Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Aggódik a kormány a szegedi lézerprojektért

Az ELI-projekt a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer megépítését célozza, európai összefogással. 

Az ELI lézeres kutatóközpontot eredetileg egy helyszínen tervezték megépíteni 2011-2014 között, mintegy 480 millió eurós összköltséggel, de az előkészítő projekt vezetése 2009. október 1-én úgy döntött, hogy az ELI három helyszínen épüljön meg némileg eltérő, egymást kiegészítő tudományos programokkal: 

  • Csehországban, Prágában lézertechnológiai és lézeralkalmazási központ
  • Magyarországon, Szegeden rövidimpulzusos lézertechnológiára és ennek alkalmazására koncentráló központ
  • Romániában, Bukarest mellett fotonukleáris technológiára és ennek alkalmazásaira fektetik a hangsúlyt

A szegedi lézerközpont az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásinak egyike, az egyetlen ilyen Magyarországon. (Mi az ELI?)

A szegedi központ a 100 hektáros, egykori szovjet laktanya 10 hektárnyi területén épül föl, a lézerközpont mellé a tervek szerint 60 hektáros tudományos és ipari park épül. 100 kutatói, 200 fejlesztői és mintegy 600 kiszolgálói állást teremt, és mintegy 60 milliárd forintból épülne meg.

eli.jpg

2011. január 7-én a kormány bejelentette, hogy „az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a Szegeden megvalósuló innovációs projektet, amelynek végrehajtását annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

2011. márciusában Lehrner Lórántot, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs elnökhelyettesét nevezték ki a projktcég, az ELI-HU Nonprofit  Kft. vezetőjévé, a felügyelőbizottságba pedig Felügyelő Bizottságba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Petykó Zoltán, a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt vezérigazgatója, Barta-Eke Gyula és a szegedi Fidesz frakció delegáltja, Görög Tibor került.

2011. júniusában a kiemelt nemzeti programok közé sorolja a kormány a szegedi lézerközpontot.

2011. novemberében Lehrner bejelenti, hogy „hamarosan kiírják az építészeti pályázatot és 2012. január 25-ig benyújtják a nagyprojekt pályázatát, majd a remélhetőleg pozitív brüsszeli döntést követően kezdődhetnek el a 2015 végéig tartó kivitelezési munkák”.
B. Nagy László, a Csongrád megyei kormánybiztosa szerint „az állami szakigazgatási szerveken keresztül mindent elkövetünk azért, hogy zökkenőmentes legyen a program, gyorsítani és nem akadályozni, ez a cél, a jogi keretek betartásával, messzemenő elkötelezettségem van ehhez a nagy jelentőségű programhoz.

Ezek után péntek délután fél négykor a kormányszóvivői iroda kitett egy rövid közleményt a kormany.hu-ra:
A kormány tudomására jutott aggasztó információk alapján problémák mutatkoznak a szegedi ELI projekt kapcsán. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője. A  Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság figyelemmel kívánja kísérni az ELI projekt ügyét annak érdekében, hogy a későbbiekben a Kormány megalapozott döntéseket tudjon hozni ebben a kérdésben. A felmerült körülmények alapján széleskörű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben, vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig, kiket terhel a felelősség, Szegeden minden szükséges lépést megtettek-e.”

Aggódik a kormány … a projektet a projektcég, a  ELI-HU Nonprofit  Kft. vezeti.
A kft-nek három tagja van:
– a Szegedi Tudományegyetem (101 szavazat),
– a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (99 szavazat)
– a Magyar Állam (1901 szavazat).

Vagyis az államé a kft. 95%-a.

Szabó Gábor lézerfizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a következőt nyilatkozta a delmagyar.hu-nak:

Június végén megkötöttük a szerződést az épület tervezőjével – ez azért csúszott 7 hónapot, mert az ELI-HU taggyűlésein a 95 százalékos többségű tulajdonos, az állam nem szavazott róla. Október óta nem sikerült kitalálnia az államnak, milyen konstrukcióban rendezze a leendő helyszín jogi helyzetét. Pedig egy hete megszületett az új koncepciós terv is, konkrét épületadatokkal. Ha augusztusban még elkészül és a kormány elé kerül a brüsszeli pályázat, beleférünk a határidőbe. De ha most hosszadalmas vizsgálat indul, kicsúszunk belőle.

A Délmagyar információ szerint „ELI-HU meg akarta gyorsítani az épülettervezéssel kapcsolatos közbeszerzést. Ezt az NFÜ előbb engedélyezte, majd visszavonta, és rendes eljárás kezdődött – ez 4-5 hónappal hosszabbította meg a procedúrát.

A csehek és a romának már 2010-ben benyújtották a pályázatot Brüsszelnek, mi pedig sehol sem állunk.

Összefoglalva: a projektet egy 95%-ben állami tulajdonú cég készíti elő, a tervezéshez, előkészítéséhez szükséges pénzt a kormány biztosította, a projekt megkapta a „kiemelt projekt” státuszt, vagyis az engedélyezési eljárások határideje jelentősen lerövidült, a csongrádi kormánymegbízott teljes mellszélességével támogatja a tervet de a kormány aggódik és a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság vizsgálódni szeretne.

Nos, a a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. 

Vajon magukat fogják vizsgálni? Mert az nagyon érdekes lesz …

Persze értjük a közleményben szereplő félmondatot, a megyei jogú városok közül egyedül Szegeden nem lett fideszes polgármester 2010. októberében, az MSZP-s Botka irányítja a várost fideszes közgyűlési többség mellett. 

És ne feledjük, tavaly decemberben, Magyarországon eddig példátlan módon egy egész minisztériumot kénytelen volt Orbán lepasszolni a háttérben halászó oligarcha-tandemjének, a Simicska-Nyerges párosnak, akik a fémvázra húzott öregasszony külsejű, human nevén Németh Lászlónét nyomták be fejlesztési miniszternek.

Valószínűleg a helyszínváltoztatással már nem mernek bepróbálkozni, pedig biztos vagyok benne, hogy Felcsúttól Debrecenig számtalan település szívesen befogadná az ELI-t, de talán NFM-NFÜ el tudja még intézni, hogy a napjaink legjobban pörgő magyar tulajdonú, Magyarországon foglalkoztató és Magyarországon adózó cégcsoportja kiharapjon egy nagyobb falatot ebből a 60 milliárdból. Vagy lenyelje az egészet.

Nem lennék meglepődve. 

Megosztás