Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„A Fidesz kivétel nélkül minden óvodás és bölcsődés gyermeket támogat”

Rég volt már ilyen téma, épp ideje…

2011.június 11-én mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Programot dr.Gál András Leventével, aki akkor még csak közigazgatási államtitkár volt.

„A Magyary Program négy területen fogalmaz meg koncepciót: a szervezeti fejlesztés, a közigazgatási feladatok, a közigazgatási eljárás szabályozása és a személyzeti kérdések területén.”mondta Navracsics.

„A Magyary Program a közigazgatás átalakításának „kovásza” „– jelentette ki beszédében Gál András Levente.

navramagyary.jpg

A 33 pontos intézkedési terv főbb elemeit az Index összeszedte annak idején, ami minket érdekel, az a pdf 27. oldalán található.

ereky1_1.jpg

Az Ereky Terv részei és indulás szerinti ütemei:

….

ereky2.jpg

….

A tervből hamar tett lett, már decemberben sikerről tudtak beszámolni:

A ’80-as, ’90-es években még minden nagyobb állami vállalat saját intézményt tartott fenn, azonban ezek az ezredfordulóra gyakorlatilag megszűntek. A kiürült állami ingatlanokat magán intézményfenntartók vették bérbe, akik nem fordítottak kellő figyelmet az épületek állapotának megőrzésére, fejlesztésére. (…) A 2011–2012. nevelési évben összesen már 3 budapesti intézmény fogadja a gyermekeket. Törekvésünk, hogy a közszolgálatban dolgozók gyermekei magas színvonalú bölcsődei gondozásban, óvodai nevelésben vehessenek részt, amelyhez egészséges, biztonságos körülményeket és magasan kvalifikált nevelőket garantálunk.”

Az érintett intézmények:

Humán-Mini Pikler Emmi Bölcsőde
Három vegyes életkorú csoport, 36 férőhely. A Nemzetközi Pikler Emmi Közalapítvány 2006 őszén elindította bölcsődéjét, mely 2011 őszétől a Humán Jövő 2000. Nonprofit KFT. fenntartásában működik.

Bíró Óvoda és Bölcsőde
15 óvodai, valamint 10 bölcsődei férőhely. Az épületet a vagyongazda, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelő Központja néhány évvel ezelőtt felújította.

Művész Óvoda és Bölcsőde
A XII. kerületben, a Svábhegyen, egyhektáros területű ősfás parkban található. Sószoba, táplálékallergiások számára egyedi étkeztetés, német és angol nyelvű játékos foglalkozások. A Báthory utca 10. szám alatti KIM irodaházban kialakított gyermekváróból busz viszi a csemetéket az intézménybe és délután vissza a belvárosba. A KIMVK vagyonkezelési szerződést kötött az MNV Zrt.-vel és a Humán Jövő 2000 Nonprofit Kft. számára üzemeltetésre átadta az ingatlant, mely intézmény óvodaként 2011. szeptember elsején nyitotta meg a kapuit.

A Blikk írta meg, hogy a három kiváló színvonalú oviba/bölcsibe roppant kedvezményesen járhatnak a kormánytisztviselők gyerekei: míg a külsősök, civilek  80-90 ezer forint térítési díjat fizetnek, ők két helyen csak 20-at, a Bíróban pedig 35-öt.

„Az állam minden bölcsis és ovis gyerekre költ.” – mondta a lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. -„Előbbieknél havi bő 41 ezer, utóbbiak esetében közel 16 ezer forint/hó az állami hozzájárulás.”

A három kiemelt, szegről-végről állami intézménynél pedig ugyanennyi, ÉS ezen felül plusz 45-60 ezer a kiegészítés, de sebaj.

Megmondták, hogy ez az egész az elmaradt béremelés miatt van, meg a szocialista kormányok…, és különben is.

A DK állítása, mely szerint a lehetőség a Fideszhez lojális felső középosztályt részesíti előnyben, teljesen valótlan: az igazság az, hogy ezt a lehetőséget főként a minisztériumi dolgozók gyermekei veszik igénybe; ezekbe az intézményekbe sem a kormány tagjainak, sem pedig más állami vezetőknek a gyermekei nem járnak. A Fidesz – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a magyar családok oldalán áll, és kivétel nélkül minden óvodás és bölcsődés gyermeket támogat; intézkedéseivel – köztük az óvodaépítési programmal – pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy az új köznevelési törvénynek megfelelően minden harmadik életévét betöltött gyermek számára biztosított legyen az óvodáztatás lehetősége – zárul a közlemény.

Ez a „mindent megtesz” tökéletes megfogalmazás, teljesen valósághű.

Szépen leírja például Lázár János törvényjavaslatát is, amely az engedélyezett férőhelyszám 110 százalékára duzzasztaná a bölcsődések létszámát. Építkezés nélküli kapacitásbővítés a javából. És az oviknál is terveznek hasonlót, hogy a kihasználtság növelésével „teremtenek” férőhelyeket.

Még jó, hogy az EMMI nemrég kiadta ezt a közleményt:

Budapest, 2012. július 19., csütörtök (OS)
– Az elmúlt két esztendőben a kormány olyan intézkedések sorát fogadta el, melyek javítják az oktatás színvonalát, minden gyermek számára biztosítják a jó minőségű oktatáshoz az egyenlő hozzáférés esélyét, megteremtik annak lehetőségét, hogy az iskolákból a fiatalok korszerű, versenyképes, az egyéni boldogulásukat garantáló tudással kerüljenek ki.

 

Nagyon örülök, hogy a minisztériumi dolgozók gyerekei ilyen szuper bölcsikbe és ovikba járhatnak, ettől anyu és/vagy apu biztos szívesebben, de legalábbis nyugodtabban jár be dolgozni, és ettől máris pár fokkal még lojálisabb a munkahelye felé. Talán később a gyermekei is ezt a pályát választják, így lehet, hogy az utánpótlás is biztosítva lesz. Ki tudja.
Irigykedésre nincs okom, mert az én lányom ugyan sima óvodába jár, de a környezet itt is szép/rendezett/természetközeli, az óvónők elhivatottak, szóval mindennel maximálisan meg vagyunk elégedve.

Tehát örülök és nem vagyok irigy. Csak a hazugságot utálom nagyon. Méghogy egyenlő esélyek, ugyan már…

Megosztás