Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rablóból pandúr

simonkagyorgy.jpgItt van nekünk Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka polgármestere.
2010 óta képviselő, sikerült négyszer felszólalnia a Parlamentben (összesen 13 percet beszélt), és egyszer megkérdezte írásban, hogy „Mit kíván tenni a kormány a pénteki viharkárosultak érdekében?„.
Hát nem szaggatja szét a parlamenti mókuskereket, tökéletes példa, miért is szükséges a képviselők számát lecsökkenteni 199-re …

Emellett Simonka a Magyar Dinnye Szövetség elnöke, aki július elején összehívott egy dinnyekerekasztalt, amiről a blogjában így ír:

Június  végén a dinnye termelők, azzal kerestek meg, hogy olyan hír járja, mely szerint július  elején a szezon kezdetén, 60- 70 Ft-os akciókat hirdetnek  a multi láncok.
Ez egyenlő  a dinnyeágazat összeomlásával, mert ebben az esetben 15-20 Ft-os felvásárlási árnál biztosan nem kapnak többet a gazdák, arra kértek, hogy 2011-es évhez hasonlóan próbáljunk befolyást gyakorolni a multi láncokra,  hogy bár olcsóbb a külföldi dinnye, mégis a magyar dinnyét részesítsék előnybe és ne a külföldi dinnyéhez mérjék az akciós árakat, hanem a belföldi görög dinnye kilogrammonkénti előállítási árához.
Három napon belül sikerült asztalhoz ültetni a békési dinnyés gazdákat. Az asztal másik oldalán pedig a multinacionális láncok vezetői foglaltak helyet. A megbeszélést a Magyar Dinnyeszövetség részéről Simonka György, a Vidékfejlesztési Minisztériuméról pedig Budai Gyula, a tárca államtitkára vezette.
A gazdák által vázolt problémák többségére megoldást találtunk, melyet  szóbeli megállapodásban is rögzítettünk.”

A kerekasztal annyira jól sikerült, hogy – csodák csodája – a nagy áruházláncok „véletlenül” mind a 99 forintos akciós árat kalkulálták ki a dinnyének, amelyről a CBA még volt olyan kedves, és plakáttal hívta fel a vásárlók figyelmét. Ezt ugye a Szudántól fejlettebb országokban kartellnek hívják, amit annyira nem szeretnek, de Magyarországon ez természetesen nem kartell. Hogy is lehetne az, a Vidékfejlesztési Minisztérium „kérése” hogy lehetne kartell?!

Ármegállapodás a versenyjogi szabályok értelmében nem született, de azért világossá tettük a láncok képviselői számára, hogy mekkora az a termelői ár, amely mellett nem lesz vesztesége a termelőknek, és kértük, hogy az árpolitikájuk kialakítása során erre legyenek tekintettel.” – mondta Simonka György, fideszes képviselő

Pócs János,  Országgyűlés szakbizottságának fideszes tagja szerint is „tisztességes, önkéntes megállapodásról van szó„.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője is részt vett ezen az egyeztetésen, aki közölte az MTI-vel, hogy  a „versenyhatósági vizsgálódást nem tartja megalapozottnak. Személyesen vett részt a két hete megrendezett dinnyekerekasztalon, ahol az hangzott el: kérik a magyar piaci szereplőket, hogy magyar dinnyét forgalmazzanak. Emellett önmérsékletet kértek a kereskedőktől: a fogyasztói árakat úgy alakítsák ki, hogy ezzel kedvezzenek a termelőknek is, mivel információjuk volt róla, hogy az országba jelentős mennyiségű import dinnye érkezett.

Egy Gazdasági Versenyhivatal által lefolytatott vizsgálat elég kellemetlen tud lenni, ezért Budai Gyula hétfőn sietve gyeztetett Juhász Miklóssal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével, majd gyorsan világgá is kürtölte, hogy „nem folyik versenyjogi eljárás dinnyeügyben”. Az nem, csakhogy a GVH tájékozódik, adatokat gyűjt és egyeztet az VM-el, majd utána fog döntést hozni, hogy indul-e hivatalos vizsgálat. Nem véletlen, hogy Budai hétfőn egyből a GVH-ba rohant …

No, ugorjunk vissza 2008-ba:

”A Karsai József országgyűlési képviselő által vezetett dél-békési dinnyetermesztők azért létesítettek péntek kora este óta blokádokat Medgyesegyháza, Magyarbánhegyes, Nagybánhegyes és Kunágota több dinnyefelvásárló-telepe előtt, hogy elérjék: legkevesebb bruttó 30 forintot adjanak a felvásárlók a dinnyéért.
A már két napja tartó tüntetések következtében szombaton délelőtt az egyik medgyesegyházi, majd késő este egy nagybánhegyesei kereskedővel állapodtak meg a 30 forintos vételi árban.
A medgyesegyházi, magyarbánhegyesi és nagybánhegyesi gazdák azonban nehezményezik, hogy egy medgyesbodzási felvásárló továbbra is csak 18-20 forintot hajlandó adni a dinnye kilogrammjáért, ezért vasárnap reggel több gépjárművel elindultak a községbe, hogy eltorlaszolják a telephely 2 kijáratát.” – írta az MTI.

Na, és ki volt ez a dinnyefelvásárló, aki beperelte Karsait?

“A vádirat szerint Karsai József elsőrendű vádlott és két társa társtettesként elkövetett kényszerítés bűncselekményét követte el, amikor 2008. június 17-én “blokád alá vette” a dinnyefelvásárlással is foglalkozó Simba Hungary Kft. medgyesbodzási telephelyét.
Az ügyészség szerint Simonka Györgyöt, a kft. ügyvezetőjét, jelenlegi fideszes képviselőt azzal fenyegették meg, hogy addig tart a blokád, amíg alá nem ír egy olyan nyilatkozatot, amely szerint kilogrammonként nem 24, hanem 30 forintért vásárolja fel a dinnyetermést. A vádirat szerint az ügyvezető igazgató aláírta a nyilatkozatot, ám utóbb beperelte Karsait és társait.”

Karsai állítása szerint nem politikai hitvallása miatt zárták le a Simba telepét, hanem ezért, mert megtudták, hogy Simonka a 18-forintért átvett dinynyét 56 forintért adta tovább.

A dél-békési dinnyefelvásárlók nem tudják megadni a dinnye kilogrammjáért a 30 forintos vételi árat, mert szerintük a minimum 30 forintos felvásárlói ár megbénítaná a kereskedelmet, és leállna a dinnye exportja” – nyilatkozta Simonka Görgy, a dinnyefelvásárló Simba Hungary Kft. vezetője.

A Simba Hungary kft. 17 másik kereskedő-felvásárló céggel közösen nyilatkozatot adott ki, mely szerint „a magyar dinnye körülbelül 90 százaléka külföldön kerül eladásra. A mindenkori felvásárlási árat a kereslet-kínálat határozza meg. Amennyiben mesterségesen magas áron próbálunk az uniós piacra görögdinnyét eljutatni, akkor az uniós partnerek más országokból szerzik be az árut, a magyar dinnye a termelők nyakán marad. A jelenlegi valós piaci viszonyok mellett a dinnye 30 forintos felvásárlási ára sajnos nem érvényesíthető.
A 18 kereskedő (köztük Simonka György) tiltakoztak „törvénytelen beavatkozás, az állami szervekkel való fenyegetések, valamint a minden jogi és szakmai alapot nélkülöző, minősíthetetlen, a termelőket megtévesztő módszerek” ellen.

2008: A mindenkori felvásárlási árat a kereslet-kínálat határozza meg. Tiltakozunk a törvénytelen beavatkozás, az állami szervekkel való fenyegetés ellen.

2012: Világossá tettük a láncok képviselői számára, hogy mekkora az a termelői ár, amely mellett nem lesz vesztesége a termelőknek.

A multik be vannak szarva a kormánytól, így elég ha a kormány „kér„, ki az a bolond, aki nem teljesíti a kormány kérését?
A különadó, a különféle hatósági vizsgálatok mellett már senki nem mer keménykedni …
A hatósági ár persze nem újdonság, volt már ilyen Magyarországon (lásd a Véleményvezér tegnapi posztja), azonban a NER-ben semmi sem fekete vagy fehér, újbeszédben ez az „önként, minisztériumi kérésre, véletlenül ugyanolyan megállapított ár” nevet kapná …

Hát nem csodálatos?
A Magyar Dinnye Szövetség elnöke 2008-ben még húgyért-szarért vásárolta fel a dinnyét a gazdáktól, és adta tovább háromszoros áron, most pedig dinnye kerekasztalt szervez a multikkal, a háta mögött a minisztériummal.
Ha ennyire szívén viseljük a dinnyetermelő gazdák sorsát Simonka úr, akkor halljuk, mint az ország egyik legnagyobb dinnyefelvásárlója mennyiért is vásárolta fel a dinnyéket?
Más faszával könnyű a csalánt verni, ugye?

Megosztás