Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az IMF csökkentette a nyugdíjakat 2008-ban. Vagy nem.

A Fidesz kommunikációs csapata az alábbi PR-panelt találta ki, amit a kormánypárti politikusok minden egyes alkalommal elmondanak, ha szóba kerül az IMF-tárgyalás.
az a mozgástér, melyet a kormány az elmúlt kétéves gazdaság- és társadalompolitikájával megalapozott, az megengedi, hogy ne legyen olyan mértékben kiszolgáltatva a helyzetnek, mint 2008-ban a szocialista kormány. Az a szocialista kormány, amelyik két hét alatt azért tudott megállapodni, mert minden feltételt elfogadott, amit az IMF szabott, a nyugdíjak csökkentését, a közszféra béreinek csökkentését, és sorolhatnánk.” – Giró-Szász András

2008-ben persze ugyanezek az emberek még tök mást mondtak és nagyon hevesen követelték, hogy a kormány hozza nyilvánosságra miket tárgyal az IMF-el:

„A forint megvédésének leghatékonyabb módszere az, ha minél gyorsabban megszabadulunk tőle, vagyis minél előbb bevezetjük az eurót. Erre az izlandiak is rájöttek, csak ők viszonylag gyorsan elő tudják állítani az ehhez szükséges hiteles gazdaságpolitikát. Nálunk viszont éppen ezzel van a fő gond. Már most is talány, hogyan fog sikerülni a kisebbségi kormánynak összehozni egy olyan költségvetést, amely köszönő viszonyban lesz a következő évi realitásokkal. Arra meg ugye senki sem venne mérget, hogy a parlamenti választások előtt nem jön-e rá a kormányzatra az osztogatási láz. Merthogy az előirányzatokat eddig még soha nem sikerült betartani a voksolás előtt. Az extra politikai és hitelességi kockázatra még rászámíthatjuk a térség leggyengébb gazdasági teljesítményét, a legnagyobb deficittel, a legátláthatatlanabb és legszeszélyesebben változó adórendszerrel megfejelve.” – Szalontay Miklós, Magyar Hírlap, 2008. október 14.

„A miniszterelnök részt vett a plenáris ülésen, de nem szólalt meg, habár a felszólalások jelentős része a pénzügyi válsággal foglalkozott. Sőt, tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője, Varga Mihály még meg is kérdezte a kormányt arról, hogy milyen feltételekkel kíván az IMF-fel megállapodást kötni, de kérdése válasz nélkül maradt. Most pedig azt látjuk, hogy az ülés után „titokban, zárt ajtók mögött, csak a szocialista képviselők számára megismerhető módon megbeszéli miniszterelnök és fogyatkozó tábora, hogy mit is kívánnak tenni a közeljövőben”. – Varga Mihály, 2008. október 27.

„Tegnap délután azonban, az ötpárti tárgyaláson (Gyurcsány) kijelentette: ezeket a feltételeket nem az IMF diktálja. Vagyis a most megalkotott megszorító csomag a kormány és Gyurcsány Ferenc saját elhatározásából születik meg.” – Navracsics Tibor, 2008.október 29.

Senki sem hiszi el határokon belül és azon kívül, hogy az ország a jelenlegi garnitúrával képes lesz még egyszer növekedési pályára kerülni. Hozzáfűzte: ezért a kormánynak vállalni kell a felelősséget, és egy előre hozott választáson az embereknek kell dönteniük arról, kire bízzák az ország jövőjét.” – Kövér László, 2008. október 30.

„Kétmillió kiszolgáltatott ember közvetlen kárvallottja lesz azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyekről kiderült, hogy nem az IMF erőltette Magyarországra, hanem a kormány saját ötletei. Gyurcsány Ferenc és kormánya brutális támadást intézett nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozók ellen, miközben korábban arról hallottunk, hogy ezek a társadalmi csoportok az MSZP-nek rendkívül erős szövetségesei. A Fidesz számára elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány brutális megszorításokkal megint azokkal az emberekkel fizettesse meg a saját alkalmatlansága árát, akik egyáltalán nem tehetnek arról, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe jutott.” – Szijjártó Péter, 2008. október 30.

Kétségbeesett lépéseit úgy teszi meg a kormány, hogy semmilyen módon nem tájékoztatja a parlamentet. Mind a mai napig semmiféle írásos anyagot nem kaptak sem a pártok, sem a szakbizottságok; amit tudunk, azt Gyurcsány Ferenc szóbeli, egymásnak gyakran ellentmondó nyilatkozatai alapján tudjuk. Szeretnénk, ha valaki végre ismertetné az IMF-fel kötendő szerződés szövegét” – Pokorni Zoltán, 2008. október 30.

„A Fidesz parlamenti frakciója arra kéri a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő szerződés részleteit. Pártállami időket idéz, hogy a szerződés előkészítésébe nem vonták be sem az érdekképviseleteket, sem a parlamenti pártokat. Kötnek egy megállapodást egy nemzetközi szervezettel, és arról senki nem tud semmit.” – Varga Mihály, 2008. november 2.

Az IMF-fel történt egyeztetésről nem kaptunk semmilyen tájékoztatást. Az együttműködés csak akkor lehetséges, ha az emberek, a partnerek komolyan is veszik azt. Ennek fontos feltétele az, hogy ne verjék át egymást!” – Kósa Lajos, 2008. november 3.

De mi az igazság a gonosz IMF ügyében, aki elvette a Zemberek nyugdíját és a fizetésüket?

„A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt kérte, hogy Magyarország csak annyi kiadást tervezzen, amennyi a legrosszabb esetben befolyó bevételekből megvalósítható. Nem diktálták, honnan vegyük el azt a kiadásmérséklést, az a magyar állam dolga” – mondta Lendvai Ildikó 2008. október 29-én.

A 2008-as IMF szerződés amúgy nyilvános, tessék, így vette el a nyugdíjakat a Gonosz Szervezet:

(1) a közszféra nominálbéreit végig azonos szinten tartjuk 2009-ben, (2) kiiktatjuk az összes közalkalmazott 13. havi fizetését,

(3)  a  13.  havi nyugdíjak folyósítását  80 ezer forintban maximáljuk, illetve megszüntetjük mindazok esetében, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba,

(4) elhalasztjuk bizonyos szociális juttatások indexálását

És ennyi.

A 13. havi nyugdíjat a Bajnai-kormány törölte el, 2009. májusában, melyre a teljes Fidesz-KDNP nemmel szavazott.

Megosztás