Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hugh Grant után a Financial Times is megkapta

Alig egy hónapja nevezték ki Kumin Ferencet nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárrá, így most viszi még őt a lendület, szorgalmasan körmöli a leveleket, pörög a Google, ki hol írja le, mondja ki a Földön azt, hogy „Hungary” és milyen szövegkörnyezetben.

Hugh Grant kiejtette a száján Magyarország nevét? Nosza, Kumin Ferenc máris tollat ragadott, ment is a válaszlevél, de előtte még gondoskodott a szórakoztatásunkról is, a bohózat a „Nyomozás Hugh Grant lakcíme után” címet kapta.

Nemrég pedig a Financial Times londoni lap vont párhuzamot egyik cikkében Orbán Viktor és Victor Ponta román miniszterelnök között: „először Magyarország kormánya írta át az alkotmányos rendet, most pedig a román kormány kezdett olyan hatalmi küzdelembe, amely az alkotmány eltiprásának veszélyét idézi fel. Victor Ponta román miniszterelnök nem Orbán Viktorhoz hasonló, gyújtó hatású jobboldali, azonban nyugtalanító hasonlóságok mutatkoznak azokban a módszerekben, amelyeket az általa vezetett balközép koalíció alkalmaz hatalma bebetonozására.” (A hasonlóságokat és a különbségeket remekül összeszedte a Ténytár blog.)

Kumin Ferenc a FT cikkét sem hagyta szó nélkül és olvasói levélben (FT link, a levél angolul) magyarázza a kormánya álláspontját. A Népszava volt olyan kedves, és lefordította nekünk:

A magyarországi reformok megfelelnek az alkotmánynak

A Financial Times párhuzamot von a román kormányfőnek a jelenlegi alkotmányos válság körülményei közötti tettei, illetve az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által 2010-es hivatalba lépése óta végrehajtott, hosszú távú intézményes átalakítások között. A két folyamat minden tekintetben különbözik. A kettő közötti összehasonlításból a két vezető megközelítése közötti különbözőség tűnik ki, sokkal inkább, mint a hasonlóságok.

Kétségtelenül igaz, hogy Orbán Viktor hivatalba lépése óta széleskörű reformokkal alakította át Magyarország közintézményeit. Ezek a reformok elengedhetetlenek voltak Magyarország megújításához, felélénkítéséhez az előző évek sodródása után, ami az országot intézményesen és gazdaságilag elszegényítette.

Magyarországon majdnem teljes konszenzus volt arról, hogy átfogó reformokra van szükség. Ezt mutatja, hogy a középjobb kétharmados parlamenti többséget szerzett a legutóbbi parlamenti választásokon, amely tényről a külföldi kommentátorok hajlamosak elfeledkezni.

A kormány valamennyi reformját az alkotmány előírásainak megfelelően hajtotta végre. A parlament megfelelő vita és vizsgálat után szavazta meg a törvényeket. Az ország valamennyi jelentős intézménye kivette a részét az új törvények módosításából, ahol szükségesnek látta. A köztársasági elnök néhány alkalommal visszaküldte a törvényeket a képviselőknek, hogy javítsák ki az eljárási hibákat. Az alkotmánybíróság is közbelépett annak érdekében, hogy a reformok és intézményes változtatások megfeleljenek az alaptörvény előírásainak.

Meglehet, a Financial Times nem ért egyet a magyar kormány által végrehajtott valamennyi változtatással. Mindig szívesen fogadjuk az építő bírálatot barátainktól, akik jól értik Magyarország és Közép-Európa politikai és társadalmi dinamikáját. De nem segít, ha tekintélyes lapok arra használják véleményoldalukat, hogy hibás párhuzamokat vonjanak.

Ferenc Kumin, Deputy State Secretary for International Communication, Government of Hungary

A kiemelt bekezdés maga a fideszes kommunikáció csodája, nem hiszem, hogy ezt túl lehet még szárnyalni. Képes volt Schmitt Pál szolgalelkű, mindent, ismétlem mindent aláíró elnöki időszaka helyett az alig 2 hónapja hivatalban lévő Áderre hivatkozni, aki technikai (és nem tartalmi!) okokból valóban visszaküldött pár törvényt az Országgyűlésnek. Vajon Kumin tagadja és/vagy szégyelli az elmúltkétévet?
Az egynapos törvényhozásra, az egyéni képviselői indítványokkal keresztülvitt súlyos, kétharmados törvényekre képes volt azt írni, hogy megfelelő vita és vizsgálat után lettek megszavazva?

Az utolsó bekezdésben pedig fideszes gőggel teszi helyre az eltévedt és nyilván a pénzvilág és a balliberális tengely által mozgatott tekintélyes londoni lapot. Különösen szép, hogy egy magyar államtitkár oktatja ki újságírásból és újságírói etikából a FT-t. Remélem már szégyelli magát egy-két újságíró a FT-ben!

kumin2.jpgTényleg nem értem, miért égetik magukat ilyen levelekkel? Mely más európai országok kormányai írogatnak még olvasói leveleket külföldi újságokba? Hol, melyik kommunikációs vagy pr tankönyvben tanítják ezt? Vagy az unortodoxia bekebelezte a Miniszterelnökséget is? Persze ha komolyan elhiszik, hogy a kormány tevékenységével nincs probléma, csak a kommunikációval, akkor lehet még meg is dicsérik Kumint, hogy milyen jó munkát végez, hogy megmondta neki.
Viszont mintha már maga a Devil, Gyurcsány Ferenc is azt mondta folyamatosan 2006 után, hogy az ő kormányzati munkájuk is szuper, csak a kommunikáció elégtelen. Aztán előbb Feri, majd az MSZP is csúnyán megbukott. Nyilván a kommunikáció miatt.

Pedig Kumin Ferencet nehezen lehetett elvakult, NER-ező fideszesnek nevezni. 4 évig dolgozott a KEH-ben, mint Sólyom László szóvivője, majd utána a blogolni kezdett, nem volt vele semmi gond, persze az átjött, hogy mérsékelt jobboldali, de az nem, hogy hülye lenne.

Tényleg nem értem, hogy miért visz egy amúgy normális embert arra, hogy kormánytag legyen, és elkezdje gyúrni a szargalacsint, hogy aztán ő maga is nyakig szaros legyen? Nem hiszem hogy az a bruttó 900 ezres fizetésért. 

Persze ha bukta van, még mindig vissza lehet ejtőernyőzni a Századvégbe, de azzal már nem tud mit tenni, hogy a Kumin név összeforrt az ilyen arcpirító hazudozásokkal.

Megosztás