Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újabb beszéd, újabb kettősség

Romániában az IMF-megállapodás után bevezetett megszorítások miatt tavasszal megbukott a demokrata-liberális (Demokrata Liberális Párt – RMDSZ) kormány. A hatalmon jelenleg a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt osztozik. A szocdemes miniszterelnök, Victor Ponta ismerős figura: plagizált a doktorijában, kiherélte az alkotmánybíróságot, leváltotta a közmédiumok vezetőit, és menesztette az ombudsmant……….., de neki Brüsszel nem diktál. Felfüggesztette hivatalából Traian Basescu államfőt, Orbán Viktor barátját, akinek távozásáról a román törvények értelmében névszavazásnak kellett véglegesen döntenie. Az államfő maradását akaró tábor a fehér színt választotta jelképéül, és a népszavazási kampány idején fehér ingben jelentek meg a Basescu államfőt támogató politikai rendezvényeken.

Romániában tartották idén már 23. alkalommal az ősfideszes fesztiválnak számító Bálványosi Szabadegyetemet, a „Tusványost”, amely a kezdeti, az álláspontok ütköztetéséről híres szellemi műhelyből mára már igazi belterjes dzsembori lett, az előadásokkal szemben tért nyertek a koncertek, a csúcspont pedig minden évben Orbán Viktor beszéde. Idén is az volt, tavalyhoz hasonlóan most is az európai válság volt a fő témája.

A szabadságáról visszatérő Matolcsynak rendesen feladta a leckét Orbán, mert nem érte be a heti adaggal, szombaton még rátett egy lapáttal az őrült beszédek hegyére. Erdélyben valahogy jobban elő tudja adni a nép egyszerű gyermekéből lett királyt, így ezerrel nyomatta:

„Szerinte Közép-Európa sikeresebb volt a válságkezelésben, mint a Nyugat, de Magyarországnak és Romániának most erőfeszítéseket kell tennie, hogy bekerülhessen a Szlovákia, Csehország, Lengyelország alkotta sikerzónába.”

„Európa válsága szerinte hosszabb és mélyebb, mint azt kezdetben gondoltuk, ráadásul a válság nem világválság, mert Ázsia, Dél-Amerika vagy Afrika fejlődik, csupán a nyugati világ romlott el.”

„Nyugaton évtizedek óra nem volt szükség a vágányok átállítására, és a második világháború utáni negyven évnyi jólét elkényelmesítette az embereket. Orbán egy hosszú történelmi levezetésbe ágyazva mutatta be, hogy az unió nyugati országaiban hogyan alakult ki a gazdasági és szellemi fölény érzete a közép-európai országokkal kapcsolatban. Ez a gondolat mára dogmává vált, állította a miniszterelnök, és szerinte ez félrevitte az egységes Európa gondolatát

Orbán szerint ideológiai bunkósbot és ocsmány jelzők járnak annak, aki megpróbál a nagy kánontól eltérő gondolatokkal előállni. Brüsszelben erkölcsi fordulatra van szükség, a nyugatiak nem nézhetik le a keletieket, mert ennek még nagyobb válság lehet az eredménye.”

„A mostani válság oka, hogy Európa ma is a második világháború árnyékában él, mindentől fél, amiről azt hiszi, hogy okozója volt a két világháborúnak” – érvelt a kormányfő, aki szerint az Európai Unió azt gondolja, az okok között a nemzetállamok és a nacionalizmus húzódik meg.”

„Szerinte Nyugat-Európa ma egy ördögi körben vergődik, amelyben nem találja a kiutat. Azt mondta, Brüsszelben a tyúkketreceket méregetik, fontosabb, hogy a disznóknak játékot adjanak vagy meghatározzák, merre kunkorodjon az uborka, miközben egyre kevesebbet ér az emberek pénze. „Ha az abszurditások nem tűnnek el, esélyünk sincs arra, hogy a komoly, valódi kérdésekre megtaláljuk a választ” – tette hozzá Orbán.

A kormányfő szerint az európai uniós bürokraták féltik a nemzeti bankok függetlenségét, miközben szerinte nyilvánvaló, hogy az európai központi bank egyre inkább nemzeti-politikai döntések befolyása alá kerül. Orbán azt mondta az EU vezetői tiltakoznak a multinacionális cégek megadóztatása ellen, és „infarktus kerülgeti őket”, ha a történelmi lemaradást sajátos gazdasági intézkedésekkel akarja valamely ország behozni.”

„Orbán szerint a mostani válság Brüsszel válsága, azé a személytelen rendszeré, amelyben nincs felelős a történésekért. Valójában azonban a bankválság és az euróválság mögött is természetes személyek állnak, de ezeket az embereket valahogy mégsem nevezik meg. „Mintha a jóisten vagy az ördög bocsátotta volna le ködként Európára” – mondta Orbán.”

Ennek ellenére azonban „Óva intett a nyugattal való szakítás gondolatától. „Egy csónakban evezünk, csupán azt kell elfogadni, hogy nem ugyanazok a receptek érvényesek a két oldalon” – mondta.”

„Ha jönnek a szocialisták, előbb-utóbb összedöntik az országot, és akkor előbb vagy utóbb a jobboldalhoz kell fordulnunk, hogy az hozza rendbe. Aztán ha ráununk a jobboldalra, vagy a jobboldal mindenféle hibákat vét, akkor persze visszamegyünk a baloldalhoz, aki majd megint jól összedönti az országot, és utána megint visszahívjuk a jobboldalt, hogy tegye már rendbe” – mondta a miniszterelnök.”

Természetesen szóba került a jelenlegi román belpolitikai helyzet is.

Orbán Viktor és Tőkés László péntek este kiadott egy közös állásfoglalást, melyben az erdélyi magyarságot a vasárnap tartandó népszavazáson távolmaradásra szólították fel.

Orbán Viktor és Tőkés László is fehér ingben érkezett a szombati előadásra.

Orbán Viktor „hangsúlyozta, nem avatkozhat bele abba, hogy a bukaresti „bicskázás” után ki marad talpon, és „kit hoznak ki a bálteremből”, de aggodalommal tölti el, amit lát. „Arra kérném a magyarokat, hogy érezzék át a történelmi helyzet súlyát, és az ezzel kapcsolatos személyes felelősséget is. Azt kívánom a románoknak is, és az itt élő magyaroknak is, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést” – jelentette ki a miniszterelnök.”

Kijelentette, hogy Traian Basescu államfőt jó román hazafinak ismerte meg. „Ha jó román hazafival állok szemben, meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amelyek a román és a magyar hazafiaknak is megfelelnek” – jelentette ki. Hozzátette, izgalommal várja, hogy az őszi parlamenti választások után internacionalista vagy hazafias kormány alakul Bukarestben. (források: 1, 2, 3 )

Nos, úgy tűnik, a román állampolgárok, különösen az erdélyi magyarok „szót fogadtak”: 97,5 %-os feldolgozottság után az látszik, hogy csak a jogosultak 46,13 %-a ment el szavazni tegnap, legkevesebben a magyar lakta területeken. Bár a megjelentek 87,5 százaléka támogatta Basescu leváltását, a referendum mégis érvénytelen, mert nincs meg az 50% feletti részvétel.

Basescu tehát maradhat, az Orbán legjobb román tanítványának nevezhető Pontának nem sikerült a mutatvány.

tusvanyos.jpg

Persze ha Magyarországon tartana beszédet egy másik ország miniszterelnöke, és ebben bármilyen szavazástól való távolmaradásra szólítaná fel a magyar állampolgárokat, nos akkor természetesen a teljes Fidesz-frakció vért hányna, és borzasztóan fel lennének háborodva (teljesen jogosan) a csúnya, szerintük biztos nemzetellenesidegenszívűgyarmatosítószekértoló belpolitikai beavatkozástól.

Most viszont csak vigyor van.

Megosztás