedés 120 milliárddal több bevételt hoz. A kormány jövőre mind a 400 ezer pénztárgépbe egy technikai eszközt épít be, ami online kapcsolatban áll a NAV-val. Ebből az áfabevételek 95 milliárddal növekednek. A sertéságazatban bevezeti a kormány a fordított áfát. A kisvállalati adózás esetében pedig veszteségelhatárolási döntést hozott. A társadalombiztosítási járulék plafonját eltörli a kormány, amivel az állam 51 milliárd forinttal jobban jár.”

72 órával korábban, kedden:
Hoffmann Rózsa az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: szó sincs ilyen döntésről, és arról sem, hogy a pedagógus életpálya-modell bevezetését felajánlották volna az IMF-nek. Az oktatási államtitkár azt mondta: a pedagógus életpálya-modell elhalasztása a teljes köznevelési rendszer megújításának lépéseit tenné lehetetlenné, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen döntés szülessen.

Erről ennyit Rózsa, ha tudtál róla, de hazudtál akkor illendő lemondani, ha mint oktatásért felelős államtitkárként nem tudtál arról, hogy a ciklus legfontosabb oktatási intézkedését Gyuri kikukázta, akkor illendő lenne lemondani. És ma van a pedagógusok világnapja.

A készpénzfelvétel adóját szépen megemelték 300%-kal, 1 ezrelékről 3 ezrelékre. 100 ezer forint felvétele 300 forint adóba kerül. Nagyon szép.

A legérdekesebb a 7-es pont: 
A kormány jövőre mind a 400 ezer pénztárgépbe egy technikai eszközt épít be, ami online kapcsolatban áll a NAV-val. Ebből az áfabevételek 95 milliárddal növekednek.

Oszt ez mégis hogy, Gyuri?
Milyen eszköz, mennyibe kerül, hol a nyílt közbeszerzés, mennyibe kerül a beszerelése?
Melyik haver cége forgalmaz ilyen kütyüt?
Hogy fognak online kommunikálni a NAV-val azok a boltok? Interneten? GSM-en?
Ki fogja ennek az eszköznek és a kiépítésnek a költségét fizetni? Az állam? A kereskedők?
Hogyan nő az adóbevétel, ha elküldi a NAV-nak a kassza feketedobozának a tartalmát? 
Gyuri, azt ugye vágod, hogy úgy titkolják el az adót, hogy BE SE BLOKKOLJÁK A VÁSÁRLÁST?!
Hogy jött ki ez a 95 milliárd? Miért nem 100 vagy 80?
Mikorra lehet 400 ezer pénztárgépbe beszerelni? Január 1-re?
A NAV mit fog csinálni a naponta rászabaduló irgalmatlan adatmennyiséggel? Milyen informatikai fejlesztést vonz ez maga után?

g1349425005585427618.jpg
Biztos hogy jó ötlet a csomag 1/4-ét egy ilyen teljesen bizonytalan „ötletre” alapozni? Bár azt tudjuk, hogy Matolcsy fiókja telis-tele van ötletekkel.

„Matolcsy György gazdaságpolitikája 2010-2012
„, anim gif, ismeretlen művész alkotása:

matolcsy_gazdaság.gif

Megosztás