Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ki Mit Tud kérdezni?

Egy kis közszolgálatiság.*

Hátha valaki még nem hallott róla, hogy a Bodoky Tamás által indított, és bő 1,5 hónapja már Mong Attilát is sorai között tudó atlatszo.hu május 29-én elindította a KiMitTud nevű portált, ahol közérdekű adatokat lehet igényelni.

Bárki kérheti az őt érdeklő információt, aki hajlandó saját nevén (hogy jogorvoslatot kérhessen, ha szükséges) beregelni, és párat kattintani.

Az oldal működése pofonegyszerű, nem kell a jogi rizsával vacakolni, csak beírod a sablonba a kérdésed, és küldöd. Állami cégnek, hivatalnak, minisztériumnak, önkormányzatnak, bíróságnak, hatóságnak, akinek akarod.
Jelenleg 4292 adatgazda van a rendszerben, lehet csemegézni közülük, de ha nem találod, akit keresel, ajánlhatod az oldal szerkesztőinek felvételre.

Ennyit kell bepötyögni:

 

kmt1_1.jpg

kmt2_1.jpg

 

És ilyen csinos levélkét rittyent belőle a rendszer:

kmt3.jpg

 

„Oktatóvideó”:

 

Az ellenzékből eddig úgy tűnik, hogy csak Ertsey Katalin LMP-s képviselőnő használja, pedig Jobbiktól a DK-ig rávethetné magát a teljes nagytudású paletta, a parlamentben úgyis csak dísznek vannak a 2/3 mellett, így lenne legalább valami hasznuk is.
Ki lehet kérni a földügyek papírjait, a Simicska-szerződéseket, önkormányzati ügyeket, amire csak kíváncsiak. Ha lenne egy kis esze az ellenzéknek, akkor már rég ezerrel írnák az igényléseket….Főleg a szocik, akiket 2008-ban 1300 db karácsonyi kérdéssel szívatott meg a Fidesz.

Ti kérdeztetek már?

Jelenleg még csak 77 adatigénylésnél tart a rendszer, kicsit fel kéne pörgetni, ha már ennyit dolgoztak vele Bodokyék.

Aki már egyszer is feltette magában a kérdést, hogy „Ez vajon mennyibe került?” vagy „Kivel szerződtek erre?„, az ne habozzon, próbáljon meg utánajárni!

(* ingyenreklám, mert nagyon jónak tartjuk az oldalt)

zero:
Ez az oldal a létező legjobb dolog, amit ebben az országban létrehoztak. Egy fegyverünk van csak, a nyilvánosság. Amúgy egy nálunk jobb helyzetben lévő országban ezt a feladatot a sajtónak kellene elvégeznie, de az állami hirdetésekért kuncsorgó, öncenzúrázó sajtótól nagy leleplezéseket nem várhatunk, így nincs mit tenni, nekünk, mezei átlag-állampolgároknak kell a feladatot elvégezni.

A „Ki Mit Tud”-ot valószínűleg teljes szívből gyűlöli minden állami/önkormányzati intézmény, szerv, vállalat, aminek csak örülni tudunk, úgyhogy a törvény betűje szerint virítsák csak szépen a közérdekű adatokat.

Szeretnéd tudni, hogy az önkormányzatod adott-e valami zsíros projektet a Közgépnek? Kérdezd meg.
Kíváncsi vagy, hogy a polgármestered mennyit költ önfényező reklámokra? Kérdezd meg.
Szeretnéd tudni, hogy az önkormányzatod hány Magyar Hírlapra fizetett elő? Kérdezd meg.
Fel vagy háborodva, hogy a lebitumenezett út pár hónap múlva púpos-kátyús? Kérdezd meg ki csinálta és mennyiért.

A közérdekű adatok könnyen kezelhető megszerzéséért, a civil nyilvánosság erősítéséért ennél az oldalnál senki nem tett többet Magyarországon, úgyhogy ha létezik „Civil Power” különdíj, azt idén az Átlátszónak adnánk.

Megosztás