Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A legújabb csomag

Tegnap este láttam a HírTv-ben, ahogy Matolcsy arról beszél, hogy „valamikor 2020 és 2030 közöttre Magyarország megkétszerezze, vagyis kb 200 milliárdra növelje a GDP-t”. Jót nevettem a 10-20 éves időtartamon, és a hőségnek tudtam be az egészet, de ma azért megnéztem, miről is beszélt pontosan a mi Gyurink.

Erről:

„A nemzetgazdasági miniszter szerint a keleti nyitásra és a nyugati külkereskedelmi kapcsolatok megtartására, lehetőség szerinti bővítésére kell koncentrálni a következő években. Matolcsy György a hétfőn Budapesten rendezett Külpiaci Értekezleten kijelentette, hogy a keleti és nyugati külkereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozása olyan történelmi esély, amelyet a válság nyitott meg.

A külgazdasági politika ilyen irányú átrendezésére Matolcsy György szerint annak érdekében van szükség, hogy 2025-2030-ra Magyarország meg tudja kétszerezni, vagyis mintegy 200 milliárd euróra tudja növelni bruttó hazai termékét (GDP). A miniszter megfogalmazása szerint ennek eléréséhez évi 5-6 százalékos növekedési ütem elegendő.

„Ez ma a képzelet játékának tűnik” – mondta Matolcsy György a külképviseletek gazdasági szakemberei előtt, de kiemelte, hogy mindent meg kell tenni ezért a célért, amelynek elérése nem is lehetetlen. Példaként említette a szomszédos Ausztriát, amelynek éves bruttó hazai terméke (GDP) 290 milliárd euróra rúg.

A GDP megkétszerezéséhez Matolcsy György szavai szerint további államadósság-csökkentésre, emellett olyan munka alapú gazdaságra van szükség, amely nem a pénzügyi szolgáltatásokat, hanem az ipart és a termelést helyezi előtérbe.”

Ezt majd 10-20 év múlva meglátjuk, nem is foglalkoznék vele többet.

Ugyanis ma Orbán bejelentette a beharangozott 300 milliárdos csomag részleteit, és ez fontosabb.

10 pontja van:

– felére csökkentik a 25 éven aluliak, az 55 éven felüliek, és és a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot

– az első két évben teljes egészében, a harmadikban felerészt elengedik a tartós munkanélkülieket alkalmazó cégek munkáltatói járulékait

– a szülésből visszatérők után pedig két évig nem kell majd járulékot fizetni

– az öt említett munkavállalói csoport esetében a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást százezer forintos bruttó bérig csökkentik.

– a kisadózók adó és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetnének egy átalányadózást. A hatmillió forint alatti éves bevételű kisvállalkozásoknak főállású dolgozók után havi ötvenezer forintot, a félállásúak után 25 ezer forintot kell fizetniük. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót

– A legfeljebb 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak bevezetnék a kisvállalkozók adóját, amely kiváltja a járulékokat és a társasági adót, vagy egyéni vállalkozóknál az szja-t. Az adó mértéke 16 százalék lesz, alapja a bevétel és a bérköltség.

– az 500000 euró alatti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették

– az árfolyamváltozások miatt károsult vállalkozásoknak az árfolyamveszteséget nem kell visszapótolniuk

– egyszerűsítenék a házipénztárak adminisztrációját is

A miniszterelnök szerint a pénzügyi tranzakciós illeték teremti meg a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges költségvetési forrásokat.

Megosztás