Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Franatolo – Magyarország 1:0

„Franatolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 akkori elnöke egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából 2 cm átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillag ezáltal a nézők számára is észlelhető volt. Elmondta, hogy a munkásmozgalom nemzetközi ünnepén, Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából, továbbá szolidaritásból viselte a szimbólumot, mivel akkor pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt folyt büntetőeljárás. (Gyurcsány, Gurmai, TGM és még kb 47-en közleményben tiltakoztak)

Ezen cselekménye miatt Franatolo ellen 2007-ben büntetőeljárás indult. 2008. március 6-án a Pécsi Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt. A vádlott fellebbezése folytán eljárt Baranya Megyei Bíróság 2008. szeptember 23-án – bűncselekmény hiányában – felmentette. Az ügyészség fellebbezését követően a Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.”

Franatolo a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bírósághoz fordult, és ott tavaly neki adtak igazat, ahogy Vajnainak is 2008-ban. Az EJEB nagyjából ugyanúgy érvelt, mint akkor. „Így megismételte, hogy bár a jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a kommunizmus múltbeli áldozataiban és hozzátartozóikban, semmilyen arra utaló jel nincsen, hogy reálisan fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának veszélye. Márpedig elsősorban ez utóbbira hivatkozva lehetne érvényesíteni a tilalmat. Megerősítette a bíróság azt a véleményét is, hogy a vörös csillagra vonatkozó magyar tilalom túlságosan széles körű, mert olyan esetekben is lehet rá hivatkozni, amikor a jelkép használatának korlátozása nem megalapozott. Ennek a jelképnek többféle jelentése lehet – mutatott rá az ítélet.”

Amely a magyar államot 4.000 euró kártérítés és 2.400 euró perköltség megfizetésére kötelezte.

A kormány fellebbezett, de ezt márciusban elutasították, így a sztorinak vége, Franatolo nyert.

Faramuci vagy sem, tetszik vagy hányinger, így döntött a nagy strasbourgi bíróság, be kell tartani.

Persze a június 8-i fizetési határidő rég elmúlt pénz, de nem úgy csodálatos dolgok nélkül.

Áprilisban Navracsics Tibor KIM-miniszter nyújtott be egy határozati javaslatot, miszerint a parlament nem ért egyet az ítélet végrehajtásával. Vagyis kitart a kormány a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett (helyes), és nem akaródzik fizetnie.

Na mármost ez szerintem nem működik. Vagy-vagy. Ha valaki látja ugyan a 70-es táblát, de leszarja, és 110-el száguld, mert neki úgy tetszik, akkor ne sírjon, ha megjön a csekk a rendőrségtől. Ne sírjon, hogy nincs pénze befizetni. Pláne ne a gyerek malacperselyéből akarja kivenni az összeget.

Ha annyira biztos benne a kormány, hogy nálunk nem csak a horogkereszt, hanem a vöröscsillag is önkényuralmi jelkép, és vállaljuk az emiatti jogvitákat Strasbourggal, akkor büszkén fizesse a büntetéseket. Gondoljon erre, tegyen félre, vagy ha kell, dobják össze a tagjai. Állja méltósággal a nyugati kokikat/sallereket, ne másokkal fizettesse meg a saját elhatározásának árát, és pláne ne használja a helyzetet egy álságos ötlet kísérleti nyulaként.

Ugyanis ez történik.

Két kormánypárti politikus a fizetési határidő után 3 nappal, az Alaptörvényre hivatkozva azzal a javaslattal állt elő, hogy a büntetést az MSZP költségvetési támogatásából fizesse az állam.

franatolo1.jpg

Végül nem ezt, hanem a fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre javaslatát támogatták az alkotmányügyi bizottságban és ezután a parlamentben is, miszerint „a pártok költségvetési támogatásából” biztosítsa az állam ezt a körülbelül kétmillió forintot.

Igazából csak egy csepp a tengerben/ből ez az összeg, mégis komoly üzenete van annak, hogy ezt meglépték. Nem csak a fentebb említett „büszkénvállaljukatetteinkkövetkezményét, nemnyekergünkfürdőskurvamódjára” elvi probléma merül fel, hanem az a gyakorlati is, hogy ezentúl bármikor bármire találhatnak fedezetet ilyen „formabontó” módon, ha úgy tartja kedvük.

Nagyon meglepődtem, de a képviselői fizetéscsökkentést hevesen ellenző Kdnp-s Rubovszky György nemmel szavazott a javaslatra, mert szerinte ezzel a módosítással olyan kaput nyitnak ki, amelynek beláthatatlan következményei vannak. Magyarországnak ki kell tudnia fizetni a kártérítést, nem lehet bűnbaknak állítani a pártokat – jelentette ki a kormánypárti politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártalanítások fedezetére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített összeg áll rendelkezésre.”

(forrás: HVG)

Megosztás