Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A magyar kormánynak van pénze

Tavaly júniusban Matolcsy benyújtotta a törvényjavaslatot, ami szerint három lépésben (2011-ben, majd 2012. január 1-től, és július 1-től) emelkedne a cigaretta, szivar, szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adója. Egy hónap múlva sztornózták az ötletet, és az idei adó emelést áttolták 2013. január 1-jére, illetve 2013. május elsejére, mert a dohánylobbi erősebb volt.

Tegnap „Az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról” nevet viselő előterjesztéshez azonban a Költségvetési Bizottság benyújtott egy olyan módosítót (is), amely a dohánytermékek jövedéki adóját a tervezettnél kisebb mértékben növelné, így a cigaretta jövedéki adója az eredetileg tervezett 13 700 forint helyett 12 500 forint lehet ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de összesen legalább 24 920 forint ezer darabonként. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 14 650 forint helyett 12 460 forint lehet a jövedéki adó kilogrammonként. Az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább a 14 650 forint helyett 12 460 forint lehet kilogrammonként a jövedéki adó. (kigyűjtés: Index)

Viszont az emelést nem két, hanem egy lépésben hajtanák végre, még idén december 1-én.

Az indoklás szerint azért javasolják a kevesebb, ám hamarabb életbe lépő emelést, „hogy ne növekedjenek túlzott mértékben a fogyasztói árak, illetve ne emelkedjen a feketepiac térnyerésének kockázata sem”.

Különösen vicces, hogy Rogán Antal tegnap reggel a TV2-n még január elsejével kezdődő, többlépcsős emelésről beszélt. (05:15-től)

Csak nem megint elszámolta Gyuri a költségvetést, és kiderült, hogy minden fillérre szükség van?

Á, biztos nem, hisz Varga Mihály épp tegnap mondta el a Heti Válasznak, hogy „ha a hitelmegállapodással kapcsolatos tanulmányokat, elemzői véleményeket olvassa az ember, az az érzése támadhat, hogy Magyarországnak nem is kell az IMF, mert viszonylag kedvező a nemzetközi helyzet, a magyar kormánynak pedig van pénze, és 2013 közepéig biztosan finanszírozni tudja az országot, szerencsés helyzetben akár tovább is.”

Mi mást mondhatnánk, örülünk.

Megosztás