Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Néhány nap Unortodoxiában

Nevet az ember egy darabig, de most már egyre kevésbé vicces ez a „hungarian fairytale„. Gondolom a teljesítménykényszer miatt Matolcsy napról napra egyre nagyobb adagban kapkodja be a tündérport, úgy pedig már könnyen képzeli, hogy csillámló szárnyakon száll egyre magasabbra a gyorsnaszád.

Nézzük csak ezt a hetet.

Hétfőn azzal dicsekedtek el a kormany.hu-n, hogy az elbaszott adórendszerük miatt 5,61 milliárdot fizetnek fizetünk, hogy 124ezer embernek ne csökkenjen a fizetése az elbaszott adórendszerük (szándékos szóismétlés) miatt. Agyrém, de büszkék erre.

berkomp.jpg

Kedden vihar előtti csend, Gyuri biztos ezerrel dolgozott rajta, hogy Orbán kérésének eleget téve beépítse a jövő évi költségvetésbe „a Fidesz kéréseit” (szerintem a hülye választópolgárokra játszanak, akik esetleg nem tudják, hogy most Fidesz-kormány van, és csak azt látják, hogy a rohadék megszorítóktól mennyi engedményt harcol ki a Fidesz), és már legkésőbb szerda délutánig álljon elő néhány

– a kis- és középvállalkozások
– az 55 évnél idősebbek
– a 25 évnél fiatalabbak munkáját, valamint a fizikai munkát végzőket segítő javaslattal (a többivel meg július 9-ig). Nem utolsósorban pedig milyen új adó fogja ezt az egészet fedezni.

Ebből a bejelentésből akkor ugyan semmi sem lett, de a mi Gyurink már a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában is csudajókat mondott. Csak az elejét idézném, a többi rizsa, mondjuk az lényeges belőle, hogy inflációkövető, vagyis 4,2 százalékos nyugdíjemelés lesz.

matolcsy1.jpg„Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

A büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek megteremtésében, és abban, hogy megőrizzék a jelenlegi több mint 3,8 millió álláshelyet – hangsúlyozta Matolcsy György. Úgy fogalmazott: „Segít bennünket ez a költségvetés abban, hogy 2 százalék körüli, talán afeletti növekedést hozzon a jövő esztendő”.

A foglalkoztatási fordulathoz az is hozzájárul, hogy 300.000 ember vehet részt a Start közmunkaprogramokban, vagyis a foglalkoztatáspolitikában jelentős a közmunka szerepe. „Vannak olyan hangok, amelyek ezt lebecsülik” – fogalmazott, de kiemelte, hogy az így megkeresett bér még mindig magasabb, mintha szociális ellátást kapnának az emberek. Hozzátette, a közmunkából tovább kell menni, az nem tartós megoldás, de a lényeg, hogy az abban résztvevők „megízlelik a munka ízét”.”

Csütörtökön aztán megbizonyosodhattunk róla, hogy jó munkához tényleg idő kell, bár Gyuri késett egy picit, de cserébe olyan ötlettel állt elő, de olyannal…

Egyszerűen nem tudok betelni a miniszter úr nagyon komoly, feltételezésre épülő pénzügyi számításaival.

További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot venne kölcsön. A tartalékból azért vesznek kölcsön, mert reményeik szerint a jövő évben már csökkennek az állampapírhozamok, és ezzel csökkennek a kamatkiadások is. Számításaik szerint 150 milliárd forinttal kevesebb kamatkiadása lesz az államnak a benyújtott költségvetéshez képest. Ebből tesznek 100 milliárdot a munkahelyteremtő csomagba, de később visszapótolják az év során a tartalékot. Tehát a tartalék szintjét nem érinti az év során.

matolcsy2.jpg

Most péntek délután van, csend és kánikula, kiváncsian várjuk a hétfőt, amikor bejelentik a Nagy Munkahely-védelmi és -teremtő Csomag részleteit.

Addig is kellemes hétvégét mindenkinek!

Megosztás