Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ellenzőkből főtámogatók 4 nap alatt

A botrányos hétfői vita után néhány nappal, pénteken a Fidesz visszavonulót fújt (Rogánt befenyítette az asszony), és közölték, hogy mégis támogatják a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá tételét. Szombatra pedig már a téma élharcosai lettek. Szeretnénk gratulálni nekik, és a szavazóbázist tájékoztató újság rugalmas szerkesztőinek is. (Jelige: a vélemény változik, a Közgép-hirdetés állandó)

csbemno1.jpg

Most az történik a Fidesznél, hogy korábbi hozzáállásukkal homlokegyenest ellenkező módon, teljes mellszélességgel odaállnak a kezdeményezés mellé. Sőt, próbálják lenyúlni a bulit.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával (aki az Alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén nem kapott felszólalási jogot a kormánypárti többségtől), és a Fidesz női tagozatának képviselőivel, illetve LMP-s képviselőkkel. A miniszter elmondta, hogy megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit.

Ami nem „családon belüli erőszak” lesz. Emlékszünk, a Rogán-Selmeczi páros már kedden megmondta, hogy „magával a „családon belüli erőszak” elnevezéssel sem értenek egyet, mert véleményük szerint helytelen lenne bármely jogszabályban a család fogalmát az erőszak fogalmával együtt említeni”, és ugyanerről beszélt Rónaszékiné is a videón.

Balog Zoltán miniszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta: úgy egyeztek meg, hogy a család szó olyan értéket képvisel, amelyhez nem szeretnének „negatív töltetet” társítani, ezért a büntető törvénykönyvbe „együttélési”, vagy „kapcsolati erőszak” megnevezéssel emelnék be az új tényállást.

Ezzel csak az a gond, hogy attól, hogy nem beszélnek róla, a probléma nem szűnik meg létezni. Attól sem, ha finomkodva körülírják. Tetszik vagy sem, nem minden család tündérmesei. Attól, hogy a Fidesz családdefiníciójába nem fér bele, attól még nagyon sokféle összetételű család létezik, és nem csak házasságokon belül vagy szülő-gyermek között létezik a CSBE. A másik probléma, hogy az „együttélési vagy kapcsolati erőszak” kifejezés erősen feminim hangzású, szimplán az élettársát verő faszi ugrik be róla az átlagembernek, holott a probléma ennél sokkal-sokkal sokrétűbb. A nők mellett CSBE-áldozatok a gyerekek, férjek, idős szülők, nemegyszer sajnos nők keze vagy szája által. Ha már méltóztatnak foglalkozni a jelenséggel, akkor nem populistán, hanem komplexen kéne, köszönjük.

A legdurvább arc amúgy a szombati sajtótájékoztatón számomra Ékes Ilona volt.

Ékes Ilona kedden még Vargát védte:
 „Ékes szerint a négyszemközti beszélgetésen Varga azt mondta: kiforgatták a szavait azok a híradások, amelyek beszámoltak a parlamenti vitáról. Ékes hozzátette: Vargának más a véleménye ebben a kérdésben, mint neki, de ez nem jelenti azt, hogy vita lenne közöttük.”

Pénteken felháborodott:
„Elfogadhatatlan ez a macsó gondolkodás”, „A törvénnyel kapcsolatos szavazásnál eddig tartózkodtam.”

Szombaton pedig már-már az ő érdemének tűnik a majdani Btk.-módosítás:
 „Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kiszolgáltatott nők és gyermekek védelmében végzett munkája érdemi lépéshez érkezett, és reméli, hogy a civilek segítségével sikerül végigvinni ezt az ügyet, és a közös munkának meglesz az eredménye.”

Az ő munkája, amiben az egészet kezdeményező civilek segítenek neki….ezt nevezem!

ékes.jpg

Remélem lesz pofájuk Varga Istvánnal benyújttatni a vonatkozó törvényjavaslatot egyéni képviselői indítvány formájában, az lenne a koronája ennek a gusztustalan köpönyegforgatásnak.

Megosztás